Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Őrségi kiránduláson a Váci Múzeum Egyesület Nyomtatás E-mail
A szokásos évi nagy kiránduláson résztvevő egyesületi tagság idén nem határon kívülre tervezte a szakmai programot, hanem egy távoli, eldugott magyar vidék, a gyönyörű  Őrség felé indult tapasztalatszerzésre. Június 15-én reggel Vácról indult a csoport a megszokott Koczka Tours busszal. A kirándulás első célpontja a körmendi várkastélyban elhelyezett Batthyányi Strattman László Múzeum volt, ahol az intézmény igazgatója, dr. Nagy Zoltán mutatta be az állandó és a most készülő új kiállítást.


Az egyesület tagjai a körmendi múzeumban

A körmendi múzeum megtekintése után a jókedvű társaság megindult az Őrség központja felé, ahol először Ivánc falu katolikus templomával ismerkedett meg. A 20. század elején lebontott régi épület helyére gróf Sigray Antal építtetett új templomot, Hendrich Antal pest megyei építész tervei szerint, magyaros szecessziós, székelyes elemekkel. Külsejében hasonlít a Kós Károly tervezte zebegényi templomhoz, külső megjelenésében tükörképe annak.


Az ivánci templom látképe

Ezután a pankaszi szoknyás harangláb meglátogatása következett, amely alatt délutáni rövid sziesztát tartottak az egyesület tagjai. Az őrségi református fa haranglábak közül ez a legrégebbi, 1755-ben állították. A szoknyát zsúp fedi, a toronysisak fazsindelyes. Hasonló található Gödörháza faluban is, melyet 1790-ben építettek fel.


Szoknyás harangláb Pankasz faluban


Szieszta a harangláb alatt

Kora délután érkezett meg a hegyhátszentjakabi Vadása-tó partján lévő szállásra a csoport, ahol az elhelyezkedés után séta következett, a bátrabbak pedig elmentek a tó nem túl meleg vizébe lubickolni. A fáradságos nap után finom helyi specialitás volt a vacsora: vadpörkölt dödöllével.


A Vadása-tó gyönyörű környezete

A második napon reggel korán indult a csoport az Őrség híres települései felé, először az őrségi táj központjába, Őriszentpéterre utaztunk, ahol egy román kori templomot csodáltunk meg. A templom 1240 körül épült, az 1500-as években bővítettek és a XVI. század közepén erődítményként is szolgált. Az egykori erődtemplom mellett a mai napig láthatóak a várárok és a sánc nyomok.


Őriszentpéteri csoportkép a román kori templomnál

A program leghíresebb népi műemlékhelye következett Szalafő településen, ahol a Pityerszer műemlékeit néztük meg. Pityerszer a szeres települések tipikus és egyedüli példája, ahol a házak többsége eredeti helyén áll és mindegyiket lakták korábban. A lenyűgöző látvány felejthetetlen élményt adott mindenkinek. Mintha megállt volna az idő és több évszázadot utaztunk volna vissza a magyar történelemben.


A kirándulás résztvevői Pityerszer központjában

A déli harangszó előtt érkeztünk Velemérre, ahol a legcsodálatosabb látvány következett: a Szentháromság tiszteletére szentelt és XIII. században épült kora gótikus templom. Még a román stílus zömökségét is magán viseli, de szögletes szentélye és csúcsíves ablakai a gótikát tükrözik. A templom gyönyörű freskóit 1377-ben Aquilla János regedei festő készítette, aki magát is felfestette a szentképek közé, s ezzel az európai festészet egyik első önarcképét is megalkotta.


A veleméri templom látképe


...és belső freskói

Ezután Magyarszombatfa következett, ahol a fazekas tájház található. A három helyiségből álló boronafalú épület, középen a füstöskonyhával, az 1800-as évek elején épült és 1922-ig ténylegesen egy fazekas család lakóhelye volt. 1974-től múzeumként működik és az iparos tevékenységet folytató szegényparaszti család életmódját mutatja be.


A fazekasház bemutatása Magyarszombatfán

Visszaindulva a kempingbe, még Őriszentpéteren megtekintették többen az őrségi helytörténeti kiállítást, majd a „váci sellők újra vízbe szálltak a Vadásán”. A vacsora után a lelkes női kar (a fél csoport) hangversenyt adott az étterem teraszán, majd folytatták késő estig a szálláshelyen.


A hangulat csodálatos…

Harmadik napon, vasárnap hazafelé indulva a szlovén határ mellől Vasvár újonnan kialakuló helytörténeti gyűjteményének megtekintésére került sor, az egykori domonkos (XIII. században épült) kolostorban. Majd pedig a város határában található búcsújáró helyre gyalogolt ki a lelkes csapat, ahol a Szentkúti Mária kegyhelyet tekintette meg, s kóstolta meg a friss forrásvizet a templom mellett.


A vasvári Mária kegyhely

Az emlékezetes kirándulás sok élményt és tudást adott a résztvevőknek, amelyet fokozott az utolsó programhoz kapcsolódó akadályverseny. A szentkúthoz vezető úton kidőlt hatalmas fát nem lehetett megkerülni és oda-vissza mindenkinek kétszer át kellett a nagy akadályon, amelyhez sok férfiúi erőt lehetett igénybe venni. A veszprémi Horváth kertben elfogyasztott ebéd pótolhatta a sok gyaloglásban leadott energiát és hazáig pihengethetett a csoport minden tagja.Akadályverseny közben

 

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat