Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Világjáró váci múmiák Nyomtatás E-mail
Ez év tavaszán nyílt meg az olaszországi Bolzanóban, Dél-Tirol fővárosában egy rendkívüli kiállítás, ahol egy XVIII. századi váci családdal is találkozhatunk. Az Ötzi néven ismert „jégember” számára kialakított múzeumban egészen október 25-ig vendégeskednek váci múmiák. A nyári szabadságok időszakában Itália felé utazóknak érdemes útba ejteni ezt a nem mindennapi tárlatot.

A Dél-Tiroli Régészeti Múzeum (http://www.iceman.it) az Ötztali Alpokban 1991-ben megtalált, ötezer éve jégbe fagyott férfi és a vele kapcsolatos tudományos kutatások bemutatására létrehozott intézmény. Számtalan információt ismerhetünk meg a rendkívüli leletről annak felfedezésétől napjainkig és a vizsgálatok eredményei kapcsán sokat megtudhatunk az emberről, a világról. A múzeum különböző témákban kínál vezetett túrákat, tudományos kerekasztalt, tanítási órákat a látogatóknak, családoknak, diákoknak.

A bolzanói múzeumban most Ötzi mellett látható az az időszaki kiállítás, amely a világ különböző részeiről származó több, mint hatvan múmiát mutat be. Különféle módokon fennmaradt emberi testeket – sok esetben ruházatukkal, rítustárgyaikkal együtt –, valamint állatmúmiákat egészen a dinoszauruszok korától máig. Néhányuk természetes módon mumifikálódott – így a váciak mellett a sivatagból vagy jégvilágból előkerült tetemek is –, mások emberi beavatkozás hatására. A kiállított darabok Európa huszonhét országának fontos gyűjteményeiből, köztük a Magyar Természettudományi Múzeumból érkeztek.

Az Észak-Európából és Egyiptomból származó testek szarkofágjaikkal együtt láthatók, az ázsiai, óceániai, dél-amerikai származásúak pedig mindennapi tárgyaikkal felszerelve. A rendezők az általuk megismerhető legkorszerűbb tudományos eredményeket kívánják bemutatni az antropológia, genetika, biokémia, patológia és orvostudomány területéről. A különleges múzeumban multimédiás eszközök adnak információt a korabeli életkörülményekről, táplálkozásról, betegségekről.

A Vácott másfél évtizede előkerült leletanyag iránt egyébként töretlen az érdeklődés. Az elmúlt héten Budapesten, a Keresztény Egészségügyiek Batthyány Egyesülete szervezésében zajló szakmai programon hangzottak el néprajzi, helytörténeti, antropológiai és orvostörténeti előadások. A fenti bemutatóval azonos időben egy Barcelonában zajló patológus szakmai program fontos segítője volt egy tüdőbajból eredő súlyos csontbetegségben szenvedő váci polgár múmiája. Az egyre fejlettebb vizsgálati módszerekkel kutatható, jól dokumentált emberi maradványok nap mint nap gyarapítják az emberi test és az azt károsító betegségek terén szerzett ismereteinket.

A váci leletanyag különböző tudományterületek együttműködésében zajló kutatása további értékes eredményeket szolgáltathat a természettudományoknak és a várostörténetnek egyaránt.

Zomborka Márta

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat