Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Pénzügy | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | A fejlődés útja | Így készült az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu | Látszódj VELÜNK! 2018

 
Élni és halni hagyni... Nyomtatás E-mail
2015. okt. 13.
Akkor most sírjunk vagy nevessünk...? Az van, hogy a váci szocialistáknak sikerült megdöbbenteni a város önkormányzatát. Különleges tettre szánták el magukat: taggyűlést, majd sajtótájékoztatót tartottak! Ráadásul a párt jelenlévő alelnöke képes volt általános ügyekről kifejteni véleményét a helyi sajtó képviselőinek. Klasszikusokra eredetiben jó élvezni, idézzünk hát az önkormányzat honlapján 2015. szeptember 11-én  megjelentetett momentumból: „Vác Város Önkormányzata megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP  országos elnökségének alelnöke a novemberi kongresszusára készülő párt előzetes összevont taggyűléséről adott tájékoztatást a váci művelődési házban, amelyről ezután sajtótájékoztatót tartott. [...] Vác Város Önkormányzata ezúton kéri, hogy az MSZP, a helyi MSZP a helyi médiában, a helyi kérdésekkel foglalkozzon”.  A város  honlapján megjelenő szövegekért – az impresszum szerint – a jegyző a felelős, akiről köztudott, hogy a szakmaiság és semlegesség jegyében keményen visszaver minden politikai befolyásolási kísérletet. Joggal feltételezhetjük tehát, hogy a szerkesztőség a háta mögött hajtotta végre ezt a politikai fegyelmezésnek is felfogható akciót. Hogy parancsra, vagy belső megfelelési kényszer hatására cselekedtek az elkövetők, legyen most mindegy. (Azt se firtassuk, hogy a sajtóközleményben milyen politikai  dramaturgiai szerepet szántak az önkormányzattal szemben a választópolgárok mellett dühöngve kiálló ellenzéki  képviselő kipellengérezésének.) Ami fontos: a fideszsárga városházán milyen  felfogás uralkodik a nyilvánosság és a sajtó szerepével kapcsolatban?A nyilvánosság a város polgárai, közösségei által létrehozott intézményesített köztér. Nagy kincs. A gyülekezés, az egyesülés, a szabad szólás és alkotás világa ez, amely – ha jól működik – lehetővé teszi a politikai intézmények feletti ellenőrzést is. A nyilvánosság fórumain  zajló vitákban, eszmecserékben alakul  a közvélemény és a közakarat. Éppen ezért a jelenlegi, „rendeleti úton irányító” városvezetés mindent bevet a választópolgár és a közötte álló  „tájékoztatási-kommunikációs  híd”  elfoglalásáért:  a  helyi  nyilvánosság  legnagyobb  tereit  létrehozó  sajtó  megregulázásáért,  az  „állampolgári okoskodás” fórumainak, a „szabad véleménynyilvánítás civil köreinek” befolyásolásáért, politikai idomításáért. Az önkormányzati autonómia – Vácot is sújtó – brutális megnyirbálása, a helyi önrendelkezés korlátozása a fidesz-kormányzat diktatórikus törekvéseinek egyik lényegi eleme. A hatalmi centralizáció logikájából egyenesen következnek a nyilvánosság ellenőrzésére, a sajtó gyámság alá helyezésére irányuló politikai erőfeszítések. A városban a politikai helóták (pártállami tulajdonban álló politikai rabszolgák) mindenütt ott vannak, mindent irányításuk és  ellenőrzésük  alá  vonnak,  folyamatosan  politikai táplálék  után kutatnak. A sajtó ugyan rágós falat, de nagy részét már megcsócsálták, ízeit kiszívták.

A jelenlegi politikai viszonyok között egy középre húzó, független – akár írott, akár elektronikus – sajtóorgánum  felszínen tartásához  minimum  Búvár Kundnak kell lenni. A sajtó kőkemény hatalmi tényező. Mára szinte teljes egészében – közvetve vagy közvetlenül – politikai kontroll alá került. A legfontosabb fegyelmező eszköz a politikai szempontok szerint átszabott reklámpiac és a kommunikációra szánt állami-önkormányzati forrásokból való kizárás lehetősége. Az „élni és élni hagyni” elvének érvényesülését felváltotta az „élni és halni hagyni” gyakorlata.   Aki   talpon  akar  maradni   az   vagy   paríroz,   vagy   előbb-utóbb  szembesül  sötét  jövőjével. Oda  jutottunk,  hogy  a  tényújságírás,  az  oknyomozás  politikai  merényletnek,  a hatalom kritikája a ritkuló levegő szinonimájának minősül. A pártállami-önkormányzati  propagandagépezettől  való  elvszerű  távolságtartáshoz, a  minden irányban kritikus hangvételhez, a pártatlan  tájékoztatáshoz elkötelezettségre, és főként   finanszírozhatóságra  van szükség. (Éppen ezért nem ítélhetők el azok az orgánumok, amelyek – ha térdre kényszerülten is – szeretnének életben maradni. Végül is a fennmaradás a legnagyobb érték.) Az internet kiutat mutathat a jelenlegi szorongatott helyzetből és esélyt nyújthat  a  nyilvánosság bővítésére, a véleményszabadság érvényesítésére. Biztatóak  a civil szervezetek nagy közéleti érzékenységet mutató felületei, a blogok, a kommentek, és megérdemli a szurkolást a város internetes lapjának tekinthető, független VácOnline.   

A városban közel 150-re tehető a civil szerveződések (alapítványok, egyesületek, klubok, körök) száma. Ezek túlnyomó többségükben politikamentes rétegérdekek mentén működnek. A közvélemény alakulására azonban a tevékenységükkel kapcsolatos állásfoglalások, valamint a közös együttlétek során megfogalmazódó spontán vélemények révén mégis érzékelhető  hatással  vannak.  Igazi jelentőségüket a város ethoszára való ráhatásuk képessége  adja.  Ez  ma  elegendő ok a politikai felügyeletre. Meg is kapják. A direkt politikai tevékenységet folytató  ellenzéki  pártok és alakulatok  szigorúbb megítélés alá esnek: többek között tilos  megdöbbenteniük a városvezetést és nem tanácsos mindenfélét nyilatkozgatniuk a helyi sajtónak!

Az önkormányzatokra is érvényes hivatásetikai kódex rögzíti, hogy a közszférában a kár fogalma magában foglalja a túlzott politikai és hivatali befolyást. Ebből kiindulva, ha csak a Váci Szimfonikus Zenekar esetét vesszük, elgondolkodtató következtetések vonhatók le a városháza civil szerveződésekkel kapcsolatos felfogásáról. A váciak ezt minden bizonnyal meg is teszik. További konzekvenciák fogalmazhatók meg az ES-televízió kapcsán, amennyiben a jövőben a testületi üléseket nem teljes egészében, hanem csak rövidített, vágott verzióban láthatjuk. Nem nagy élvezet egy testületi ülést végig követni, de a döntés joga maradjon a miénk, hogy kire és mire akarunk izgulni. Mert ezt diktálja a nyilvánosság, a közvélemény alakításának demokratikus rendje. (És akkor még nem ejtettünk szót a televízió politikai kiegyensúlyozottságát érintő szerkesztési gyakorlatról.) A város polgárainak pártatlan tájékoztatására hivatott önkormányzati honlap pártpolitikába való belerángatása szintén súlyos kérdéseket vet fel, mert sérti a városháza semlegességének követelményét és rombolja a közszféráról alkotott képet.

Tévedés azt hinni, hogy a nyilvánosság szűkítésével párhuzamosan kialakított  sajtómonopólium  megmenthet és felmenthet. Ha sikerül  is  a nyilvánosságot visszaszorítani a magánszféra zárt köreibe, attól még  annak ítéletalkotó ereje megmarad. Legfeljebb  kevésbé ellenőrizhető a hatalom által.  És ez jó hír a város átlátható, demokratikus működésében érdekelt váci polgárok számára.

Váci RÉ.M.
Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat