Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Ébresszük fel a kertünket! Nyomtatás E-mail
2015. ápr. 22.
Mostanra lassan, de biztosan beköszöntött az igazi tavasz és vele együtt a kellemes, napos „kertészidő”. Vegyük sorra, milyen teendőink vannak tavasszal a kertünkben!

Kerti szerszámok előkészítése

Vegyük elő a kamrából az ősz végén eltett kerti szerszámokat. Ha ősszel nem tettük, akkor most tisztítsuk meg alaposan őket. A mozgó alkatrészeket olajozzuk be, a vágó szerszámok éleit pedig érdemes megköszörülni. Lassan a locsolókannák is előkerülhetnek, de az öntöző berendezéseket csak akkor indítsuk be, ha az éjjeli fagyok már elmúltak.

Téli romok / károk eltakarítása


Első lépésként szedjük össze a télen letört, elszáradt, esetleg elfagyott faágakat, gallyakat. A füvet is keltsük életre. Gereblyézzük fel jó alaposan a gyepet, vagy ha van gyepszellőztető gépünk, akkor azzal végezzük el a gyep tavaszi szellőztetését. Egy alapos gereblyézéssel, vagy gyepszellőztetéssel megtisztítjuk a fűszálak tövét, fellazítjuk a talaj felszínét. Mindezt egy kis tápozással, felülvetéssel kiegészítve szinte új életre kel pázsitunk. Érdemes a télen kitaposott, kikopott területeket újrafüvesíteni.

Metszés, sövény karbantartása

Az elszáradt növényi részeket vágjuk vissza. Jót tesz, ha a cserjék, alakfák egészséges ágait is egy kicsit visszavágjuk, a növények ifjító és alakító metszését elvégezzük, mert így a tavaszi és nyári virágzás is erőteljesebb lesz, mint egyébként. A sövényeket hagyományos kézi- vagy elektromos / benzines sövényvágóval igazítsuk formára.

Konyhakert kialakítása

Időjárástól függően - a talaj menti fagyok elmúlta után, a megfelelő időjárási viszonyok mellett - elvethetjük a borsót, babot, sárgarépát és társaikat. Egyes zöldségféléket, mint például az uborkát, tökféléket, salátát, cukkinit stb. palántáról érdemes nevelni.

Alakítsunk ki mediterrán stílusú elemeket a kertben

Mivel városunk a Dunakanyarban, a Duna bal partján, a Naszály lábánál fekszik, elhelyezkedése és a Duna közelsége nagyban befolyásolja a város hangulatát, sokak szerint mediterrán jelleget kölcsönözve neki.

Ennek a hangulatnak megfelelően és a kedvező klimatikus adottságok miatt, érdemes a kertünket mediterrán stílusjegyekkel felvértezni.


Menjünk el egy kőfejtőbe vagy kereskedésbe és szerezzünk be nyers, hasított mészköveket, melyekből támfalat, emelt ágyást, sziklakertet építhetünk. Sövénynek ültessünk babérmeggyet, a pergólát például befuttathatjuk golgotavirággal, vagy a dézsákba telepítsünk ólomvirágot. A mediterrán hangulat fokozására a trombitafolyondár illetve a murvafürt egyaránt jó választás.

A menta, a bazsalikom és a levendula mind-mind olyan növény melyeket könnyen beszerezhetünk bármelyik kertészetben, s nemcsak a kert egyik dísze lesz, de gyógyhatású teát is főzhetünk belőle. A teraszon is kialakíthatunk egy kis fűszerkertet. Vegyünk nyers – fagyálló – terrakotta kaspókat és ültessük be fűszernövényekkel. Így ha a nagy nyári forróságban kiülünk pihenni a teraszra, kellemes fűszeres illat vesz majd körbe. Amennyiben többet is meg szeretnénk tudni a mediterrán kertek, teraszok kialakításáról, ezen a weboldalon találunk további információkat.

Jó kertészkedést!
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat