Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Randolph két keréken járja a világot és saját példájával nyújt segítő kezet a betegeknek Nyomtatás E-mail
Ritkán fordul elő, hogy valaki egy betegségnek köszönhetően válik nemzetközileg ismertté. Randolph Westphal-nál huszonkilenc éves korábban bőrrákot diagnosztizáltak, s számos műtét illetve orvosi kezelés hatására felépült a halálos kórból, noha erre nem sok esélyt adtak a doktorok. Ő viszont hitt a gyógyulásában és ez segített. Az sokáig rejtély volt számára, hogy mitől alakult ki nála ez a komoly betegség. Megfejtette: s azóta úgy véli a stressz váltotta ki nála a daganatot, túl persze egy anyajegy elkaparásán. Káros szenvedélye két dologban merül ki, az egyik a biciklizés, a másik a kávéfüggőség.

A kerékpáros szenvedélyéről már a világ számos pontján megbizonyosodhattak. A ma már ötvenkét éves németországi férfit ugyanis a kerékpározás Guiness-rekordereként tartják számon. Egyik körútja során vált esedékessé a rákból felépült betegek számára szükséges kontrollvizsgálata. Ezt egy kanadai francia kórházban végezték el rajta. A vizsgálatot elvégző orvos nem fogadott el pénzt Randolph-tól, hanem annyit kért, hogy mesélje el történetét az intézményben fekvő, azonos betegséggel küzdő emberek számára. Annyira izgult, hogy valósággal reszketett keze-lába miközben felelevenítette sorstársainak élete legnagyobb küzdelmét, melyből győztesen került ki. A kórházban fekvő rákos betegek mellett az ottani média is heves érdeklődést mutatott a Westphal reményt keltő beszéde iránt. A mesélés közben fogalmazódott meg, hogy nemcsak ebben a bizonyos kanadai kórházban kellene előadást tartani, hanem máshol is. Randolph Westphal gyakorlatilag innentől kezdve járja a világot biciklijével és egyfajta misszióként pozitív mintául próbál szolgálni a daganatos betegek számára. A német férfi néhány hete érkezett meg Magyarországra és útja során Vácra is ellátogatott.

Az önkormányzat nevében dr. Bánhidi Péter, városi képviselő, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke fogadta a váci városházán szerdán, december 15-én. A háziorvosként tevékenykedő bizottsági elnök köszöntőjében úgy fogalmazott: mindig öröm a számára olyan emberekkel találkozni, akik tesznek egészségükért. A képviselő, háziorvos ígéretet tett arra, hogy praxisa során pozitív példaként fogja emlegetni mindazt ami történt vele. Randolph Westphal azonban saját maga is közvetítette élettörténetét Vácon, hiszen ugyanezen a napon a váci Jávorszky Ödön Városi Kórházban tartott élménybeszámolót a betegeknek, ezáltal is reményt adva számukra. A közönségtalálkozón és a váci városházán is azt hangsúlyozta: a gyógyulás agyban kezdődik. A súlyos betegségből való gyógyuláshoz vezető hosszú út kiinduló pontja Randolph szerint mindenképpen ezen tény felismerése. Ő úgy véli: az élet a legnagyobb ajándék. 

Higgyék el Kedves Olvasók! Westphal úr igazán tudja miről beszél. Eddig legalább két alkalommal született újjá. Az egyik amikor felépült a rákból, noha gyakorlatilag mindenki lemondott róla, másodszor pedig Argentínában történt meg vele ez a megmagyarázhatatlan dolog, amit akár csodának is nevezhetnénk. Argentínában ugyanis elgázolta egy teherautó, miközben ő éppen biciklivel haladt az úton. Hűséges kísérője, azaz a kutyája, Shir Kan ekkor pusztult el. A kamion sofőrje pedig azt hitte, hogy a német férfi is elhunyt az ütközés eredményeként, s továbbhajtott. A kómába esett Randolph-ra négy óra múlva találtak rá. A koponyatörést szenvedett férfi amnéziás lett és számos fontos emberi funkcióját elvesztette. Nem tudott beszélni, odalett szagló- és ízlelő képessége és újra kellett tanulnia a járást is. Otthoni barátai állták ápolása költségeit és gondoskodtak arról is, hogy a legjobb orvosok kezei közé kerüljön Németországba. A férfit akkor már sokan ismerték sajátos missziójáról. A lábát kezdetben amputálni szerették volna, de végülis nem került rá sor. Gyógyulása öt esztendőt vett igénybe. 

Nyilván a helyében sokan megfogadnák: soha többé nem ülnek biciklire, de hősünket nem tántorította el ez a csaknem végzetes baleset sem. Újra kerékpárra ült és azóta is járja a világot. Eddig már százhetvenhétezer kilométert tett meg biciklijével, s az elkövetkező esztendőkben csak gyarapodni fog a letekert kilométerek száma. 2015-ig tervezi útja folytatását a családját jelentő két kutyájával, akik magyarországi  útján is kísérik mindenhova. Vácról Esztergomba, majd Komáromon át Győrbe utazik kerékpárjával, de a karácsonyt már barátaival tölti Niklán. A későbbiekben Ukrjanába, Szlovákiába, Bulgáriába, Csehországba és mégegyszer Argentínába tervezi útját, melyet mindig az adott, úticélnak megfelelő időjárási viszonyok szerint teszi meg. Ő és kutyái jobban szeretik a hideget, Magyarországra is épp ezért látogattak el ilyenkor, télen. Amit útja során megtapasztalt, azalapján megfogalmazódott benne a kérdés: mi magyarok nem szeretjük saját hazánkat? Merthogy nagyon sok eldobált szemetet látott az utak mentén Magyarországon.

Hazánkban egyébként a Tourinform irodák segítő közreműködésével jut el egyik városból a másikba. A fogadsásán túl a szálláshelyek szervezésében is segítenek. Vácon Fónagy István ingyen biztosított számára szállást. A további utazásához pedig a Segítünk Mozgáskorlátozottak Alapítvány is nyújtott anyagi támogatást. Randolph A-ból B pontba való eljutása ugyanis adományokból lehetséges, bár ezt váci tartózkodása idején nem említette.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat