Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Épülő szakmai kapcsolat Järvenpää város 75 éves könyvtárával Nyomtatás E-mail
2004. októberében ünnepelte a váci Katona Lajos Városi Könyvtár alapításának 100. évfordulóját. A városháza tanácstermében rendezett konferencián részt vett a legelső testvérvárosunk, Järvenpää könyvtárának vezetője, zenei könyvtáros kollégájával. Tuula Pulkkinen igazgató asszony köszöntötte az intézményt a kiemelkedő ünnep alkalmából és reményét fejezte ki, hogy szorosabb munkakapcsolat kiépítésére kerülhet sor a váci könyvtárral. Erre azonban a nagy távolság miatt, eddig még nem volt lehetőség.2007. elején azonban meghívás érkezett Järvenpää várostól, hogy a kulturális kapcsolatok előrelépése érdekében a váci városi könyvtár küldöttsége vegyen részt az ottani könyvtár alapításának 75. évfordulóján. A rendezvényen a város köszöntötte két intézményét, a városi könyvtárat és a 60 éves munkás főiskolát.  A könyvtár kettős évfordulót ünnepelt: alapításának 75., és az új könyvtárépület működésének 20. évét.

Erkki Kukkonen úr, Järvenpää polgármestere
köszönti az intézményeket


A város számára kiemelkedő esemény műsora két részből állt: először a Järvenpää Házban, a Sibelius Teremben Erkki Kukkonen úr, a város polgármestere köszöntötte az ünnepelt intézményeket. Ezt követőleg hosszú kulturális program következett sok zenével, híven a város zenei múltjához. A Tuusulanjärvi Big Band (jazz zenekar) lépett fel; a főiskola diákjai adtak elő zenés, táncos darabokat; a könyvről, könyvtárról szóló monológok hangzottak el, melyet énekkar követett. A legnagyobb sikert a könyvtáros kollégák fellépése okozta, akik a mindennapi munkát kifigurázva énekes, táncos műsort mutattak be.

 A könyvtárosok műsora: „olvasó-csábítás”

A program után a könyvtár épületében került sor a fogadásra, amelyen több mint kétszázan vettek részt. Itt Tuula Pulkkinen igazgatónő köszönte meg az ünneplést és került sor a testvérvárosi intézmények köszöntőire is. Mándli Gyula igazgató köszöntötte Vác város nevében az ünneplő intézményeket és adta át a város és a könyvtár ajándékait.

Mándli Gyula váci könyvtárigazgató köszönti
az ünneplő intézményeket

 A beszédet Első József tolmácsolta finn nyelven, az egyetlen magyar származású järvenpää-i polgár, aki napközben az idegenvezetőnk is volt. Az utolsó mondatot az igazgató igyekezett finn nyelven felolvasni, ami nagy tapsot és nagy nevetést váltott ki, igazolva, hogy finnek udvarias és kedves nép, akik megbecsülik a jószándékot. Ezt követőleg az észt testvérváros könyvtárának igazgatónője mondott köszöntőt és adott át ajándékot.

Vác város és a váci könyvtár ajándékainak átadása
Tuula Pulkkinen igazgatónőnek

A váci vendégeket már az ünnepi program elején bemutatták a város polgármesterének, majd a fogadás keretében Erkki Kukkonen úr érdeklődött a két intézmény közös terveiről. Hogy a finn testvérváros mennyire fontosnak tartja és ápolja a kapcsolattartást, jelezte az, hogy a vendégeket bemutatták Marju Taurula asszonynak, az ottani művelődési osztály vezetőjének és Leena Ritala asszonynak, aki a város külkapcsolatainak ügyvivője. Mindketten érdeklődtek, hogy a két könyvtár milyen megállapodást kötött az ittlét folyamán, hiszen a programban szerepelt az együttműködés hivatalossá tétele is.

Városi vezetők a fogadáson

A főiskola, a könyvtár igazgatónője
és a Finn-Magyar Baráti Társaság titkára

A város hatalmas pénzügyi lehetőségeket biztosít a könyvtárának, példát vehetünk működési körülményeikről, felszereltségükről.

A fogadás magyar vendégei

Addig is köszönetünket fejezzük ki mindkét város vezetőinek, hogy erre a kapcsolatápolásra lehetőség nyílt és formális együttműködés helyett szakmai munka alakulhat ki.

Fotók: Jancskár Judit, Jansson Timo, Mándli Gyula


További képek az eseményről:

Az észt könyvtárigazgató köszöntője

Kép a fogadásról

A järvenpää-i könyvtár épülete

Könyvtártörténeti kiállítás

Finn tél

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat