Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Révbe ért a levegő minőségét vizsgáló mérőhálózat történetének eddigi legnagyobb beruházása Nyomtatás E-mail
2016. jún. 30.
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb projektjének zárása előtt áll a Földművelésügyi Minisztérium. 2014 tavaszán érkeztek az első korszerű mintavevő készülékek és laboratóriumi mérőeszközök, amelyek az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számos pontján, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatnál működő Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központban üzemelnek. Azóta több, mint 200 új eszközzel bővült a hálózat. Az eszközbeszerzéseket az 1,7 milliárd forintot meghaladó költségvetésű, svájci támogatású fejlesztésből valósítja meg a Minisztérium. A napokban zárult le az utolsó beszerzéssel szállított eszközök próbaüzeme.Az elmúlt két év eredményeiről V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Jean-François Paroz svájci nagykövet adott tájékoztatást a projekt záró konferenciáján, Budapesten. A nagykövet kiemelte, hogy magyarországi megbízatása alatt a Svájci Hozzájárulási Irodával együtt végig figyelemmel kísérte a projekt megvalósulását, azoknak a svájci adófizetőknek a képviseletében, akik a Magyarországnak juttatott összesen 131 millió frank vissza nem térítendő támogatás kifizetéséről még 2006-ban népszavazáson döntöttek.

A rendezvényen Radics Kornélia, az OMSZ elnöke és munkatársai, valamint a Svájci Hozzájárulás Program Hivatala, a Miniszterelnökség, és a Széchenyi Programiroda Kft. munkatársai is részt vettek.

A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön. Az eszközök és a laboratóriumok modernizálása, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezése azért is szükséges, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak.A fejlesztés eredményeként a közel két éves beszerzési időszak alatt összesen 231 db új műszer (191 db mintavevő és gázelemző készülék és 40 laboratóriumi eszköz) került a Mérőhálózatba. Az eszközök 2014 őszén két, műszerekkel teljesen felszerelt új mobil környezetvédelmi mérőállomással is bővültek. A mobil mérőautók előnye, hogy változó helyszíneken képesek mérési programokat lebonyolítani. A műszerek egy része elavult volt, nagy részük pedig 15 évnél is régebbi. A Svájci Hozzájárulás erre jelentett megoldást. A beruházásról részletes tájékoztatás a projekt saját honlapján (www.svajcalevegoert.hu) olvasható.


A több, mint 1,7 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához Svájc mintegy 1,5 milliárd (85%) forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 267 millió forint (15%) önerőt biztosított.  A beruházás az 1974 óta üzemelő manuális mérőhálózat eddigi legnagyobb összegű fejlesztése, mellyel az elavult eszközök cseréjén túl bővítik a méréssel ellenőrzött szennyező anyagok körét, és összességében javulnak az adatminőségi mutatók is.
Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1,3 milliárd frankkal támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását és a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően 37 projekt, program, illetve alap részesült támogatásban.


A Svájci Hozzájárulásról további információ található a http://www.svajcihozzajarulas.hu  és a http://palyazat.gov.hu/svajci_hozzajarulas címen.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat