Vác OnlineKERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.huBarna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI SHOP
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Pénzügy | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | A fejlődés útja | Marketing | Így készül az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu

 
Élni és halni hagyni... Nyomtatás E-mail
2015. okt. 13.
Akkor most sírjunk vagy nevessünk...? Az van, hogy a váci szocialistáknak sikerült megdöbbenteni a város önkormányzatát. Különleges tettre szánták el magukat: taggyűlést, majd sajtótájékoztatót tartottak! Ráadásul a párt jelenlévő alelnöke képes volt általános ügyekről kifejteni véleményét a helyi sajtó képviselőinek. Klasszikusokra eredetiben jó élvezni, idézzünk hát az önkormányzat honlapján 2015. szeptember 11-én  megjelentetett momentumból: „Vác Város Önkormányzata megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP  országos elnökségének alelnöke a novemberi kongresszusára készülő párt előzetes összevont taggyűléséről adott tájékoztatást a váci művelődési házban, amelyről ezután sajtótájékoztatót tartott. [...] Vác Város Önkormányzata ezúton kéri, hogy az MSZP, a helyi MSZP a helyi médiában, a helyi kérdésekkel foglalkozzon”.  A város  honlapján megjelenő szövegekért – az impresszum szerint – a jegyző a felelős, akiről köztudott, hogy a szakmaiság és semlegesség jegyében keményen visszaver minden politikai befolyásolási kísérletet. Joggal feltételezhetjük tehát, hogy a szerkesztőség a háta mögött hajtotta végre ezt a politikai fegyelmezésnek is felfogható akciót. Hogy parancsra, vagy belső megfelelési kényszer hatására cselekedtek az elkövetők, legyen most mindegy. (Azt se firtassuk, hogy a sajtóközleményben milyen politikai  dramaturgiai szerepet szántak az önkormányzattal szemben a választópolgárok mellett dühöngve kiálló ellenzéki  képviselő kipellengérezésének.) Ami fontos: a fideszsárga városházán milyen  felfogás uralkodik a nyilvánosság és a sajtó szerepével kapcsolatban?A nyilvánosság a város polgárai, közösségei által létrehozott intézményesített köztér. Nagy kincs. A gyülekezés, az egyesülés, a szabad szólás és alkotás világa ez, amely – ha jól működik – lehetővé teszi a politikai intézmények feletti ellenőrzést is. A nyilvánosság fórumain  zajló vitákban, eszmecserékben alakul  a közvélemény és a közakarat. Éppen ezért a jelenlegi, „rendeleti úton irányító” városvezetés mindent bevet a választópolgár és a közötte álló  „tájékoztatási-kommunikációs  híd”  elfoglalásáért:  a  helyi  nyilvánosság  legnagyobb  tereit  létrehozó  sajtó  megregulázásáért,  az  „állampolgári okoskodás” fórumainak, a „szabad véleménynyilvánítás civil köreinek” befolyásolásáért, politikai idomításáért. Az önkormányzati autonómia – Vácot is sújtó – brutális megnyirbálása, a helyi önrendelkezés korlátozása a fidesz-kormányzat diktatórikus törekvéseinek egyik lényegi eleme. A hatalmi centralizáció logikájából egyenesen következnek a nyilvánosság ellenőrzésére, a sajtó gyámság alá helyezésére irányuló politikai erőfeszítések. A városban a politikai helóták (pártállami tulajdonban álló politikai rabszolgák) mindenütt ott vannak, mindent irányításuk és  ellenőrzésük  alá  vonnak,  folyamatosan  politikai táplálék  után kutatnak. A sajtó ugyan rágós falat, de nagy részét már megcsócsálták, ízeit kiszívták.

A jelenlegi politikai viszonyok között egy középre húzó, független – akár írott, akár elektronikus – sajtóorgánum  felszínen tartásához  minimum  Búvár Kundnak kell lenni. A sajtó kőkemény hatalmi tényező. Mára szinte teljes egészében – közvetve vagy közvetlenül – politikai kontroll alá került. A legfontosabb fegyelmező eszköz a politikai szempontok szerint átszabott reklámpiac és a kommunikációra szánt állami-önkormányzati forrásokból való kizárás lehetősége. Az „élni és élni hagyni” elvének érvényesülését felváltotta az „élni és halni hagyni” gyakorlata.   Aki   talpon  akar  maradni   az   vagy   paríroz,   vagy   előbb-utóbb  szembesül  sötét  jövőjével. Oda  jutottunk,  hogy  a  tényújságírás,  az  oknyomozás  politikai  merényletnek,  a hatalom kritikája a ritkuló levegő szinonimájának minősül. A pártállami-önkormányzati  propagandagépezettől  való  elvszerű  távolságtartáshoz, a  minden irányban kritikus hangvételhez, a pártatlan  tájékoztatáshoz elkötelezettségre, és főként   finanszírozhatóságra  van szükség. (Éppen ezért nem ítélhetők el azok az orgánumok, amelyek – ha térdre kényszerülten is – szeretnének életben maradni. Végül is a fennmaradás a legnagyobb érték.) Az internet kiutat mutathat a jelenlegi szorongatott helyzetből és esélyt nyújthat  a  nyilvánosság bővítésére, a véleményszabadság érvényesítésére. Biztatóak  a civil szervezetek nagy közéleti érzékenységet mutató felületei, a blogok, a kommentek, és megérdemli a szurkolást a város internetes lapjának tekinthető, független VácOnline.   

A városban közel 150-re tehető a civil szerveződések (alapítványok, egyesületek, klubok, körök) száma. Ezek túlnyomó többségükben politikamentes rétegérdekek mentén működnek. A közvélemény alakulására azonban a tevékenységükkel kapcsolatos állásfoglalások, valamint a közös együttlétek során megfogalmazódó spontán vélemények révén mégis érzékelhető  hatással  vannak.  Igazi jelentőségüket a város ethoszára való ráhatásuk képessége  adja.  Ez  ma  elegendő ok a politikai felügyeletre. Meg is kapják. A direkt politikai tevékenységet folytató  ellenzéki  pártok és alakulatok  szigorúbb megítélés alá esnek: többek között tilos  megdöbbenteniük a városvezetést és nem tanácsos mindenfélét nyilatkozgatniuk a helyi sajtónak!

Az önkormányzatokra is érvényes hivatásetikai kódex rögzíti, hogy a közszférában a kár fogalma magában foglalja a túlzott politikai és hivatali befolyást. Ebből kiindulva, ha csak a Váci Szimfonikus Zenekar esetét vesszük, elgondolkodtató következtetések vonhatók le a városháza civil szerveződésekkel kapcsolatos felfogásáról. A váciak ezt minden bizonnyal meg is teszik. További konzekvenciák fogalmazhatók meg az ES-televízió kapcsán, amennyiben a jövőben a testületi üléseket nem teljes egészében, hanem csak rövidített, vágott verzióban láthatjuk. Nem nagy élvezet egy testületi ülést végig követni, de a döntés joga maradjon a miénk, hogy kire és mire akarunk izgulni. Mert ezt diktálja a nyilvánosság, a közvélemény alakításának demokratikus rendje. (És akkor még nem ejtettünk szót a televízió politikai kiegyensúlyozottságát érintő szerkesztési gyakorlatról.) A város polgárainak pártatlan tájékoztatására hivatott önkormányzati honlap pártpolitikába való belerángatása szintén súlyos kérdéseket vet fel, mert sérti a városháza semlegességének követelményét és rombolja a közszféráról alkotott képet.

Tévedés azt hinni, hogy a nyilvánosság szűkítésével párhuzamosan kialakított  sajtómonopólium  megmenthet és felmenthet. Ha sikerül  is  a nyilvánosságot visszaszorítani a magánszféra zárt köreibe, attól még  annak ítéletalkotó ereje megmarad. Legfeljebb  kevésbé ellenőrizhető a hatalom által.  És ez jó hír a város átlátható, demokratikus működésében érdekelt váci polgárok számára.

Váci RÉ.M.
Megosztás
 
 
The Red Rouge ...az örök divat!


ECO fabrikett VÁC


The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat