Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
"Erősödjetek meg a hitben!" - Ifjúsági Világtalálkozó volt Madridban Nyomtatás E-mail
Több millió fiatal, kultúrák találkozása, lelki feltöltődés, szikrázó napsütés – röviden ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a Spanyolországban megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót. XVI. Benedek pápa augusztus 16-21. között hirdette meg a katolikus egyház legnagyobb fiataloknak szóló rendezvényét, ahová a világ valamennyi országából érkeztek résztvevők. A váci egyházmegyéből mintegy 150 fiatallal készültünk az 1980-as években Boldog II. János Pál pápa által indított kezdeményezésből hagyománnyá vált eseményre.

A találkozót Benedek pápa a hit nagy ünnepének nevezte, s valóban az is volt. Első közös programunk a megnyitó szentmise, amit a Cibeles téren – a madridi városháza előtt – felépített színpadon mutatott be három spanyol püspök, de a szomszédos utcákat és tereket is zarándokok százezrei töltötték be. Sosem láttam még ekkora tömeget! Hogy merre állt a központi emelvény, csak sejteni lehetett, mi csak kivetítőn keresztül követhettük az eseményeket. Együtt énekeltünk és együtt imádkoztunk, ki-ki a saját nyelvén, a saját szokásai szerint és mégis éreztük, hogy összetartozunk.
A következő napokban Madrid utcái zarándokoktól voltak hangosak, a metrót és a parkokat, a múzeumokat és a királyi palotát fiatalok töltötték meg. Hangos és vidám „Hola!”-val üdvözöltük egymást, akik a világ valamennyi tájáról érkeztünk. Délelőttönként Madrid templomaiban katekéziseken vehettünk részt, melyeket mindenki saját anyanyelvén hallgathatott, saját országa püspökeitől. Ők három délelőtt folyamán a találkozó mottójául választott Szent Páli mondattal kapcsolatban osztották meg gondolataikat: „Gyökerezzetek meg Krisztusban, épüljetek rá, és erősödjetek meg a hitben!” (vö. Kol 2,7). Velünk volt Bíró László Kalocsa-kecskeméti segédpüspök, aki felhívta a figyelmünket, hogy hit és értelem nem állnak szemben, hanem összetartoznak. Böcskei László nagyváradi püspök a hit megtartó erejéről beszélt, s gyökereink felkutatására hívott minket. Velünk lehetett Kocsis Fülöp görög-katolikus püspök atya is.


A katekézisek után kulturális programok sora várt ránk: koncertek, Marid nevezetességei, múzeumok, kiállítások, előadások. Jártunk a Pradoban, ami a mi Szépművészeti Múzeumunkhoz hasonlítható, az 1993-ban felszentelt Almudena katedrálisban; megcsodáltuk a világ harmadik legnagyobb bikaviadal-arénáját is, s természetesen a foci rajongói nem hagyták ki az úticélok közül a Real Madrid stadionját sem. A városra szép kilátás nyílt az Egyiptomtól ajándékba kapott, Kr. e. II. században épült Debod templom mellől, s a királyi palota látogatását sem hagytuk ki. A forró spanyol nyár szikrázó napsütése elől a hatalmas Retiro park fái alá menekülhettünk s szieszta idején.A találkozó lezárásaként augusztus 20-án este a Szentatyával közös virrasztáson vehettünk részt a Cuatro Vientos repülőtéren. Ezt követte másnap az ünnepélyes pápai záró szentmise, ahol útravalóul egy kérdést kaptunk: Kinek tartom Krisztust az életemben?Különös élmény volt a találkozón megélni magyarságunkat.  Nemzeti ünnepünket természetesen magyar szentmisével ünnepelhettük augusztus 20-án. A madridi Szentlélek templom megtelt magyar zarándokokkal, így együtt emlékezhettünk államalapító szent királyunkra. A nemzetközi forgatagban nagy élmény volt megtapasztalni az összetartozást. Magyar zászlóinkat büszkén lengettük, sokan nemzeti színű szalagot tűztek a hajukba, a metróban pedig örömmel énekeltük az István a király jól ismert sorait: „Szép Magyarország, édes hazánk!” Magyarságunkat és kereszténységünket ünnepeltük egyszerre, ami - itthon vagy odakint – közös büszkeségünk!

Kende Adrienn,
az egyik résztvevő
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat