Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Madárvédelmi előadás az Óperenciás tengeren is túl Nyomtatás E-mail
Van egy olyan falu, ami még a kisvárdai transzformátor állomásnál is messzebb van, Döge a neve. Az iskola igazgatója hívott meg a gyerekek közé madárvédelmi előadást tartani, aki a gyerekektől hallott a MAVIR madárvédelmi tevékenységéről, mert apukájuk az alállomáson dolgozik, én meg országszerte előadást tartok róla kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az iskolához érve minden gyerek elém szaladt, hogy segítsen felvinni a madarakat és az előadás eszközeit. Így sikerült berendezni a biológia termet, amiben az alállomást vezető kolléga segített. A gyerekek nagyon hálás közönségnek bizonyultak. Élénkek voltak, de érdeklődőek. Nem is tudtuk, hogy ilyen fontos dolgok történnek a „villanytelepen” mondogatták, hiszen ők így nevezik az alállomást a faluban. Beöltöztek FAM ruhában és úgy gyakorolták a kerecsensólymok mentését a műfészkek telepítését, madarakat és oszlopokat rajzoltak és megismerkedtek a kitömött madarakkal, melyek közül minden padra jutott egy, amit az előadás közepette ismertek meg.

Karddal egy narancsot vágtam ketté, szemléltetésként, hogy a szöveteink is vízből épülnek fel, mint a gyümölcs. A kettévágott narancsot a kard végére szúrva mutattam végig, vigyázva, nehogy rácseppenjen a leve a gyerekekre, akik általában ezt fanyalogva nézik.

Ők nem így tettek. Az egyik gyerek kikerekedett szemmel kérdezte meg, hogy megehetem? (már kezdtem elszokni attól, az előadásokon, hogy ez lenne a legtermészetesebb kérdés.) Hát persze, örültem meg, és találtam még néhány narancsot a dobozban nekik, amit előadásaimra tartogattam.


A figyelem a narancsevéssel nem lankadt, sőt jobban kezdtek érdeklődni a rendhagyó órán. Annyira elvarázsolt az osztály, hogy majdnem elfelejtettem, hogy a MAVIR milyen ajándékokkal készült a gyerekeknek.

Ők hitetlenül nézegették a dominókat puzzle-kat és más ajándékokat, amit a jó válaszokért kaptak.

Nehezen engedtek el az iskolából, kénytelen voltam megígérni, hogy jövőre ellátogatunk együtt a villanytelepre, melyet a padsor végén álló kolléga is nyugtázott.

Már az autó mellett pakoltam, amikor két kisgyerek vonakodva, de megkérdezte: Ugye te vagy Az? – Kicsoda kérdeztem vissza a dobozokat rendezgetve. – hát tudod, aki nagyon messziről érkezik álruhában, megfigyeli hogy jók vagyunk-e az iskolában, és nemsokára ha leesik a hó este a csizmába... A társa közbe szólt, - de akkor miért most adtad ide az ajándékot és miért madarakkal és nem szarvassal jöttél? - vette át a szót.

Nem, én csak egy mérnök vagyok a villanytelepről, - mondtam – de ha találkozom vele, a Mikulással elmondom majd, hogy nagyon jó gyerekek vagytok és megérdemlitek a mikuláscsomagot.

Mire mondtam volna, hogy nekem ma ti voltatok az ajándék, már el is szaladtak az iskolaudvaron újabb kalandok után kutatva.

Így ért véget év legutolsó, egyben legemlékezetesebb előadása az Óperenciás tengeren is túl.

Bíró György
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat