Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Más országok megismerése a Rotaryval Nyomtatás E-mail
Két váci lány, Posta Luca és Zachár Zsuzsanna, a helyi Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium tanulói a több éve futó Rotary Nemzetközi Diákcsere Program keretében töltöttek néhány hetet külföldön. Luca Hollandiában, Zsuzsi pedig Törökországban járt.Mindkettejük számára erről az utazásról lesz emlékezetes a 2006-os esztendő. A Rotary Nemzetközi Diákcsere Program célja, hogy a világ különböző országaiból érkező fiatalok megismerjék egymást, más országok, földrészek életét, nyelvét és kultúráját. A kiválasztott és gondosan felkészített 15-17 éves, középiskolai tanulmányaikat még be nem fejezett fiatalok egy tanévre, vagy három hónapra utazhatnak a diákcserében résztvevő országokba.

Kiemelkedő tanulmányi eredményű, átlagosnál jóval érdeklődőbb, idegen nyelvet már jól beszélő, más országok kultúráját elfogadni és megtanulni akaró diákok kaphatnak lehetőséget, hogy cserediákként, országuk "nagyköveteként" képviseljék hazájukat távoli, sokszor teljesen ismeretlen országokban. Azok, akik kiérdemlik ezt az óriási lehetőséget, hozzájárulnak a népek közötti megértés fokozásához, amelyből a kiutazó és a fogadó közösség egyaránt profitál - olvasható az utazási feltételek között.

Luca és Zsuzsi természetesen valamennyi feltételnek megfelelt, de a küldő klubok természetesen nem ajánlják fel az utazás lehetőségét megbízhatatlan személyeknek. A világ legnagyobb, kormányokhoz nem kötődő civil szervezete, a mindenütt közmegbecsülésnek örvendő Rotary International felügyeli a programot és segít az esetleges problémák megoldásában. A lányok azonban külföldi útjuk során nem szorultak segítségre, problémát mindössze az jelentett számukra, hogy hamar eltelt az az idő, amelyet az aktív pihenés jegyében töltöttek, távol családjuktól. Lucát három család szállásolta el három hetes kint tartózkodása alatt, s mindegyiknél öt-öt napot töltött azokkal a fiatalokkal, akik ugyancsak eme nemzetközi program részeként utaztak el. Természetesen nemcsak Lucát, hanem valamennyi kirándulót családoknál helyezték el. A nemzetköziséget a leginkább az jelzi, hogy több más ország mellett Belgiumból és Franciaországból is érkeztek " rotary-s" fiatalok. Az út során természetesen nem maradhatott el a városnézés, amelyhez a múzeumok kiállításainak megtekintése is párosult. A világ több országából érkező ifjúság összekovácsolódása érdekében sportvetélkedőket is rendeztek. Luca számára a legemlékezetesebb program az éjszakai kerékpártúra és a hajókázás volt. Az utóbbinál különösen nagy hatással volt rá az elétáruló táj szépsége. A fiatalok annyira összebarátkoztak, hogy terveznek egy, a Rotary-programtól független találkozót jövő nyáron, de ennek legideálisabb helyszínét még keresik. Néhány társával - például egy dán lánnyal - azonban azóta is intenzíven ápolja a barátságot, amelyhez kifejezetten segítséget jelent az internet.

A találkozást a másik váci lány is megbeszélte jó néhány kortársával, akik vele együtt tartózkodtak Törökországban. Az ő kis tizenhárom fős csapatában taiwan-i, amerikai, spanyol, francia és koreai középiskolások voltak - egyebek mellett. A nemzetközi diáksereggel valószínűleg Olaszországban találkozik majd 2007. nyarán Zsuzsi, legalábbis ebben egyezett meg társaival. A kalandokból természetesen ő sem maradt ki. Amíg Lucának az éjszakai kerékpározás, addig Zsuzsinak a vadvízi-evezés, vagyis a rafting jelentette a kihívást. Zsuzsi - annak ellenére, hogy néhány alkalommal belepottyant a vízbe - nagyon élvezte ezt a kis vízi túrát.

Mindkét lányt egy másik ország kultúrájának megismerése motiválta, amikor vállalkoztak az utazásra. - S ha már kultúra: meg kell említeni, hogy Hollandiában a gyorshajtás szinte nem is létezik. Nekünk, magyaroknak a közlekedési kultúránkon van még mit javítani. S ha még hozzátesszük, hogy a hollandok szigorúan betartják a más jellegű törvényeket is...

A két lánynak, ha lehetőségük lenne arra, hogy újra elutazzanak valamelyik országba, nem haboznának. Zsuzsinak kifejezetten pozitív tapasztalatai vannak, hiszen akármerre járt Törökországban, mindenhol kedvesen fogadták, mint minden magyart. A legszívesebben Olaszországba, Luca pedig Spanyolországba vagy Kanadába utazna el legközelebb.

További képsorok a lányok utazásáról:

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat