Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Váci diákok jártak Dubnicán Nyomtatás E-mail
A Földváry Károly Általános Iskola tizenöt tanulója és négy pedagógusa a szlovák testvériskola, a Centrum 1. sz. Általános Iskola meghívására, február 27. és március 2. között tanulmányi kiránduláson vett részt Dubnicán. A szívélyes vendéglátók, mgr. Ferdinand Brunovský igazgató és Róbert Slosiar tanár vezetésével, gazdag programot állítottak össze. A megérkezéskor épp egy farsangi mulatság vette kezdetét.Majd ezt követően részletesen bemutatták iskolájukat, az egyes szaktantermeket, az informatika-, a nyelvi-, a rajztermet, a tornatermi együttest, ahol külön konditermet és pingpongtermet is berendeztek. A tanórákon és a szabadidős találkozókon természetesen mód nyílt a két ország fiataljainak és pedagógusainak is megismerkedniük egymással.

Az egyik legemlékezetesebb program a közös szlovák-magyar fellépés volt, melyen a két iskola növendékei színes műsor keretében mutatkoztak be. A dubnicai iskola, hasonlóan a vácihoz, lakótelepi intézmény, annyi különbséggel, hogy kilenc évfolyamos, és még egy óvoda is tartozik hozzá. A váci gyerekeket többek között az is meglepte, hogy szlovák társaik az egyeseket gyűjtik. Hogy miért? mert náluk az a legjobb osztályzat, és az ötös a legrosszabb.

A kirándulásnak több érdekes úti célja volt. Így, a jellegzetes népi építészetéről híres falu Čičmany, továbbá a Szlovák Betlehem néven ismert Rajecka Lesna, mely egyedülálló fafaragásairól nevezetes. Maga Dubnica, azaz Máriatölgyes fiatal település, melyet a második világháború után gyors léptekkel fejlesztettek. A huszonötezer fős iparváros a vonat-, tank- és fegyvergyártás révén alakult ki. Jelentős oktatási hálózattal rendelkezik, öt általános iskolát, három középiskolát és egy felsőfokú tanintézményt működtet.

Dubnicát, a történeti források 1193-tól említik, de a régi településből mára csak néhány műemlék épület, így a tizenharmadik századi Szt. Jakab zarándoktemplom és a tizenhatodik századi Illésházy kastély, maradt fenn. A közeli harmincötezres Trencsény városában viszont annál több a történelmi múltat idéző néma tanú, melyek közül a magas sziklasarkantyúra épült középkori királyi vár pompás látványával is kiemelkedik.

A delegáció megtekintette az iskola egyik művésztanárának, Zlatica Johnova alkotásait, és ellátogatott a város egyik jeles művészének, Jozef Vydrnák festőművész műtermébe. A városházán Juraj Červinka polgármester szívélyes fogadtatásban részesítette a váci csoportot. Az utazás költségeihez részben a váci szlovák önkormányzat járult hozzá.

Legközelebb április elején a dubnicai tanulók jönnek Vácra, tanulmányi kirándulásra, melynek fő programját a Földváry napok versenyei képezik, ahol a szlovák gyerekek váci iskolák tanulóival mérik össze tudásukat, informatikából, angol nyelvből, rajzból és néhány sportágban. Vác szlovákiai testvérvárosából, Dubnicából egyébként tavaly októberben is járt egy delegáció a Földváry iskolában.

Kép és szöveg forrása: www.foldvary.vac.hu

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat