Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Könyvbemutatóból testvérvárosi kapcsolat? Nyomtatás E-mail
A varsói magyar nagykövetség meghívására a közelmúltban a lengyel fővárosba utazott Kriksz István városi képviselő és Tóth Csaba, az önkormányzat gazdasági és városüzemeltetési bizottságának külsős tagja, Pest megyei képviselő. A hivatalos városi delegáció két tagja részt vett Gregorz Łubczyk, volt budapesti lengyel nagykövet „Három nemzet elfeledett hőse" című könyvének bemutatóján. A kötet Henryk Sławik mártírról szól.

Henryk Sławik lengyel politikus, a második világháború alatti magyarországi zsidómentő tevékenységének újabban feltárt dokumentumait is közzétevő kötet kiadását, többek között a varsói magyar nagykövetség és a łódzi tiszteletbeli főkonzul is támogatta. A könyvből megtudhatjuk, hogy Henryk Sławik a magyar hatóságokkal együttműködve, a háború idején több zsidó embert mentett, meg mint Schindler és Wallenberg együttvéve. A bemutatót számos, neves közéleti személyiség is megtisztelte. Jelen volt többek között, Kazimierz Nycz varsói érsek, Józef Kowalczyk érsek, pápai nuncius, a Szejm és a Szenátus több képviselője, az elnöki hivatal lengyel-zsidó kapcsolatokért felelős miniszter asszonya, a kormány veteránügyekkel foglalkozó hivatalának miniszteri rangú vezetője (Jan Ciechanowski), a Varsói Zsidó Múzeum igazgatója, Piotr Kowalik. A katowicei Henryk Sławik Társadalmi Alapítvány, elnöke Aleksander Fiszer.

A bemutató első részében a Jastrzębie Zdrój-i Henryk Sławik középiskola diákjai, emlékműsort mutattak be névadójuk életéről és mártírsorsáról. Henryk Sławik második világháború alatti munkásságát, illetve annak mai megörökítéséért végzett társadalmi tevékenységét, a könyv szerzőjén kívül szülővárosának (Jastrzębie Zdrój) és politikusi működésének (Katowice) jelenlevő polgármestere is méltatta. A két város polgármestere kifejezte azon szándékát, hogy végtelenül örülne ha Vác városával mielőbb kialakulhatna a testvérvárosi kapcsolat. Ennek alapját a történelem adhatja, ugyanis – mint az a könyvből kiderül – a városunkban működött a Lengyel Tiszti Árvák Háza. Ez az intézmény sok gyermek életét mentette meg a biztos haláltól.

Kriksz István a magyar és lengyel nép közös múltjának rövid összegzése után bemutatta városunkat beszédében. Majd rátért Henryk Sławik és Antall József egykori miniszterelnök közös munkásságára, itt megemlítve azt a történelmi tényt, hogy Vácott nagyon sokan tudták mi is a helyes cselekedet, még ezekben, a nehéz időkben is. Átadta a városatya dr. Molnár Lajos alpolgármester üzenetét, amely szerint 2009-ben Vác városa emléktáblát fog elhelyezni az Eötvös utcai óvoda falára, (itt volt a Lengyel Tiszti Árvák Háza) Henryk Sławik emlékének adózva. Ez gyakorlatilag akár már a testvérvárosi kapcsolat felé vezető út következő lépése is lehet.

A lengyelországi, december elején megtartott program végén a 19. számú katowicei gimnázium jelenlevő igazgatója, Tomasz Swidergal együttműködési szándékának jelzéseként adta át azt a meghívó levelet a váci delegáció tagjainak, amely iskolájuk névadó ünnepségére invitálja a váci önkormányzat képviselőit. Az igazgató kifejezte azon szándékát is, hogy iskolája egy váci humán gimnáziummal testvériskolai kapcsolatot szeretne kiépíteni. Emellett elárulta azt is, hogy Henryk Sławik nevét felveszi az általa irányított oktatási intézmény, ezzel is tisztelegve a lengyel hős előtt.

Az író személyes kérése volt egyébként, hogy a könyvbemutató előtt együtt ebédelhessen Kriksz Istvánnal és Tóth Csabával. Az ebéd során Gregorz Łubczyk kérte a két váci politikus közreműködését könyvének mielőbbi magyar megjelentetéséhez. A könyvbemutató után kötetlen beszélgetésre került sor, egy pohár bor és a váciak által vitt pogácsa mellett.

A könyvbemutató előtti napon Kiss Róbert magyar nagykövet társaságában megtekintették az új helyszínre költözött, belül szépen felújított, még az átadási ceremónia előtt álló Magyar Kultúra Házát – tudtuk meg Kriksz István képviselőtől, aki a látogatást összegezve elmondta: az elérte célját. A könyvbemutatón való aktív váci részvétellel erősödött ugyanis az amúgy is kiváló magyar-lengyel kapcsolat. A váciak az utazással hozzájárultak a város jó hírnevének öregbítéséhez.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat