Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A francia testvérvárosunk diákjai jártak Vácott Nyomtatás E-mail
Nagyon izgalmas, tartalmas őszi szüneten vagyunk túl. Izgalmas volt, mert a Párizs mellett található Deuil-la-Barre – mely Vác testvérvárosa immár több, mint tíz éve – gimnáziumának diákjai újra nálunk töltöttek egy hetet. A programok sorozata része volt annak a több éve elkezdődött folyamatnak, amely a két testvérváros és intézmény kapcsolatainak elmélyítését és személyesebbé tételét tűzte ki célul.

A váci Madách Imre Gimnázium diákjai először 2007-ben jártak a francia városkában. Ők tizenhatan ma már iskolánk végzős diákjai, a francia nyelv iránti elköteleződésüket sikeres érettségi vizsgák, nyelvvizsgák is bizonyítják. Szerintem még mindig szívesen gondolnak vissza erre az első diákcserére, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az elsők közül ebben az évben Kármán Fanni (13. D) fogadott francia cserediákot. Rajta kívül a programban Szabó Borbála (12. D), Pálinkás Zsófia (12. D), Rompos Adél (12. D) és Láng Vera (11. D) vettek részt. A magyar diákok minden tavasszal utazhatnak, míg a francia diákok az őszi szünetben szoktak hozzánk érkezni.

Sok kiváló dolog született az elmúlt évek során. A csereprogram célja, hogy diákjaink csiszolják, gyakorolják a még éppen csak kezdő, vagy több tanuló esetében már haladó szintű francia nyelvtudást, hogy jobban megismerjék a francia embereket, az ország kultúráját.

A hozzánk érkező francia diákokat, azt hiszem bátran mondhatom, hogy jóbarátként fogadtuk, közülük hárman már nem először jártak Magyarországon, ugyanannál a cserepartnernél. Az együtt töltött egy hét jó hangulata köszönhető azoknak az igen tartalmas programoknak, vagy éppen laza, kötetlen együttléteknek, amelyek során diákjaink összecsiszolódhattak. Többször látogattunk el Budapestre (Városliget, Széchenyi fürdő, Hősök tere, World Press Photo kiállítás), de meglátogattuk a gödöllői kastélyt és Vácon is sokat barangoltunk. A hosszú hétvégén többen a Börzsönyben és a Mátrában túráztak.

Azt hiszem, hogy diákjaink újra jelesre vizsgáztak együttműködésből, toleranciából, csapatépítésből és csapatmunkából, bizalomból, interkulturális ismeretekből és nem utolsó sorban idegen nyelvből, hiszen a közös tevékenységekhez mindenképp szükség volt a francia nyelv aktív használatára. Az, hogy a csereprogram ilyen gördülékenyen valósult meg, jelentős részben köszönhető a diákok igen pozitív hozzáállásának. Láthatóan valamennyi programban szívesen vettek részt, és reményeim szerint valóban jól érezték magukat.  Külön hálásak vagyunk a fogadó családoknak, hogy egy héten keresztül családjaikba fogadták a francia diákokat.
Szeretném remélni, hogy az elkövetkezendőkben is lesz szerencsénk francia szót hallani az iskolánkban és a városunkban.

Juhász Gábor,
a váci Madách Imre Gimnázium francia nyelv tanára

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat