Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Váci tehetséggondozó tábor a Madarasi Hargitán Nyomtatás E-mail
A Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány az idén nem csak az általános iskolásoknak, hanem a középiskolásoknak is rendezett környezetvédelmi tábort. Nem is akármilyet, hanem olyat, ahol a tehetséges középiskolások képzését tűzték ki célul.

Miért kell ehhez külföldre menni?- kérdezhetnénk. Erre az egyik válasz, mert ez a magyarok lakta vidék olyan páratlan természeti és környezeti adottságokkal rendelkezik, mely a kutató diákok paradicsomát jelentheti. A másik válasz meg az lenne, hogy nem árt, ha a távoli ismeretlen magyarok lakta települések kultúráját és történelmét is magukba szippanthatják a diákok egy nyári tábor keretében.

Mivel ezt a tábort tehetséggondozó tábornak tervezték, a tehetséges diákok kiválasztása volt az elsődleges cél. Erre jó alkalom adódott a Föld Napja rendezvénysorozaton, ahol kiválasztásra kerültek azok a diákok, akik nem csak eredményesnek mondhatók a környezetvédelem és határtudományai terén, hanem, akik jó kommunikációs képességekkel rendelkeznek. Nem csak tudják, hanem taníthatják is majdan mindazt, amit megtanulnak.

Harminc tanuló lett kiválasztva, akik között többen országos környezetvédelmi, vagy szaktárgyi versenyeken az országos élvonalban is versenyezhettek már. Végül 23 diák és 2 kísérő témavezető indult el Bíró György környezetvédelmi tanácsadóval a Hargitai táborba, ahol a Nagyküküllő melletti faházakban néhai váci diák várta őket, aki a táborozás feltételeit biztosította.

A táborozás 7 napja nagyon zsúfolt volt annak érdekében, hogy a kutató munka mellett megismerhessék Erdély idegenforgalmi látványosságait, történelmi emlékhelyeit. A napok korán kezdődtek és vagy a terepi mérésekre, vagy a hosszú buszkirándulásra készültek fel a diákok. A napi kutatások, kirándulások végeztével este dolgozták fel vizsgálataikat és utána vetítéses előadássokkal osztották meg egymással a tanultakat, vagy vitatták meg a látottakat. Így néha az áhított szabadprogramok belenyúltak ez éjszakába gyakorta.

A tábori munka már otthon, Vácott elkezdődött az előre kiadott feladatokkal, hogy majdan a buszon előadások formájában felkészülhessenek a látnivalók értékelésére. Busszal sikerült bejárni azokat természeti és történelmi nevezetességeket, melyeket látni kell. Eljutottak a Parajdi Sóvidékre, Székelyudvarhelyre, Vác testvérvárosába, ahol az ottani környezetvédelmi referens tartott előadást a váci diákoknak. Az előadásokat sokszor nem a környék tudósai, hanem nagy öregei tartották, mint például a zeteváraljai füves ember, aki élettapasztalatai alapján beszélt a gyógyító növényvilágról. A Madarasi Hargitán kitört vihar sem tudta feledtetni a hely szakrális jellegét, de a természet vizsgálatára is lehetőséget adott a magyarok szent hegye. Erdélyben is akadt olyan nagyváros, ahol a zajossági mérések aggodalomra adtak okot, és olyan hely is volt, ahol az ember, ha keres, sem talál olyan tényezőt, mely s természetet károsítaná. Lehetőség nyílt a víz vizsgálatára úgy a Küküllő mentén, mint a Gyilkos tóban, vagy a csíksomlyói borvizek forrásainál. Szerencsére az erdélyi természetes vízfolyások biztatóbb eredményeket mutattak, mint a hazai vizeink. A természet élő, és növényvilága a Hargitán és a Küküllő mentén a környezetvédők paradicsomát jelentette, ahol megismerkedhettek számos rovarfajjal a hálózás, vagy a rovarcsapdázás során, vagy akár halfajjal, ha a Küküllőt vizsgálták. Természetesen a biológus palántáknak egy medvebocs látványa jelentette a legnagyobb kuriózumot. Nem maradhatott ki a gasztronómia sem a táborból, melynek keretében a helyi lakosok segítségével a diákok lekvárt főztek úgy ahogyan azt a Székelyek szeretik. A kirándulásaik során számos interjút készítettek az ott élő emberekkel és a turistákkal egyaránt, mivel a tábor kutatásai során a fenntarthatóság kérdése volt a legfőbb vizsgálati téma, melyet nem csak idegenforgalmi, hanem ökológiai szemmel is vizsgáltak.

A sok-sok mérésnek és vizsgálatnak nem csak az volt a célja, hogy ki-ki gyarapodjon tudásilag, és a következő évben  az iskola padjaiban folytathassák kutatásaikat, hanem szeretnék, ha a következő években táboruk módszertani jellege miatt követőkre találna. A Zeteváraljai Tábor a váci diákok kutatásait, fotóit, és egyéb tudományos anyagait a honlapjára szeretné rakni annak érdekében, hogy mások is kedvet kapjanak a természet kutatásához azon a vidéken, az ottani nemzeti parkokban.

A táborból számtalan élménnyel és sokk új ismerettel tértek haza a diákok. A tábor hasznosságát igazából akkor fogják kamatoztatni, ha a tankönyv magyarázata mellett megjelennek valós vizsgálataik gyümölcsei, vagy amikor egy szaktárgyi kutatómunka témakörét adják az erdélyi vizsgálatok.

El kell azt is mondani, hogy egy ilyen tábor megszervezése kitartó munkát igényel, véghezviteléhez nem kevés anyagi támogatásra van szükség. A tábor megrendezését az alapítvány sikeres pályázatok útján tudta biztosítani az Oktatásért Közalapítvány, 2010. évi nyári tehetséggondozó táborok támogatására elkülönített pályázati keret és a váci önkormányzat egészségügyi bizottsága által meghirdetett egészség megőrző programok keretei biztosították a táborozást. A táborozók és a program szervezői ezúton mondanak köszönetet a táborozás lehetőségéért. Bíznak benne, hogy a támogatás és a sok munka a tanulmányi év során meghozza gyümölcseit a tehetséges diákok számára.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat