Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Vácon vigadnak a finn diákok Nyomtatás E-mail
Vác legrégebbi testvérvárosából, a finnországi Järvenpää-ből tizenhat középiskolás diák és négy felnőtt kísérő kelt útra, hogy megismerkedjenek magyarországi testvérvárosukkal. Järvenpää-vel, a Helsinkitől negyven kilométerre fekvő, mindössze néhány évtizedes múltra visszatekintő, zöldövezeti kisvárossal 1984-től tart fenn testvérvárosi kapcsolatot Vác. Ennek keretében a város vezetői mellett a diákok is évente utaznak egymáshoz.

A finnországi nyaraláson rendszerint a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező váci általános és középiskolás tanulók vehetnek részt, mint ahogy történt ez az előző évben is. A finnek mostani látogatása után jövőre ismét a váciak utazhatnak ki Järvenpää-be. Azt, hogy majd jövőre kik utazhatnak Vácról a testvérvárosba arra az intézmények igazgatói tesznek javaslatot - mint minden alkalommal.

A Vácra kedden, július 20-án érkezett csapatot másnap délelőtt fogadta dr. Bóth János polgármester a váci városházán dr. Molnár Lajos alpolgármester, Nagy László a művelődési és oktatási osztály vezetője, valamint Hlavka Bacsó Zsuzsanna külügyi referens társaságában. A város első embere röviden ismertette a város múltját, s persze az egyik legfontosabb területről, az oktatásról is említést tett. Érdekességként megemlítette még a polgármester, hogy Vácon minden esztendőben választanak diákpolgármestert, akinek  dolga a középiskolások érdekképviselete. E téma eléggé felcsigázta az egyik finn tanulót, aki megkérdezte: a diákpolgármester kap e fizetést? Dr. Bóth János válaszában viccesen úgy fogalmazott, hogy a szüleitől bizonyára, majd kihangsúlyozta: a díj rangját annak erkölcsi mivolta adja. A házigazdaként jelenlévő polgármester utalt a finnországi testvérvárosi kapcsolat sokrétű ápolásának fontosságára is, amelyben az önkormányzat mellett városi intézmények és magánszemélyek egyaránt részt vesznek.

A vendégek a polgármesteri hivatal több helyiségének – köztük a képviselő-testületi üléseknek otthont adó tanácsterem illetve a finn testvérváros nevét viselő Järvenpää- terem – megtekintése után a város nevezetességeivel ismerkedtek meg Boda Mária vezetésével. A váci Madách Imre Gimnázium magyar tanára már sokadik alkalommal vesz részt külföldi diákcsoportok fogadásában. A felkérésnek most is szívesen tett eleget, mert szereti a finneket.

Akárcsak egyébként dr. Bóth János polgármester, aki a város nevében ajándékokat adott át a külföldi vendégeknek, cserében őt is meglepték apró figyelmességgel a finn nyaralók.

A järvenpää-i ifjúság jelen lesz a Váci Világi Vigalom egyes eseményein fakultatív jelleggel, de ellátogatnak Budapestre és Visegrádra is. Az utóbbi helyen a tervek szerint kipróbálják a bobpályát, de egyéb meglepetésekkel is készültek a vendéglátók. Egyik este például bográcsban főzhetik meg a finn tanulók a vacsorájukat, amelynek sikeressége esetén belekóstolhatnak a magyaros ízekbe. A kánikula miatt az eredetileg tervezetthez képest többször ellátogatnak a váci strandra is a fiatalok. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor kipróbálhatják a sárkányhajózást is.


       


Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat