Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Beszámoló a fórumról, amelynek ideje alatt megrongálták Nagy Péter polgármester-jelölt autóját Nyomtatás E-mail
2014. okt. 07.
A korábbiakhoz képest feltűnően kevesen voltak Nagy Péter lakossági fórumán, ahol ezt poénkodva nyugtázta a polgármester-jelölt, mondván: „Biztos embereket állítottak az utcára, hogy ne merjenek bejönni…” Ekkor még ő maga sem gondolta, hogy enyhe figyelmeztetés fogja várni az előadása végén. Autóját valaki megrongálta a fóruma alatt. Az ügyről bővebben egy másik írásunkban számoltunk be olvasóinknak a hétvége folyamán.

„Nem kívánom megint törvénysértésekkel tömni a jelenlévőket, hiszen a héten már két újabb rendőrségi nyomozás is indult a „Pető-szemétügyként” elhíresült veszélyes hulladék lerakása miatti ügyben.” - kezdte mondandóját Nagy Péter, majd így folytatta: „Szeretnék inkább rámutatni arra a „politikai” háttér manipulációkra, amik ezeket lehetővé teszik, hiszen ha igazi változást szeretnénk, akkor a gyökerekhez kell nyúlni, még akkor is, ha ezt néhányan negatív színben igyekeznek feltüntetni" - mondta Nagy Péter.


„Miről van szó? Egyszerű a válasz…” - kezdte felvázolni a képletet Nagy úr, majd eképpen folytatta: „A választáskor már előre gondolva vigyél be 8-10 saját, kellően lelkiismeretlen, vagy korábbi ügyekben cinkos embert, vagy keress a meglévők között magad mellé még hetet, akik gondolkodás, hozzáértés, lelkiismereti aggályok nélkül megszavaznak mindent, amit mondasz (ehhez elég a városi pénzből adni a legtöbbnek egy-egy bizottság elnöki, felügyelő bizottsági plusz pénzt, esetleg beszállítói megrendelést, szóval filléres, pitiáner emberek) és máris szabad a terep, hiszen utána minden hová a saját, külsős emberek fognak kerülni a testületi többség miatt. Az egyikből Holding vezér, a másikból a szerződéseket kötő Igazgató, a harmadikból az ezeket ellenőrző felügyelő Bizottsági tag, a negyedikből önkormányzati osztályvezető, stb. lesz, így mindent „én” mozgatok, felügyelek és még jól is hangzik, amikor a TV-ben lenyilatkozom, hogy milyen jó a munka kapcsolat a különböző részek között, végre sikerült eggyé kovácsolódni és mekkora a közös egység, amit minden áron megőrzök, ugye hallottuk jó néhányszor.
Ezzel a rendszerrel ki van kapcsolva minden kontroll, szabad a pálya, ráadásul felelősséget sem kell vállalni, hiszen a testület szavazott így, nem az enyém a döntés felelőssége, nincs egyéni számon kérés, csak a hasznot kell ügyesen elosztani, egyébként teljes a kábítás. Ha balhé van, majd én elrendelem a vizsgálatot, amit szintén az én embereim folytatnak le úgy, ahogy én mondom, azzal a végeredménnyel, amit én mondok.”
(Ha ez így van, ahogy Nagy Péter mondja, akkor ez rosszabb, mint egy szicíliai maffia, mert ott voltak legalább tőlük független, külsős szereplők, itt azonban mindenkit sorba állítottak, vagy kiiktattak – a szerk.)

„Az egész gyökere pedig a testületben van, - folytatta előadását a polgármester-jelölt-, ezért kérek ismételten mindenkit arra, hogy ne olyanokra szavazzanak, akik már 15-20 éve ott vannak, ne a beidegződések alapján párt logókhoz húzzák az X-t, hanem az embert nézzék, aki a név alatt szerepel, mert annyi a közös cinkos múltból származó kötelék, a cinkos összefonódás, hogy az ellehetetleníti az egészséges megújulást. Új emberek, új arcok kellenek, érett, saját egzisztenciával, megélhetéssel, megpróbált múlttal rendelkező emberek, elég volt a szélhámosokból” - mondta Nagy úr.

Ezután a független polgármester-jelölt köszöntötte dr. Jakab Zoltánt és megkérdezte, személyéhez kapcsolódóan feltehet-e néhány kérdést, ami mögött szintén a fent elmondott összefonódási kísérletet látja, majd egy barátságos hangulatú, de az értékrendek különbözőségét jól megmutató párbeszéd kezdődött:

Nagy Péter: - Zoltán mi egy iskolába jártunk. Most azt hallom a városban, hogy te nem igazi polgármester-jelölt vagy, hanem kórház igazgató szeretnél lenni, aki a jobboldal megbízásából a kórház igazgatói kinevezésed támogatásáért cserébe elvállaltad „az osszuk meg a baloldali szavazatokat” szerep játékot. Ezt látszik alátámasztani, hogy Fürdős úrék téged javasoltak dr. Bánhidi Péter igazi fideszes, de Pető Tibornak ellentmondó képviselő helyett az Egészségügyi bizottság élére.

Nagy Péter felvetette: az is érdekes számára, hogy dr. Jakab Zoltán a kampányban kibékült, Ferjancsics Lászlóval, sőt, az listavezetője lett, noha korábban volt összetűzésük. A független polgármester-jelölt további érdekességként említette meg, hogy Ferjancsics László ellenzékiként soha nem támadta sem Fördős, sem Mokánszky urakat a Lokálpatrióták újságjában, amiből - véleménye szerint - a köztük lévő jó kapcsolat sejlik ki.

Nagy Péter így folytatta: - Csak néhány konkrétum, mert így, hogy itt vagy „face to face” tudom elmondani és mindenki előtt megkérdezni.

Ugye Mokánszky Zoltán semmi munka nélkül évekig kapott több milliót a kórház pénzéből dr. Erős Andrástól. Majd Fördős és Mokánszky urak (mindketten akkor Fidesz, de korábban MIÉP, most KDNP-sek) Ferjancsics Lászlóval miután Bóth Jánossal szemben megakadályozták a testületi többséggel a kórház pénzügyeinek kivizsgálását, kineveztek egy új projektvezetőt, aki egyik első döntésével Ferjancsics úrnak adott egy 3 millió forintos tanácsadói állást, te pedig szintén vezető pozíciót kaptál a csapatban, bár „baloldali” vagy.

Szóval, mi ez a nagy összeborulás?

Dr. Jakab Zoltán: - A rendőrségi vizsgálat negatív megállapítás nélkül zárta le a Ferjancsics-féle ügyet, - folytatta Jakab úr -, majd hosszasan elmagyarázta, miért nem történt részéről csalás.
Az elmondott szövetség kötéssel kapcsolatosan pedig az a véleményem - válaszolt Jakab úr -, hogy az nem jellemtelenségre, tisztességtelenségre mutat, hanem egy „politikai érdek integráció”, egy működő képes testület létrehozása érdekében.

Nagy Péter: - Szóval „politikai érdek integráció” a neve annak, ha egy edénybe összeöntöm a tegnapi bableves maradékot meg a túros tésztát hozzátéve egy kis friss süteményt? Ezt az utca embere mosléknak hívja.

Dr. Jakab Zoltán: - Látom, ezeken a lakossági fórumokon moslék csapdosás folyik.

Nagy Péter: - Szerintem az igazi probléma az, hogy a városi képviselő testület egy része moslékos vödörré vált, amiben nem tisztesség, hanem moslék van és nem az, hogy én ebbe beletenyereltem. Igen, a programom része, hogy ezt a moslékot befejezzük, az edényt elmosogassam és 5 év múlva moslék nélkül, tisztán tudjam átadni.

Dr. Jakab Zoltán: - A mi programunkban is szerepel egy tisztaságra felügyelő biztos.

Nagy Péter: - Akit majd ti neveztek ki és csak az ellenzéket fogja nézni, de azt nagyítóval, ugye? - kezdett kialakulni egy szócsata, közben Jakab úr így folytatta:

Dr. Jakab Zoltán: - Mokánszky Zoltán szerződés alapján kapott pénzt a kórháztól, a Ferjancsics-féléről nem tudok, csak valamit hallottam, de egyébként is megbocsátottam neki és a sikeres választáshoz és működéshez kellenek ezek az integrációk, összefogások.

Nagy Péter: - Nagyszerű dolog a megbocsátás, például, ha ezt egy pedofil felé, aki molesztálta a gyerekedet, meg tudod tenni. De utána kinevezni őt egy óvoda igazgatójává, ez egy másik kérdés. Vannak kompromisszumok, amiket cinkosságnak, vagy bűnrészességnek hívnak. A cél nem szentesíti az eszközt.

Dr. Jakab Zoltán: - Sok dologban egyetértünk, csak én realista vagyok, te pedig idealista.

Nagy Péter: - Igen, válaszolt Nagy Péter, én idealista vagyok, de ezt a világot soha nem a realisták, hanem mindig az idealisták tették jobbá, azok az emberek tudták előbbre vinni, akik nem a látható valóságra nézve, vagy a körülmények fogságában nyögve gondolkoztak, hanem mertek egy puszta közepén oázist álmodni, az éhségben terített asztalt, az erősebb ellenséggel szemben győzelmet álmodni és akik ma is mernek arról álmodni, hogy lehet jobban is csinálni és lehet egy szebb és jobb jövőt építeni még ebben a városban. A jó felállás ezért az, ha van egy idealista, előre nézni tudó, álmodni merő, széles látású első számú vezető, aki mellett realista végre hajtó csapat dolgozik. Ki hitte el, hogy a repülő tényleg fog repülni? Az álmokhoz, a kitaláláshoz idealizmus kell, a megépítéséhez kell a mérnöki tudás, a realizmus. Ki hitte el, hogy a mozdony képes lesz menni a sínen, (most meg a vasúti építkezésről tudnak lopni egy csomót a helyi politikusok, amint ez a héten kiderült - fűzte később hozzá Nagy Péter, csak a vicc kedvéért) de volt, aki mert és tudott nagyot álmodni és jött az ipari forradalom. Szóval én vagyok a jövő embere és nem kötök moslékos kompromisszumokat. Te orvos vagy, tudnod kell, hogy a múlt helyes megértése és helyes kezelése elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében. Aki e nélkül szebb jövőben hisz, az csak magának és másoknak is hazudik, öncsalás. Én ezért rendbe fogom tenni a múltat.

„Akkor is Fördős lesz a polgármester” - szólt közbe valaki, hozzátéve: „Semmit sem fogsz csinálni” - ezzel indult is egy újabb rövid vita, ezúttal a bekiabálóval.

Közben Jakab úr távozott, mert egy másik eseményen várták.

Nagy Péter ezen a fórumon is kihangsúlyozta, hogy senkiről sem szeretne valótlant állítani és senkit sem szeretne rossz színben feltüntetni, azonban azt szeretné, ha a tudomására jutott információk, feltárt tények eljussanak az emberekhez. Mint fogalmaz: azzal nem sért becsületet és személyiségi jogokat, ha elmondja a tényeket, felfedi a valóságot, maximum rossz érzést kelt vele azokban, akikről szó van.

A független polgármester-jelölt továbbra is kiáll véleménye mellett, miszerint: „A közszereplők nagy része 3-4 párt színe alatt is hajózott már, ami összeköti őket, az pedig a közös csen-csen lehetősége, amit cinkosságnak hívnak. Számomra úgy tűnik, hogy már a választás előtt igyekeznek olyan helyzetet teremteni háttéralkukkal, hogy mindegy legyen, ki nyer, mindenki maradhasson a zsíros bödön mellett. Számukra a választás tétje, hogy ki kap majd nagyobb részt.”

A független polgármester-jelölt végül ismét kiemelte, hogy meggyőződése szerint a mai gazdasági bűncselekmények gyökere a politikai korrupcióban, összefonódásokban van. „Ha nem megyünk vissza a gyökerekhez, és nem oldjuk meg a problémát, akkor nem következhet mindent elsöprő, pozitív változás. A változás embere pedig én vagyok. …és ha úgy alakul, hogy október 12-én nem engem választanak majd meg polgármesterré, én az általam elindított ügyeket akkor is végigviszem a városért, az itt élőkért.” – zárta gondolatait Nagy Péter, majd megköszönte a jelenlévőknek, hogy részt vettek a fórumon.

A fórumon elhangzottakkal kapcsolatban, érintettségére való tekintettel megkerestük valamennyi megszólítottat. Akik éltek a reakció lehetőségével, azok reakcióját az alábbiakban olvashatják. Természetesen a további megszólítottak reakcióit is közzétesszük, amennyiben az a későbbiek folyamán megérkezik szerkesztőségünkbe:


Dr. Jakab Zoltán reakciója:


"Magam azért mentem el, mert kíváncsi voltam arra az érdeklődésre, amit a korábbi tudósításokból vártam. Ennek ellenére összesen nyolcan voltunk jelen. Meglepetéssel vettem tudomásul, hogy én is a célszemélyek népes táborát szaporítom, de a korrektséghez hozzá tartozik, hogy lehetőségem nyílt a hallomásokra alapozott felvetések megválaszolására. Csak annyival egészíteném ki a tudósításban szereplő tényeket, hogy az említett Ferjancsics Lászlóhoz köthető feljelentést 2009-ben valójában az a Futó Barnabás ügyvéd tette meg, képviselte, aki a jelenlegi hatalom bérképviselője. Az eset már a rendőrségi vizsgálat során hamvába hullt, megalapozatlansága miatt. Ezt Nagy Péter is belátta.

A kórházigazgatói pályázatot saját indíttatásból, a szakma iránti alázatból 2014. február 28-án adtam be. A GYEMSZI meghallgatás, majd a városi vélemény (amely 11:10 arányban engem támogatott - és ebben láthatóan konszenzus volt a képviselő testületben) után a mai napig nincs döntés. Ennek okait nem ismerem, de mivel nem vagyok a rendszer embere, nem kergetek álmokat. Ma sajnos a döntések alapja nem a képzettség, nem a rátermettség, nem a szakmában eltöltött idő, nem az emberek véleménye, hanem a királyimádat szerint születnek.
Én hozomra már nem cselekszem, attól régebben születtem. Nekem ígéretet egy állami fenntartású intézmény vezetői posztjának betöltésére a helyi politikai vezetés nem tud, és nem is akart tenni.
Kérem tehát Nagy Péter urat, hogy a jövőben mielőtt érdemi felvetéseket fogalmaz meg, kezdeményezzen megbeszéléseket a témában az érintettekkel, ahogy véletlenül ez velem sikerült neki. Talán ezért is fogalmaztam meg, hogy annak ellenére, hogy sok sok dologban hasonlóan vélekedünk, sokkal inkább az én lakossági fórumomon jártunk, mint az övén."


Pető Tibor reakciója:

A fórumon elhangzottakra Pető Tibor, Vác város alpolgármestere úgy reagált, hogy ugyanaz a válasz vonatkozik erre is, mint, amit dr. Bóth János "Zöld szemlélet helyett hallgatólagos vagy tevőleges együttműködés a környezetkárosításban?" címmel megtartott sajtótájékoztatójára adott, tehát:

"Ez egy kétségbeesett ember szánalmas lejárató kampányának újabb állomása. Egy minden alapot nélkülöző hazugságkampány, melynek oka, hogy Bóth János politikailag elbukott és a hiteles embereket kívánja besározni szövetségeseivel összefogva. Szóbeszédekre alapozva vizionálja politikai bukásomat, ahogyan tette ezt az áprilisi választásokkor is. Köszönöm jól vagyok, és teszem a dolgom a város érdekében a Váciakkal összefogva."


Ferjancsics László rekciója:

"A fenti írásban szereplő, személyemre vonatkozó tartalom miatt az azokat előadó vagy/és bármely módon terjesztők ellen a jogi lépéseket megteszem."
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat