Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Óráért pálinka: Donaueschingen küldöttsége Vácott járt Nyomtatás E-mail
Thorsten Frei, Donaueschingen főpolgármestere vezetésével Vác német testvérvárosának képviselő-testülete látogatott Vácra október első napjaiban. A harminckét főből álló hivatalos delegáció tagja volt Herbert Bayer, Vác város díszpolgára és kedves felesége, Maria is. Az idős házaspár erejét nem kímélve fáradozik azon, hogy minél szorosabb legyen a két város kapcsolata, s rendszeresen gondoskodnak arról, hogy különféle használati tágyakat tartalmazó csomagok érkezzenek adományként Vác különféle intézményeibe.

A csütörtökön, október elsején városunkba érkezett csoportot másnap fogadta a Püspöki Palotában dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök, valamint a városházán dr. Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő. Thorsten Frei egy faliórával lepte meg Vác polgármesterét, míg a német város vezetőjét egy igazi magyar termékkel, pálinkával ajándékozta meg magyar kollégája. Ajándékot természetesen a német küldöttség valamennyi tagja, köztük Vác másik díszpolgára, Ernst Zimmermann, a donaueschnigeni polgármesteri hivatal vezetője is. A két város vezetője tájékoztatta egymást a jelenlegi helyzetről. Beszélgetésük során mindketten kitértek például a gazdasági válság városra gyakorolt hatására is.
 
A vendégeknek meglehetősen sűrű, programokkal teli napjaik voltak városunkban. Pénteken megtekintették Vác belvárosának nevezetességeit, köztük a Székesegyházat és a börtönt is. A hétvége hátralévő részében pedig Szentendrére, Visegrádra és Budapestre is ellátogattak. A tizenharmadik alkalommal megrendezett Váci Borfesztiválon is tiszteletüket tette a német küldöttség, de a szombat esti, operett gálán is láthatta a németeket a közönség a széksorokban. A négynapos „villámvizit” vasárnap ért véget, hiszen aznap már repülőre is szálltak a donaueschingeniek.

A mostani látogatással viszonozták a németek a váci képviselők tavalyi kiutazását. 2008-ban ugyanis a két város között fennálló testvéri kapcsolat tizenötödik évfordulója alkalmából fogadták a váciakat Németországban. Az akkori meghívás másik apropója egy, a donaueschingniek életében meghatározó szerepet játszó, száz évvel korábbi eseményre való emlékezés volt. Donaueschingen épületeinek jelentős része ugyanis leégett 1908-ban. A jubileum alkalmából újra felelevenítették az akkori eseményeket. A jelenetek rekonstruálása persze imitációul szolgáltak.
A Thorsten Frei vezette csoport utazásának időzítése egyébként szintén nem volt véletlen. A Páneurópai Piknik néven elhíresült rendezvényt ugyanis éppen húsz esztendeje, 1989-ben rendezték meg. Magyarország pedig sokat tett annak érdekében, hogy a mai Németország egységes legyen.
 
(A német testvérvárosban egyébként a közelmúltban járt jó néhány váci lakos, akik nem intézmény, vagy az önkormányzat képviseletében utaztak ki Donaueschingenbe, hanem turistaként. Az utazó között volt szerkesztőségünk munkatársa is, akinek fényképes élménybeszámolóját rövidesen olvashatják hírportálunkon, külön cikkben. – a szerk. )

 

Képek forrása: Váci Napló és Vác Online Archívum (VOA)

Cikkünk elkészítéséhez felhasználtuk az Elektro Szignál Televízión elhangzott tudósítást is

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat