Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Brazil gombfocis járt Vácott Nyomtatás E-mail
A közelmúltban brazil hangulat uralkodott a váci Madách Imre Művelődési Központban. Vácra látogatott ugyanis Valber Dias Policarpo Kibédi, a brazil gombfocizás egyik jeles alakja, hogy megismerje egyrészt a magyar gombfocit, másrészt a sportág legeredményesebb csapatát, azaz a Happy Pack Váci Lakóterületi Sportegyesületet. Valber magyar felesége, Erika révén került kapcsolatba a váci gombfocival.Évekkel ezelőtt Franciaországban ismerkedtek meg, majd két év brazíliai tartózkodásuk után Székelyudvarhelyre költöztek, de terveik szerint Brazília lesz az otthonuk, amint befejezték azt, amiért itt vannak.

És, hogy mi ez? Brazíliában nagy hagyományai vannak a hátrányos helyzetű gyerekek sporton keresztüli segítésének. Egészen pontosan ezen gyerekek számára foci-sulikat létesítettek, hogy legalább a sport területén sikeresek lehessenek. Valber ugyanezt a rendszert szeretné elindítani Romániában is. Az érintett gyerekek nagy része roma származású, akikben nagy lehetőségeket lát a brazil fiú. Annyiban bővül a kínálat, hogy immár nem csak brazil foci, hanem magyar gombfoci is kerül a repertoárba. Igen, a magyar gombfoci valóban itt tart, hogy csak a brazil futballhoz hasonlítható. Ez a tevékenység ráadásul igen sikeres. Olyan futballisták kerültek ki ezen iskolákból, mint például Zé Roberto, az edzéseket pedig olyan híres és sikeres személyek tartják, mint az 1994-ben világbajnok Jorginho, Bebeto vagy Aldair. Romániában az egykoron a Portuguesa futballistája Valber az atyja mindennek, de felesége is bőszen kiveszi a részét a munkából.

Brazíliában a gombfocinak más gyökerei vannak, hiszen ők is feltalálták a maguk játékát, ahogyan csaknem száz éve mi magyarok a miénket. Valber szerint a magyar szabályok igazságosabbak, futballszerűbbek, az eszközök precízebbek, így a szerencse kisebb szerephez jut, és valóban a tudás kerül előtérbe. Némi gyakorlás után Valber közölte, hogy legközelebb már játszani jön. Erre nem is kell sokat várni, hiszen Schleer Gábor, a csapat tagja, az őrbottyáni gombfoci feje pályákat ajándékozott erre a nemes célra, ezek elszállítása viszont jelenleg nem lehetséges, lévén nem autóval érkeztek Magyarországra. A projekt elindításához hozzájárult még Szathmáry Károly is, aki csapatot, pálcákat, és egyéb felszereléseket ajándékozott. Ki tudja, ha egy kissrác a gombfocit választja az utca helyett, akkor már megérte. Folytatás természetesen lesz, hiszen rendkívül jó kapcsolat alakult ki Valberék és Karcsiék között. A tervek között szerepel több közös program is a közeljövőben, a sport és a barátság jegyében. A brazil vendég az egyik budapesti klub edzését is megtekintette - olvasható a www.vac.lapja.hu honlap hírei között.

>>>Érdekesség<<<

Lehet magyar eredete van a brazil gombfocinak?

A minap Valber, a brazil gombozó érdekes felvetéssel állt elő, mely szerint nem lehetetlen, hogy a brazil gombfocinak is vannak magyar gyökerei. Az első világháború után sok magyar érkezett Brazíliába, ezen belül is Rióba. Érdekes, talán nem véletlen(?), hogy néhány éven belül éppen innen indult útjára a brazil gombfoci-láz. A sportág történetének kutatója, Horváth Imre mindenesetre szeretne többet megtudni a dologról. Ki tudja, talán még a világ másik felére is mi vittük el a játékot... Ha igen, akkor valóban elmondhatjuk, hogy ez a játék csak a miénk. A Nemzetközi Szektorlabda Szövetség hamarosan hivatalosan is felveszi a kapcsolatot a brazil szövetségek egyikével (ebből éppen három van), annak reményében, hogy a 2008-as VB-n már a brazil válogatott is szerepelhet.

Érdekes, de nem feltétlenül elvetett elképzelés, hogy Brazíliában a labda azért lehet kocka alakú, mert a hosszú hajóúton a magyarok szembesültek egy problémával... Nevezetesen, hogy a labda hajlamos elgurulni, ahogy a hajó himbálódzik. Na de a kocka alakú is? Azt, hogy Valbernek csak a humorérzéke és a fantáziája indult-e be, vagy ez egy reális felvetés nem tudjuk, de a kutatómunka eredményeképp előbb-utóbb fény derül a titokra.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat