Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A Duna 81 millió embert köt össze - Nemzetközi Duna Nap Budapesten Nyomtatás E-mail
„Tégy a folyókért” – ez a nyolcadik Nemzetközi Duna Nap jelmondata. A rendezvény a 19 országot érintő folyó értékeit, flórájának és faunájának megóvását állítja középpontba. A Vidékfejlesztési Minisztérium Duna napi programján – amelyet a Siemens Zrt. támogat – Budapesten adja át Románia képviselője Magyarországnak a Duna-vándorzászlót.A Duna és vízgyűjtőterülete értékeire, sokszínű élőviláguk megóvására, a környezettudatosság fontosságára és a felelős vízhasználatra hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Duna Nap. A vízgyűjtő tizennégy országa, közte Magyarország 1994. június 29-én írta alá a „Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt” Szófiában. Megállapodtak, hogy a folyó védelmében közösen lépnek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vízgazdálkodás érdekében. A résztvevő államok egyfajta dunai szolidaritás kialakítását tűzték ki célul, és azóta ünnepeljük ezen a napon a Nemzetközi Duna Napot.


A nyolcadik Nemzetközi Duna Napon Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Philip Weller, a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója hívta fel a figyelmet természeti kincseink fontosságára, és arra, hogy a Duna értékeinek megóvása országhatárokon átívelő ügy. A Duna Európa második leghosszabb folyója, és a világon az egyetlen, amelynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik, így összesen 81 millió embert kapcsol össze.


Magyarország nagy hangsúlyt fektet a vizekkel kapcsolatos kérdésekre. Az európai uniós elnökség kiemelt területe volt a vízpolitika, emellett hazánk aktív részese a nemzetközi dunai együttműködéseknek is. A közelmúltban jóváhagyott EU Duna-térségi Stratégia vizek védelmével és környezeti kockázatokkal foglalkozó prioritási területeit szintén Magyarország koordinálja Szlovákiával és Romániával közösen.

A Duna Nap minden évben egy kiemelt téma jegyében zajlik. Az idei esztendő jelmondata: „Tégy a folyókért!” A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzetközi Duna Nap rendezvényén Budapesten adja át Románia képviselője Magyarországnak a Duna-vándorzászlót, a folyón tartózkodó hajók pedig a hagyományoknak megfelelően tülköléssel köszöntik a Dunát.Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója,
valamint Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár

A központi rendezvényen mintegy száz kolontári gyereket látunk vendégül, akiket Budapest és a Duna szépségeivel ismertetnek meg a szervezők. Az élővilág sokszínűségének megóvására haltelepítés hívja fel a figyelmet. Napközben a Vidékfejlesztési Minisztérium előtti árkádok alatt a tárca, a Duna Múzeum, a Duna–Dráva Nemzeti Park, a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Siemens Zrt. és a Fővárosi Vízművek interaktív játékokkal, különböző foglalkozásokkal, fotókiállítással várja az érdeklődőket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai találkozónak is otthont ad a Duna Napon: a rendezvényen a tárca Vízügyi Helyettes Államtitkársága által irányított szakterületek mutatkoznak be. Emellett átadták délelőtt a „Duna Művészeti Mestere” ifjúsági alkotó pályázat díjait is.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat