Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
MAVIR-os előadás a madárvédelemről a román kormány meghívására Bukarestben Nyomtatás E-mail
Pont 20 évvel ezelőtt kezdődött a madárvédelem a MAVIR elődjénél, az OVITNÁL. A 20. évet úgy zártuk, hogy hozzásegítettük egy másik ország szakembereit ahhoz, hogy a MAVIR-hoz hasonlóan elkezdhessék madárvédelmüket.

Mi sem lehetne méltóbb ajándék a romániai TSO-nak a TRANSELECTRICA-nak mint az első műfészek, amit egy román nagyfeszültségű oszlopra raknak majd fel. Sikerült az előadásom után ünnepélyesen átadni és ezzel megindítani az ottani kerecsensólyom védelmet. Megérte átvinni a fészket 15 óra alatt a Kárpátok kacskaringós útjain a bukaresti környezetvédelmi minisztériumba, aki a LIFE program keretében elhívta a magyar környezetvédelem szakembereit, hogy segítségünkkel elindíthassák az ottani akadálymentes égbolt madárvédelmi programot. (Előadást tartottak.)


A programot Cristian Apostol, a román környezetvédelmi minisztérium természetvédelmi államtitkára nyitotta meg, aki méltatta a magyarok madárvédelmi tevékenységét és kérte a segítségünket. A konferenciára nem csak a szakminisztériumok, szakhatóságok, madárvédelmi civilszervezetek és az áramszolgáltatók képviselői jöttek el, hanem az ottani MAVIR, a TRANSELECTRICA vezetői, környezetvédelmi szakemberei is eljöttek.

Magyar részről Bagyura János Kerecsenszakértő MME, Fidlóczky József LIFE projekt menedzser, és Végh László és Bálint Márton a MEGAWATT tervező iroda vezetői tartottak előadást a román kormány felkérésére. Engem is felkértek a MAVIR madárvédelmi tevékenységéről való prezentációra, amit megpróbáltam annyira interaktívvá tenni, hogy minden információra, amit közöltem a hallgatósággal, arról tovább kérdezzenek, teljesebb képet kaphassanak tevékenységükről. Az ottani MAVIR szakemberei nagyon hálásak azért, hogy használható modellel szolgálunk nekik és nem kell az alapokról kezdeniük és megszervezni a madárvédelmet. Minden információnak jelentősége volt, amit buzgón jegyzeteltek és érdeklődtek, a legapróbb részletek után is.


Mint kiderült, nem csak a TRANSELECTRICA, hanem az ottani áramszolgáltatók is érintettek a madárvédelemben, hiszen nekik is vannak nagyfeszültségű hálózati elemeik, ahol hasonló környezeti problémákkal kell szembenézniük. Az ottani átviteli hálózat mentén is megjelentek a madarak, amiknek egy részét, a gázló madarakat, a túzokokat elterelni, egy másik részüket, a ragadozó madaraknak biztonságos fészkelést kell biztosítani.

A program az ottani akadálymentes égbolt környezetvédelmi szerveződésével zárult, melyet a magyar szervezethez hasonlóan alapított meg a román szakminisztérium.


Tolmácsoltam feléjük a meghívást a soron következő madárvédelmi konferenciánkra, melyen a gyakorlatban is bemutathatjuk a kollégáknak a költőládák telepítését, és tovább folytathatjuk a felkészítést a madárvédelmi tevékenységre.

Reményeink szerint, a közeljövőben nem csak a nagy utat bejárt ajándék műfészek, hanem új költőládák fognak benépesülni a TRANSELECTRICA és az áramszolgáltatók oszlopain is és a MAVIR-hoz hasonlóan, napi rutinná válik a ragadozó madarak védelme

Bíró György
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat