Amíg hideg van, óvja vizes berendezéseit!

Idén januárban már egy hónapja tart az extrém hideg, amely nem csak a szervezetünket, kitartásunkat viseli meg, hanem a vizes berendezéseink is fokozott kockázatnak vannak kitéve. A védekezést az elfagyás ellen már jóval korábban meg kellett tennünk, ám amíg nem jön az enyhülés, a védekezésnek folyamatosnak kell lennie.

Valljuk be, nem készültünk fel egy ilyen extrém hideg télre, hiszen évek óta nem tapasztalhattunk hasonlót. Nem véletlen tehát, hogy vízmérő-órák százai fagytak el országszerte az első hideg éjszakákon, majd a vízvezetékek is hasonlóan jártak, nem csak magánházakban történtek elfagyásos esetek, hanem intézményekben, óvodákban, iskolákban is.

A legelőrelátóbbak már késő ősszel megtették az óvintézkedéseket: a szabadon álló vízvezetékeket megfelelő módon leszigetelték, a vízmérőkre szintén szigetelőanyagot borítottak, az aknákra fedelet tettek, hogy még véletlenül se fagyjon szét a vízcső. A kerti csapok védelmét az ún. fagyelzáróval tudjuk biztosítani, ennek elfordításával kifolyik a csövekből a bennük lévő víz, így nem fagyhatnak el, még a legnagyobb hidegben sem.

A dugulások is gyakoribban a hidegben

Kevesen tudják, hogy a hideg nem csupán a vízvezetékekben okozhat fagyásokat, a dugulások kialakulásának esélye is nagyobb ilyenkor. A szennyvízcsövekben ugyanis szintén túlnyomórészt folyékony halmazállapotú folyadék folyik, ezért a fagynak ugyanúgy ki vannak téve ezek a csövek. Rendszeres használatnál nem merül fel probléma, a gond inkább csak azoknál a berendezéseknél jelentkezik, amelyeket télen nem vagy alig használnak. Ezeknél a kialakuló fagydugó dugulásos tüneteket produkál, és nem sokan gondolnak arra, hogy a probléma a fagy miatt lehet. A kiérkező duguláselhárítók csatornakamerás vizsgálattal hamar felderítik a probléma okát, és ők képesek gyorsan és hatékonyan eltávolítani ezt a fagydugót. A budapesti duguláselhárítók gyakran találkoznak ezekkel a problémákkal, mint ahogy ezt a dugulaselharitasprofin.hu oldalon is olvashatjuk.

Szaniterek védelme

Állandóan lakott és fűtött ingatlanokban nem okozhatnak gondot a -20 C fok alatti fagyos éjszakák sem, ám az üdülőövezetekben lévő hétvégi házakban még a fürdőszobákban található szaniterek is ki vannak téve a fagyhatásoknak. Így egy lezárt hétvégi háznál gyakran okoz a tulajdonosoknak meglepetést, ha tavasszal a fürdőszobai berendezéseket szétfagyva találják. Szerencsére erre is van megoldás: mielőtt a téli időszakra magára hagynánk a hétvégi ingatlant, gondoskodjunk róla, hogy minden fürdőszobai berendezés vízmentes legyen. A leggyakrabban a bűzelzárókban szokott maradni víz, a legtöbb mennyiség a WC-csészében, ez megfagyva szétfeszítheti a teljes berendezést. Mielőtt elmegyünk, itassuk ki a maradék vizet egy szivacs segítségével, hogy biztosan ne érjen kellemetlen meglepetés minket a tavasz beköszöntével.

Mivel a fagyos napok egy hónapja tartanak, és a levegő hőmérséklete napközben sem emelkedik fagypont fölé (sőt, még annak közelébe sem), ezért lehetnek olyan vízcsövek, amelyek ugyan szétfagytak, de erre a tényre még nem derült fény. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy fognak az elfagyott csövekben lévő vizek kiengedni, így legyünk nagyon figyelmesek azokban a napokban, mert óriási vízmennyiség folyhat el, ha nem fedezzük fel időben az elfagyás helyét. Ezt pedig a pénztárcánk bánhatja.