Elő a szoknyákkal! Kinek mi áll jól?

Jönnek a meleg napok, itt az ideje, hogy mi nők újra szoknyába bújjunk, ha az elmúlt hideg hónapokban ritkán kaptunk ehhez kedvet. A tavasz, nyár remek időszak arra, hogy előkerüljenek ezek a darabok, és hogy újabbakkal bővítsük a gyűjteményünket.

Az idei divat a korábbihoz képest nagyon lágy, nőies, letisztult. Divatosak többek között a batikolt és a virágmintás ruhák, könnyű anyagokból. Tobzódhatunk tehát a szebbnél szebb szoknyákban és ruhákban!

Mielőtt megvesszük azt, amibe beleszerettünk, érdemes abból a szempontból is meggondolni a vételt, hogy a mi alkatunkhoz mi illik a legjobban. Számos olyan szoknya fazon van, ami a modelleken csodásan fest, ám sok ‘valóságos’ nőn nem áll előnyösen. Hogy egy egyszerű példát említsünk, ilyen a miniszoknya. Elég érdekes belegondolni, hogy 1972-1973 táján gyakorlatilag mindenki ezt hordta – igaz, akkortájt a lábat nyújtó tele talpas szandál járult hozzá.

Lássuk tehát, milyen fazont érdemes választanunk!

Ezeket a tudnivalókat azoknak is érdemes megszívlelniük, akik eddig kizárták a szoknyát – vagy legalábbis azok legtöbb fajtáját – a számukra hordhatónak ítélt ruhadarabok közül.
Egy jól eltalált típus megnyújthatja viselője lábát, karcsúsíthat összességében, és derékban is.

Miniszoknya? Szinte mindenkinek

Ha nagyon vékony lábunk van, a miniszoknya egyáltalán nincsen kizárva. Ez utóbbit akkor kerüljük, ha nagyon húsosak a lábaink. Ebben az esetben a legrövidebb választás, ami még jól áll a combközépig érő szoknya.

A "35 felett (máshol: 40 felett) nem szabad miniszoknyát hordani" elvet nyugodtan elfelejthetjük: ha szép a lábunk, semmi nem szab határt a nekünk előnyös fazon viselésének.
Mi a helyzet, ha narancsbőrös a combunk? Örökké térdig érő szoknyát kell hordanunk? Ennél a gyakori problémánál remek áthidaló megoldás egy cicanadrág, és természetesen a harisnya.
Ha hosszabb lábakra vágyunk, ne bokánál végződő leggingset válasszunk, hanem a lábfej közepén végződőt, és minimum 3-4 centi hosszú sarkú cipőt viseljünk.

Hosszú szoknya – földig kell érnie

A hosszú szoknya esetében hacsak nem vagyunk olyan magasak és vékonyak, mint Jerry Hall, kerüljük a bokánál végződő verziókat, ezek ugyanis összenyomják az alkatot, és furán hatnak.
A könnyű nyári ruhákból a szandált is eltakaróakat válasszuk, ezek sokkal jobban formálják az alakot. Az apró termetűek is felhúzhatnak hosszú szoknyát, ha az A vonalú, és egyszínű.

Térd alatti fazon – szép lábhoz ajánlott

Akinek vastag a vádlija, nem jár jól a térd alatt elvágott szoknyákkal, ugyanis azok vastagítják a lábat. Emellett a térd alatti típus a csípőt is erősíti.

Csípőszoknya pocak esetén

Az aduásza a szoknyáknak a ceruzaszoknya. Ezt a karcsú fazont szinte mindenki hordhatja, egyetlen apró hátránya van, hogy némileg korlátozottan lehet mozogni benne. Ha feszengenénk a szűk ceruzaszoknyában, kereshetünk oldalt felvágott fazont. Ez egy tökéletes megoldás a ducibb hölgyeknek.
Egyedül azoknak nem igazán testhezálló ez a klasszikus modell, akik hasban erősek, ugyanis óhatatlan kidudorodik a szűk szabású derékrésznél ez a testrészük. Akik nem hangsúlyoznák a derék tájékot, azoknak ajánlottabb a csípőszoknya. 

A vonalú – egy magassarkúval mindent visz

Egy másik fazon, ami nagyon nőies, és erős és vékony lábakhoz is remekül passzol, az A vonalban bővülő. Ha felhúzunk egy magas sarkú cipőt vagy szandált, verhetetlenek leszünk benne. Általában az elmúlt szezon nagy kedvence, a rakott szoknya is A vonalú, ez azonban nem ajánlható mindenkinek, mivel optikailag nagyít.
Ugyanez igaz a hagymaszoknyára, vagy a fodros szoknyára: tökéletes lábakon mutat igazán jól.