Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
Vác NEM-et mondott a bányanyitásra Nyomtatás E-mail
A Lasselsberger Hungária Kft. bányavállalkozó által a „Vác VI. kavics” bányatelek (2600 Vác, 0384/19-26 hrsz.) létesítéséhez benyújtott előzetes környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban Vác Város Önkormányzata az alábbiakban is olvasható nyilatkozatot tette. A nyilatkozat mellett foglalt állást az ügyet szívén viselő Kiss János, a város környezetvédelmi tanácsnoka, városi képviselő is, aki szerkesztőségünknek elmondta: - A város nyilatkozatán és saját álláspontján túl a bányanyitás ellen szól még a több, mint kétszáz, az érintett lakosság körében gyűjtött aláírás.

Az alábbiakban Vác Város Önkormányzatának nyilatkozatát olvashatják:


Ikt. szám: 15/59-15/2006.
Tárgy:  Lasselsberger Hungária Kft.,
 Vác VI. kavicsbánya létesítés,
 előzetes környezeti hatástanulmány
Hiv. szám: KTVF: 24691/06.

Üi.: Vizdák Zsuzsanna Rita

Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
Somlói István
osztályvezető

1072 Budapest
Nagydiófa u. 10-12.

Tisztelt Osztályvezető Úr!

A Lasselsberger Hungária Kft. (1239 Budapest, Grassalkovitch út 255.) bányavállalkozó által a „Vác VI. kavics” bányatelek (2600 Vác, 0384/19-26 hrsz.) létesítéséhez benyújtott előzetes környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban a következő észrevételeket tesszük:

1. A bányavállalkozó a 4. oldalon, a 2.1. pont alatt a bányanyitás szükségességét a piaci igényeken túl azzal indokolja, hogy a 2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2. szám alatt működtetett szárazvakolat gyárát nyersanyaggal jelenleg Bugyi községből látja el, a bánya nyitása ezért megkönnyítené a nyersanyagellátást és lerövidítené a szállítási útvonalat. Vácon jelenleg a 0413, a 0405/1-2, és a 0406/2 hrsz alatt, „Vác IV. homok, kavics” védőnéven a Dunai Kavicsüzemek Kft. (2120 Dunakeszi, Székesdűlő) üzemeltet külfejtéses kavicsbányát a tervezett bánya területétől mintegy 400 m távolságra, a vasút túloldalán. A Dunai Kavicsüzemek Kft. a T. Felügyelőségtől KF. 31647/97. számon kapott engedélyt a kavicsbánya bővítésére, a Szolnoki Bányakapitányság pedig a 8762/2003./3. számú határozatával járult hozzá a bányatelek további bővítéséhez. Így jelenleg 62,2342 ha nagyságú területen folyik kavicskitermelés. Tájvédelmi, tájképi szempontból sem indokolt egy újabb tájseb keletkezése.

2. A két lakott terület, Máriaudvar és Václiget közé beékelődve, azok közvetlen szomszédságában egy kavicsbánya működtetése teljesen elfogadhatalan. Az ott élő lakosság nyugalmát, pihenéshez való alkotmányos jogát súlyosan sértené. A kitermeléssel, ill. a szállítással járó zaj-, rezgés, a munkagépek okozta levegőszennyezés és a diffúz porszennyezés a két településrészt jelentősen terhelné.

3. A szállítási útvonal közvetlenül lakóépületek mellett vezet, a tervezett forgalom igen jelentős. A forgalom Vác város felé is irányulna, amely a város jelenleg is elviselhetetlenül nagy forgalmát, közlekedésből eredő levegőszennyezettségét, zaj- és rezgésterhelését tovább fokozná.

4. A zaj és rezgésállapot bemutatásánál leírt zajvédelmi intézkedések elfogadhatatlanok. A 2104 j ök -gödöllői utat közvetett hatásterületként mutatja, holott ez a szállítási útvonal része. Az út mellett az Lke-20 jelű kertvárosias lakó-pihenő övezet van. A mérések alapján a közlekedésből eredő zajterhelés már most is jelentősen meghaladja a 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM együttes rendelet 3. sz. mellékletében előírt határértékeket.

5. A bányaművelés hátrányosan beavatkozna a terület vízháztartásába, a vízkészleteket csökkentené. A kitermelés következtében fellépő vízveszteség becslése nehéz. A technológiai vízigény igen jelentős.  Nem lehet megbecsülni, hogy a haszonanyaggal kitermelt víz milyen arányban jut vissza a tóba, illetve az sem egyértelmű, hogy a felhasznált vizet milyen körülmények között vezetnék vissza. A két településrészen sok a fúrt kút. Václiget lakossága a vízszükségletét kizárólag ezekből a kutakból tudja fedezni, mivel itt vezetékes ivóvíz-ellátás nincs. A talajvízszint további süllyedése nemcsak a lakosság, hanem az élővilág számára is súlyos következményekkel jár, különösen az egyre inkább szélsőséges időjárási viszonyok mellett.

6. A kavics kitermelésével egy szűrőréteget emelnénk ki, ami a csatornázatlan Csörög község felől áramló szennyezett talajvizet tisztíthatná. A bányató kialakításával a terület szennyezéssel szembeni érzékenysége tovább nő. A jelenleg is kommunális szennyezéssel terhelt talajvíz miatt kérdéses a tervezett bányató rekreációs, illetve halászati célú hasznosíthatósága.

Véleményünk Vác Város környezetvédelmi tanácsnokával, Kiss Jánossal közösen, vele egyetértésben készült.

Tekintettel a fentiekre, Vác Város Képviselőtestületének 129/2005. (VII. 7.) sz. elutasító határozatára, a Göncöl Alapítvány által előadottakra -melyekkel mindenben egyetértünk, az véleményünkkel megegyező-, továbbá Vác város lakosságának tiltakozó aláírásaira és a Környezet- és Természetvédelmi Irodában felvett jegyzőkönyvekben foglaltakra, a Lasselsberger Hungária Kft. részére a környezetvédelmi engedély kiadásához

NEM JÁRULUNK HOZZÁ.

Vác, 2006. május 16.

Tisztelettel: 

                  Dr. Bóth János                                     Dr. Kovács Tibor
                   polgármester                                         c. főjegyző
            országgyűlési képviselő(Képünk illusztráció!)

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat