Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Järvenpää és Vác könyvtárainak szakmai együttműködése Nyomtatás E-mail
…avagy az irodalom, a zene és helytörténet kiemelt szerepe egy világjáró történet második részében...  A järvenpää-i könyvtár évfordulós ünnepségén való részvétel programjában központi szerepet kapott a szakmai együttműködés. Már az első napon megismerkedtünk a vendéglátó város könyvtárának helyzetével, működésével.Teljesen kiépített számítógépes rendszer – amelynek van önkiszolgáló része is, itt az olvasók maguk kölcsönözhetnek; hatalmas terület az olvasói térben, zárt szobák a csoportos munkához, ingyenes internet szolgáltatás. A könyvtár raktári területe az épület alatt megközelíti a teljes olvasói alapterületet, ami tömör raktárként működik, így többszöröse a nyílt polcrendszernek. A könyvtár részese egy négy intézményből álló könyvtári szervezetnek, akik megállapodtak, hogy gyűjteményük egy-egy kiemelt területén teljes beszerzést biztosítanak és vállalják a többiek felé az átkölcsönzést. Järvenpää esetében a zenei gyűjtemény a meghatározó, lévén Sibelius egykori otthonaként zenei központként működik, ahol a komolyzene, a jazz és a könnyűzene a város mindennapi életének része.

Järvenpää város könyvtárának tájékoztató központja

Az együttműködési megállapodás három központi területekre terjed ki a következő időszakban: a mai magyar irodalom beszerzése, a zenei gyűjtemények fejlesztése és a helytörténeti dokumentumok kölcsönös cseréje:

1. A frissen kiadott mai magyar irodalom beszerzésében való együttműködés, amelyhez nehéz hozzájutni Finnországban. A magyar irodalmat reprezentáló mai fiatal szerzők műveiből fogunk nyújtani választékot, a järvenpää-i könyvtár pedig finn nyelvű irodalmat ad cserébe.

2. Mindkét városban kiemelt szerepet képvisel a zeneművészet, a zenei rendezvények, a zeneoktatás. A könyvtárak hangsúlyosabban gyűjtik a két nemzet zenei életére vonatkozó zenei dokumentumokat, hanglemezeket, CD-ket, DVD-ket és rendszeresen cserélnek egymással ilyen jellegű kiadványokat.

3. A két testvérváros könyvtára kölcsönösen lehetővé teszi, hogy a városok polgárai megtalálják a gyűjteményükben a másik településre vonatkozó helyismereti irodalmat, dokumentumokat. Ezért kötelezettséget vállalnak a történeti múltat bemutató dokumentumok cseréjére, útikönyvek, tájékoztatók, képeslapok és fényképek biztosítására mindkét intézményben.

 

A városi könyvtár épülete Keravában

A második napon reggel Kerava Városi Könyvtárának megtekintésére indultunk vonattal és rövid utazás után a szakadó hóesésben a város hatalmas könyvtárát ismerhettük meg. Modern épület, hatalmas alapterület, amelyben a városi és a mellette fekvő főiskolának a könyvtára került elhelyezésre. Teljesen számítógépesítve, ahol az olvasó még zárás idején is le tudja adni a visszavitt könyveket egy kis ablakon át. A számítógépes rendszer igazolja a visszavételt, és a futószalag kódok szerint szétosztja a könyveket ládába, ahonnét a könyvtárosoknak csak polcra kell rakni. (Alapáron, ötvenezer euróért beszerezhető!) Gyönyörű gyermekkönyvtári részleg található benne, külön foglalkoztató szobával, bábszínházzal (ez szinte mindenhol megtalálható – a gyermekek láthatóan nagyon fontosak a finn társadalom számára).


 
A keravai könyvtár kölcsönzési központja,
háttérben az önkiszolgáló rendszer

Délután Tuusula város könyvtárának (mindkettő közepes nagyságú város Järvenpää és Helsinki között ) épületét tekintettük meg, amelyet a buszpályaudvar épületéből alakítottak  át, de tökéletesen tervezett könyvtár benyomását kelti. A működtetési rendszere hasonló az előző kettőhöz, azonos számítógéprendszer, azonos program, aki egy könyvtárban járt, mindenhol ugyanazt a működési gyakorlatot tapasztalhatja. Az emeleten a kézikönyvtár található, s benne szabadpolcon elhelyezve a képviselőtestület által hozott jogszabályok, bárki számára olvashatóak. A könyvtár biblióbuszt is üzemeltet, amelyet a többi könyvtár igénybe vehet és kérheti, hogy a városában hetente egyszer álljon meg az olvasók rendelkezésére. Ez a szolgáltatás évi egy millió feletti összegbe kerül az igénylő városoknak.

A tuusulai könyvtár kölcsönzési részlege

Finnország az első skandináv állam, ahol már 1928-ban közkönyvtári törvényt alkottak, melyet többször módosítottak, de alapelvei példamutatóak: A könyvtári és információs szolgáltatások biztosítása helyhatósági kötelezettség; a könyvtár a helyi alapszolgáltatások egyike; a könyvtárhasználat és kölcsönzés a könyvtári tagok számára ingyenes.

A kézikönyvtári terem Tuusulában

Nem árulunk el titkot, hogy csak irigykedni lehetett a három megtekintett könyvtár lehetőségei miatt, amelyek messze meghaladják a magyar városi könyvtárak helyzetét. Noha Finnország rendkívül drága ország, a pénzügyi arányokban ez nem jelenik meg. Järvenpää és Vác hasonló nagyságú, lakosú város, tehát a lehetőségek hasonlóak lehetnének. Néhány sokkoló szám, a működés bemutatásához (egy eurót 250 forintként átszámolva): A könyvtár teljes költségvetése nagyjából azonos létszám mellett 391 millió / nálunk 95 millió Ft. Állománygyarapítási keret 54 millió / nálunk 12 millió Ft. Egy könyv átlagára náluk 8 ezer, nálunk 3 ezer Ft, de a kötésük klasszisokkal jobb. A költségvetésükből százmillió forintot használnak fel az épület működtetésére és karbantartására, nálunk ez pár millió forintot jelent. Fontos momentum a működésben – a teljes költségvetés 40  %-át biztosítja a helyi önkormányzat, ám 60 %-át pedig az állam adja!

A kölcsönzési rendszer tanulmányozása
a vendéglátók könyvtárában

Ami a számunkra leginkább szokatlan volt (sajnos!), az emberek bizalma egymás iránt, a működő rendszer iránt, ahol fel sem merülhet sanda szándék. Az olvasók nem lopnak könyvet, nem tépnek ki oldalakat újságokból, könyvekből – mert nem szabad, tehát nem is teszik. A társadalom írott és íratlan szabályait az őslakosok csakúgy, mint a bevándorlók betartják.
A fenti városok mind az 1,5 km széles és 8 km hosszú Tuusulanjärvi (Tuusula-tó) partján fekszenek, amelyek a huszadik század finn kultúrtörténetben jelentős szerepet játszanak. Írók, zeneszerzők építettek házakat és telepedtek le e csendes-békés vidéken. Itt töltötte életének utolsó éveit a nagy finn író, Aleksis Kivi, itt lakott Juhani Aho író, J. A. Erkko költő és az említett Jean Sibelius zeneszerző Ainolában.

A Tuusula-tó télen, hó és jég alatt

A szakmai program mellett megtekintettük a Tuusula-tó partjának jeles múzeumait, a Lotta Múzeumot, ahol világháborús kiállítás látható; egy emlékhely, a veteránok kirándulásának célpontja. Pekka Halonen festőművész lakóházát, amelyben emlékmúzeumot rendeztek be, de megismerhetőek itt a finnek hétköznapi életének eszközei, tárgyai. A művész munkásságát bemutató albumot ajándékként hoztuk  a városi könyvtár gyűjteményébe.

Pekka Halonen festőművész háza, amely ma emlékmúzeum

Fotók: Mándli Gyula


Finn téli tájak:

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat