Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Spanyolországból is lesz testvérvárosa Vácnak? Nyomtatás E-mail
Könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy spanyolországi várossal is lesz testvérvárosi kapcsolata Vácnak. Ez azonban egyelőre egy távlati terv, viszont minden bizonnyal rövidesen elkezdődik egy együttműködés Vác és a Spanyolország fővárosától, Madridtól, mintegy húsz kilométerre található Pintó városa között. A lehetséges együttműködés részleteiről kedden, október 7-én tárgyaltak a két város vezetői váci városházán.
A két – hasonló adottságokkal rendelkező – település közötti kapcsolatfelvétel alapját a közös Európai Unió-s tagság jelenti. A Kelet felé tekintve elnevezésű projekt megvalósításához kerestek partnert a spanyolok. A program fő célja, hogy az Európa nyugati részében élő nemzetek leginkább a kultúra mentén egyfajta hidat alkossanak a kontinens keleti végében található országokkal. Pinto város hivatalos delegációjának keddi látogatását már megelőzte néhány levélváltás az elmúlt hónapokban, sőt magánszemélyként már jártak is Vácott néhányan korábban. A Kelet felé tekintve projekt vezetője, Don Alejandro Mardjanian Petrosian, a Madridi Autonóm Egyetem Közalapítványának igazgatója kezdeményezte a mostani látogatást, aki maga is részt vett a keddi találkozón. A delegációval érkezett városunkba Rafael Valle Garragorit Spanyolország magyarországi nagykövete is, aki örömmel fogadta a kapcsolatfelvétel első lépését és a sikeres együttműködés folytatáshoz  a nagykövetség teljes körű támogatásáról biztosította a feleket. Pinto és Vác jövőbeli együttműködése nemcsak azért fontos, mert a két város hasonló adottságokkal bír – mondta a nagykövet, aki kiemelte: Spanyolország Belgiummal és Magyarországgal közösen látja el az Európai Unió soros, elnöki posztját 2010-ben. A Kelet felé tekintve projekt már ezt megelőzve hozzásegítheti a magyar és a spanyol főváros közelében található két település közös munkáját.

 

A vendégek – mint azt többször is hangsúlyozták – az oktatás, a kultúra és a gazdasági élet terén szeretnének gyümölcsöző kapcsolatokat építeni Váccal. Pinto várost Miriam Rabaneda Gudiel polgármesterasszony mutatta be szóban dr. Bóth János, Vác város polgármesterének, országgyűlési képviselőnek. A bemutatkozást dr. Molnár Lajos alpolgármester, Tóth Árpád, a városháza polgármesteri kabinetjének vezetője, Dora Péter jegyző és Hlavka Bacsó Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal külügyi referense is végig hallgatta. A csinos, fiatal pintoi polgármesterasszony – mint elmondta – születésétől kezdve a jelenleg mintegy negyvenötezer főt számláló spanyol városban lakik. A polgármesterasszony beszámolt arról, hogy a közeljövőben hatalmas változások kezdődnek Pintóban. A jelenlegi negyvenötezer lakosú település lélekszáma néhány év alatt csaknem a duplájára nő majd egy lakásépítési program részeként, míg a város szélén egy hatalmas területén ipari park létesül, amely révén új munkahelyek létesülnek, s így a gazdaság is fejlődni fog. Nemcsak a megvalósuló elképzelésekről, hanem az eddigi, pintoi sikerekről is említést tett a spanyol delegáció vezetője. A legrangosabb spanyol zenei díjat a pintoi szimfonikus zenekar nyerte el a közelmúltban. Szintén büszkeségtől csillogó szemmel mesélt Alberto Contador-ról, aki számos, rangos kerékpárverseny mellett tavaly megnyerte a Tour de France-t.


A vendéglátók részéről dr. Bóth János ismertette be Vác mintegy ezer esztendős múltját és jelenét, az utóbbit napjainkban készült fényképek kivetítésével. A városháza után a Váci Egyházmegye központjába, a Püspöki palotába vezetett a spanyol delegáció útja. Itt dr. Beer Miklós megyéspüspök fogadta a küldöttséget. A csaknem egésznapos látogatás a Bartók Béla Zeneiskolában folytatódott és a Boronkay György Műszaki Középiskolában fejeződőtt be. A zeneiskolában a Váci Szimfonikus Zenekar próbájába tekinthettek bele a vendégek. A rögtönzött koncerté vált próba végén vastapssal köszönték meg a zenei élményt a spanyolok. A Boronkay György Műszaki Középiskola számára pedig nyelvkönyveket ajánlottak fel a pintoiak, akik örömmel értesültek arról, hogy az iskolában spanyol nyelvet is tanulhatnak a diákok.

A két város vezetői egyaránt eredményesnek tartják a kapcsolatfelvétel első lépését. A közeljövőben el is küldik a megállapodás-tervezetet Vácnak a spanyol vendégek az együttműködésről. Ez ügyben a végső szót pedig mindkét település vezető testületének kell kimondania.


A Pintoiak egyébként nem véletlenül időzítették mostanra látogatásukat. A Váchoz közeli Gödöllőn ugyanis október 5-én írta alá a testvérvárosi megállapodást a magyar város és a spanyol Valdemoro vezetése. A szerződés aláírásáról Gödöllő város honlapja számol be eképpen:

Gödöllőn, a királyi kastély dísztermében október 5-én, ünnepélyes keretek között írta alá dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Javier Hernandez, a spanyolországi Valdemoro alpolgármestere a két település közötti testvérvárosi megállapodást. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Rafael Valle Garagorri, a Spanyolország nagykövete, és Tóth Gábor, hazánk volt spanyolországi nagykövete is.

Az önkormányzati, gazdasági és kulturális szakemberekből álló delegáció megtekintette a királyi kastélyt, majd a Petőfi Sándor Művelődési Központban rövid ízelítő keretében a város kulturális életébe nyerhettek bepillantást a Magyar BalettSzínház Gödöllő, az Arpeggio Gitárzenekar, a Gödöllő Táncegyüttes és a Talamba ütőegyüttes segítségével. A vendégek ellátogattak a városi könyvtárba, és megtekintették az ipari parkot is.

A királyi kastély dísztermében Gloserné Szabó Györgyi, a Testvérvárosi Egyesület elnöke köszöntötte az ünnepség résztvevőit, s ismertette az egyesület tevékenységét. Elmondta, a kezdeti cél az volt, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek az anyaországhoz való tartozást erősítik, majd később fordultak Európa nyugati része felé, hogy kezdeményezzék a kapunyitást, a párbeszédet. Ezzel nem csak más kultúrák megismerésére, hanem gazdasági téren az uniós pályázatokon való közös részvételre is lehetőség nyílik.

Az aláírók közül elsőként Gémesi György mondott beszédet, aki szólt a megállapodás előzményeiről, s megköszönte Tóth Gábor, hazánk nemrégiben leköszönt spanyolországi nagykövetének munkáját, aki három évvel ezelőtt kezdte meg az előkészítést. Ezután hosszú idő telt el, majd a múlt évben látogattak először Valdemoro küldöttei Gödöllőre, s ezt követően gyorsult fel az a folyamat, aminek eredményeként megszülethetett a megállapodás a két város között. Mint mondta, Gödöllő számára rendkívül fontosak a testvérvárosi együttműködések, mivel ezeken keresztül fejleszthetők az emberek, a civil szervezetek, a kulturális, az oktatási és a sport kapcsolatok, s ezek teszik lehetővé népeink számára egymás megismerését.

Javier Hernandez, Valdemoro alpolgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Nagyon fontos napja ez Valdemorónak és Gödöllőnek, mert az aláírással átvágjuk a két város közötti hatalmas távolságot.” Az alpolgármester kiemelte: a két településben rendkívül sok a közös vonás, így például, hogy mindennapjaikat meghatározza a főváros közelsége, mindkét város hangsúlyt helyez a hagyományok megőrzésére, s jellemző rájuk a turizmus iránti nyitottság. Elmondta, Valdemoro aktív nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, nyitott az üzleti lehetőségek iránt, és a fenntartható fejlődés elkötelezettje. Javier Hernandez hangsúlyozta: „ezzel a megállapodással egy gyümölcsöző kapcsolat indulhat el, amihez Valdemoro sokat hozzátehet, de amiből sokat tanulhat is.“

 

Spanyolország hazánk iránti érdeklődését jól mutatja, hogy a valdemorói delagációban helyet kapott Miriam Rabanedal, Pinto városának polgármester asszonya is, aki szintén magyar településsel (Váccal) tervezi testvérvárosi megállapodás aláírását a közeljövőben. A két város közötti együttműködés létrejöttét üdvözölte Rafael Valle Garagorri, a spanyol királyság nagykövete, aki szintén elismeréssel szólt Tóth Gábor volt nagykövetnek a magyar-spanyol kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáról. Mint mondta, nagy lépést jelentett, hogy négy éve Budapesten megnyílt a Cervantes Intézet, ahol tanfolyamokkal és kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Felhívta a figyelmet arra, sok közös feladatot jelent majd számunkra, hogy 2010-től a két ország Belgiummal együtt látja el az elnökséget az Európai Unióban, valamint arra, hogy novemberben magyar gazdasági év kezdődik Spanyolországban, ami szintén új lehetőségeket nyit meg. Rafael Valle Garagorri beszédét azzal zárta: „Magam és a nagykövetség nevében kijelentem, mindent, ami ennek a kapcsolatnak az erősítéséhez szükséges, rendelkezésükre fogok bocsátani.“

Az aláírási ünnepséget követően a valdemorói delegáció a Petőfi Sándor Művelődési Központban és a Városi Könyvtár és Információs Központban ismerkedett a gödöllői kulturális élettel, ízelítőt kaptak művészeti csoportjaink programjaiból, s megtekintették Bada Márta festőművész kiállítását. A látogatás során spanyol részről több javaslat is elhangzott, ami alapja lehet a települések kulturális együttműködésének.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat