Öt éve nem volt ilyen hideg – Tésán megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord!

A Fekete-tenger és Törökország térségében található ciklonrendszer hátoldalán észak felől hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. Többek között ez okozza azt a rendkívüli hideget, amelyet már öt éve nem tapasztalhattunk térségünkben. Vasárnapra virradóra a Pest megyei Tésán megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A -27 fokos értéket (a korábbi rekord -26,5 fok volt, melyet 1985-ben Romhányon mértek) már hajnali 2 óra körül regisztrálta a műszer, a hőmérséklet azonban tovább csökkent, így várhatóan több, mint egy fok lesz a különbség a régi extrémumhoz képest. Az éjszaka folyamán Vácon is rendkívül hideg volt – a hőmérő higanyszála itt is meghaladta -20 fokot. A reggeli órákban sem volt sokkal melegebb: 7 órakor mért adat szerint -19 fok volt Vácon.

– Miért éppen itt süllyedhetett ilyen alacsonyra a hőmérő higanyszála? Bár az igen alacsony hőmérsékletekről ismert Zabarban is ugyanaz a légtömeg, illetve szélcsend uralkodott, a Börzsöny környezetében egybefüggőbb hótakaró is kialakult, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 3 fokkal hidegebbet mérhessünk Tésán.

Szokatlanul hideg a hajnal a Duna-Tisza köze fagyzugos helyein is, ahol -20, -24 fokot mérhetünk, míg magasabb részein ennél akár 10 fokkal is "melegebb" van – tájékoztatott ma hajnalban az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tésa mától a rekordtartó

Az aktuális előrejelzések alapján mától kezdve folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, s jövő pénteken már pluszokat is mérhetünk napközben.