Vác Online

KERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA



Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI MÁNIA
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Szegények Ügyvédje | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | Váci Sz@rezígy | A fejlődés útja | Valentin-nap | A Dakarig vezető rögös út | Így készül az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu

 
Kóstolja meg Dalmácia finomságait! Nyomtatás E-mail
2017. aug. 08.
Klasszikus, egyedi „horvát konyhaművészet” nem igazán létezik. Mivel így nyáron leginkább a tengerpartra vágyunk, nézzük meg néhány népszerű úti cél legjellemzőbb és legfinomabb fogásait. A dalmát tengerparti konyha tipikus mediterrán, halas ételekből áll javarészt. A halakat és a húsokat pedig leginkább roston vagy nyárson sütik és friss zöldségekkel, zöldséges mártásokkal, pürékkel, szószokkal tálalják. Kóstoljuk hát bele Dalmácia finomságaiba!

Kattints a részletekért!


Előételek


A dalmát prsut (szélben szárított sonka) kitűnő előétel juhsajttal, olajbogyóval és egy pohár finom dalmát vörösborral érdemes leginkább fogyasztani. Ezután következhet egy jó halleves, de közkedvelt a citromleves is, amit tojásból, cukorból és fahéjból készítenek.


Húsok és halak - minden mennyiségben

Főételnek legalább egyszer rendeljünk halat, amit itt legtöbbször bor és tengervíz keverékében főznek, vagy épp füstösre grilleznek. A kínálat nagy része tonhalból (tin), tintahalból (lignja), makrélából, szardíniából, vagy szardellából áll, ezeket nagy mennyiségben halásszák, így bárhol elérhetőek. Drágábbak és ritkábbak az ízletes, fehér húsú halakból készült ételek, sőt, igazi ínyencségnek számítanak még a tengerparton is. Érdemes haltálat rendelni, mert ezekben vegyesen vannak a különböző tengeri finomságok, és mindenből kaphatunk ízelítőt.

Dalmáciában sok helyen kínálnak ízletes rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is. Ha osztrigára vagy kagylóra vágyunk, amiket ugye legjobb frissen fogyasztani, a Lim-fjord, illetve Ston környékén kell keresgélnünk, mert itt halásszák őket, és ezért olcsóbban is juthatunk hozzájuk. Igazi különlegesség a citrommal ízesített girice, amely egy pár centis szardellafajta, vagy a  crni rizoto (fekete rizottó), amely a tintahal tintája okán kapja fekete színét. Ennek tetejét megszórják reszelt parmezánnal, és úgy fogyasztják. Egyszerűen mennyi.





Ha ráunnánk a bőséges halvacsorákra, Dalmáciában érdemes megkóstolni a prlolicát, az olajban sütött fokhagymás marhahúst vagy a serpenyőben, burgonyával és zöldséggel vasharang (horvátul „peka”) alatt sült omlós báránypecsenyét.

Amikor kissé északabbra, Zadar környékén járunk, semmiképp se hagyjuk ki a janjenitát, ami egy roston vagy nyárson sült bárányhúsétel. Nem nehéz rálelni, gyakran szembe jönnek az út mentén a nyílt tűzzel sütő éttermek, ahol a húsokat közvetlenül a forgó nyársról szelik a betérőknek.

A cevap vagy más néven cevapcici, az egyik legközismertebb horvát étel, amit szinte bárhol megkóstolhatunk. Többféle darált húsból és fűszerekből gyúrják az ujjnyi kolbászkákat, amiket alaposan meggrilleznek, és salátával, paprikakrémmel (ajvárral), illetve lapos kenyérrel tálalnak.


Köretek

A húsokhoz, halakhoz érdemes mángolddal ízesített krumplit vagy kukoricalisztből készített gnocchit rendelni, de a puliszkát is gyakran kínálják – ne utasítsuk vissza, kitűnő köret! Ha igazi különlegességre vágyunk, próbáljuk ki a nálunk ismeretlen főzeléknövényt, a dalmát káposztát: ezt salátaként vagy párolva tálalják. És bátran kóstoljuk meg a blitvát is, ami egy dalmát répafajtából készített saláta.

Desszertek, tészták

Ahogy egész Horvátországban, Dalmáciában is népszerű sütemény a burek, melyet szinte minden pékségben árulnak, és a magyarországi rétesekhez hasonlítható. Reggelire vagy akár vacsorára is tökéletes, akár kávéval, akár – helyi szokás szerint – joghurttal fogyasztjuk. A burek tölteléke túró, alma vagy akár hagymán pirított marhahús is lehet. Az édességrajongók ne hagyják ki a rozsotát sem, amelyet tejből, tojásból és karamellből készítenek. Tökéletes választás egy jó dalmát ebéd vagy vacsora lezárásaként.

Nézze meg az autópályadíj-kalkulátor segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni a horvátországi nyaralás helyszínére!
Megosztás
 




 

Kövess minket a Facebook-on is!



The Red Rouge ...az örök divat!

Hekk terasz



The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail





   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat