Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Cannes után a Golden Globe-on is tarolt a váci szereplőket is felvonultató Saul fia Nyomtatás E-mail
Idén hetvenharmadik alkalommal adták át Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe-díjakat. Ez alkalommal különösen nagy érdeklődés övezte itthon is az eseményt, hiszen a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Szabó István rendezte Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) óta először jelöltek ismét magyar filmet, Nemes Jeles László Saul fia című alkotását. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete a fent említett kategóriában végül hazai idő szerint mára virradó éjjel a Saul fiát hozta ki győztesnek. Mivel magyar alkotásnak még nem sikerült elnyernie ezt a kitüntetést, így most ez a dicsőség különösen nagy. A sikert pedig egy kicsiny morzsájában vácinak is érezhetjük, hiszen - mint arról korábban már beszámoltunk olvasóinknak - az 1944. október elején Auschwitz-Birkenauban játszódó holokausztfilmnek váci szereplői is vannak.

A film mellékszereplőinek válogatásán ugyanis a rendező, Nemes Jeles László két váci karaktert is rendkívül hitelesnek, meggyőzőnek talált: Dr. Keserű Sándorét (SS orvos karaktere), illetve Oborni Lászlóét (SS kivégző tiszt karaktere). Utóbbi karakter a film egy-egy plakátján is szerepet kapott.

Golden Globe a "zsebben"

"Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti" - mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből. "A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni" - fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. "A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe".A rendező, aki stábjának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai
forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán, azt mondta: "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot".Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

"Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált" - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek.

"Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk"
- tette hozzá.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

Egy filmesztéta szemével


"A Saul fia sikere a Golden Globe-on valóban egy rendkívüli siker. Szabó István óta nem került ilyen világsiker közelébe magyar alkotás, Nemes Jeles László filmje pedig nem csak, hogy közel került az elismeréshez, hanem be is zsebelte a Golden Globe-ot" - nyilatkozta szerkesztőségünknek filmesztéta szemmel Dr. Keserű Sándor a film egyik váci szereplője, majd hozzátette: "Szívből gratulálok és hálás köszönetemet szeretném kifejezni azért, hogy annak a maroknyi csapatnak, aki a Saul fiát létrehozta, egy kicsit én és barátom Oborni László is.


Dr. Keserű azt is elárulta hírportálunknak, hogy az általa társrendezett, az Inter-Metal Kft. és a
Sicofol.hu jóvoltából jelenleg is forgatás alatt álló, váci helyszíneken is játszódó Á. V. H. filmben is szerepet kap majd az a két váci ember, aki a Saul fiában látható volt, tehát Oborni lászló és ő maga, Dr. Keserű Sándor. Az Á. V. H filmről bővebben itt olvashatnak.

Egyenes út az Oscar-ig?

Miután Nemes Jeles László Saul fia című filmjét hozta ki győztesnek a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, így mondhatjuk, hogy az alkotás gyakorlatilag megtorpanás nélkül menetel tovább az Oscar-díj felé, hiszen december közepén az is kiderült, hogy az elismerésre esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján is szerepel.

***

Mindamellett, hogy örülünk a jelenlegi sikernek, bízunk benne, hogy van még feljebb is lépcsőfok Nemes Jeles László alkotása előtt, s hamarosan a film újabb sikeréről, sikereiről számolhatunk majd be olvasóinknak.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat