Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Együtt a helyi korrupció ellen Nyomtatás E-mail
2014. okt. 08.
Folytatva a tematikus sort, 2014. október 6-án, hétfőn az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület közösen kidolgozott korrupcióellenes elképzeléseit vázolták sajtótájékoztatón a szövetség képviselői. Bevezetőjében dr. Jakab Zoltán polgármesterjelölt felhívta a figyelmet arra, hogy a közélet tisztaságával összefüggő témakörök igen fontos pillérei választási programjuknak. Ez az Együtt-PM szövetség korábbi döntésén alapul, amely tételesen felsorolja az antikorrupciós elemeket. Ezeket a jelenlegi törvényi szabályozásnál szigorúbb szegmensekkel egészítettek ki, majd néhány napja nyilvános rendezvényen a pártszövetség minden polgármesterjelöltje aláírásával erősített meg és önmagára nézve kötelezően elfogadott.

A folytatásban Ferjancsics László, a szövetség 4. számú választókörzeti jelöltje kiemelte, hogy a civil lokálpatrióták folyamatosan figyelemmel kísérték azt, hogy milyen feladatokra és célokra hogyan költ el közpénzből milliárdokat a város. Az ezekre vonatkozó kérdéseiket közadatkérés formájában rendszeresen feltették. Példaként említette, hogy ilyen adatkérésekből vált világossá, hogy alig-alig volt gépi út- és kerékpárút-tisztítás Vácon, vagy hogy elmaradt a szemetes konténerek megfelelő számú, jogszabály által előírt fertőtlenítése. Az elmúlt egy évben a ki nem adott közérdekű adatok ügyében a városházát és a városi cégeket 25 alkalommal marasztalták el.
Mint hangsúlyozta: a lokálpatrióták határozott álláspontja szerint a városházán és a városi cégekben a jövőben nem lehet titkolózás. Minden adóforinttal és egyéb bevétellel a legnagyobb nyilvánosság előtt kell elszámolni a döntéshozóknak. Ennek érdekében konkrét intézkedéseket kívánnak bevezettetni.


Ezen lépéseket és következményeit Rozmaring Sándor, a 9. számú választókerület képviselőjelöltje ismertette. Elmondta, az Együtt Vácért szövetség által állított valamennyi jelölt vállalja a korrupció visszaszorítása érdekében, hogy csak olyan céggel köthet szerződést az önkormányzat, amely legalább egy éve működik, és tulajdonosi háttere átlátható, hogy az önkormányzat honlapján rendszerezett, könnyen kereshető formában nyilvánosságra hozzák a cégekkel kötött valamennyi szerződést. Továbbá újra bevezetik a nyílt beszerzéseket, megszüntetik a kiválasztottak meghívásával zajló pályáztatásokat; összeférhetetlennek tekintik a képviselők cégeinek városházi beszállításait, elérhetővé teszik a lefolytatott közbeszerzésekre vonatkozó részletes adatokat, az önkormányzattal szerződést kötő cégek is kötelesek a honlapjukon elérhetővé tenni a szerződést annak hatályba lépése napjától; az önkormányzati nagyberuházásokba - úgynevezett integritási megállapodások keretében - civil ellenőröket vonnak be.

Együttműködnek az erre szakosodott civil szervezetekkel a korrupció visszaszorítására alkalmas önkormányzati szintű szabályok kialakításának és bevezetésének érdekében. Ezeket az önkéntes vállalásaikat az önkormányzat tulajdonában lévő cégekre is alkalmazni kívánják.

Továbbá, az önkormányzati képviselő-testület működésének átláthatóbbá tétele érdekében vállalják, hogy: az interneten követhetővé teszik a képviselő-testület üléseit, amelyeket a városi TV élőben is közvetíteni fog; a testületi ülések napirendi pontjait és az előterjesztéseket a képviselői megismerhetőség időpontjában az önkormányzat honlapjára is elhelyezik; valamint előírják, hogy a zárt körben megtárgyalt napirendi pontok esetében részletesen indokolni kelljen a zártkörűség okát.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat