Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
Rácz István Díj a váci Katona Lajos Könyvtár igazgatójának Nyomtatás E-mail
2015. márc. 03.
2015. február 27-én a budapesti Finn Nagykövetségen rendezték meg a Finn Kultúra Napját és a finn kultúrát jelképező Kalevala Napot, amelyre az egész országból meghívják a Magyar-Finn Baráti Körök vezetőit, munkatársait. Ebből az alkalomból adták át a Rácz István Díjat, amelyet az elmúlt évben kiemelkedő munkát végző két személy (egy finn és egy magyar) veheti át a kitüntetést. A jelentős finn-magyar kitüntetést a magyar oldalról ez alkalommal Mándli Gyula, a váci Katona Lajos Könyvtár igazgatója vehette át a kuratórium döntésének értelmében.



„A váci magyar-finn kapcsolatok fejlesztése, tartalmassá tétele, Vác és järvenpää testvérvárosi együttműködése, a finn kultúrának a Dunakanyar térségében és a határon túl is ismertté tétele érdekében kifejtett sokoldalú munkája, az események történetének dokumentálása terén végzett szakszerű, példaértékű, több évtizedes munkálkodásáért köszönettel.”
- áll a díjhoz járó emléklapon.



A kitüntetést Dr. Szíj Enikő, a Magyar – Finn Társaság elnöke adta át, kiemelve: „Külön örömünkre szolgál, hogy Mándli úr finnek iránti érdeklődésében a Magyar - Finn Társaság egy leghatékonyabb tagja, a körmendi magyar-finn baráti kör játszott fontos szerepet. Hasonlóképpen örömünkre szolgál, hogy a magyar-finn civil, helyi és kistérségi kapcsolatok alakulását a sajtó- és fotódokumentáció műfajában örökítette meg, ezzel hiánypótló és mintaszerű munkát végezve. További munkájához jó egészséget, lankadatlan érdeklődést és kitartást kívánunk.” Az elismerés átadása után Pasi Tuominen nagykövet úr is gratulált a kitüntetettnek, aki megköszönte a jeles kitüntetést.



A Rácz István - Díj a Helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Intézet igazgatója, Jelinkó Árpád szorgalmazására a finn és a magyar Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre. Évenként egy finn és egy magyar állampolgár kapja, olyan személy, aki az előző évben kiemelkedő munkát végzett a másik nép kultúrájának megismertetéséért.
A Rácz István - Díjhoz tartozik a Szabó Virág tervezte érem is.





A Rácz István - Díj, annak a nevét viseli, aki mindkét kultúrkörben kiemelkedő szerepet játszott. Idehaza a Kalevala, a Kanteletar, valamint számos klasszikus finn regény fordítójaként, továbbá kiváló fotóművészként ismerik. Finnországban pedig, ahol a II. világháború alatt fotóriporterként illetve a Szovjetunió elleni háborúban aktív katonaként vett részt, majd 1956-tól fotóművészként dolgozott, csodálatos művészeti albumaival szerzett nevet magának.
1997-ben elvállalta a Polar Alapítvány alapítói tisztjét és haláláig tanácsaival, adományaival támogatta a skandináv és finn kultúra hazai népszerűsítésére létrehozott alapítványt. Az 1840-ben megjelent Lönnrot-féle, máig is Finnországban a legnépszerűbb lírai népdalkiadásból, a Kanteletár-ból is az ő fordításában jelent meg válogatás.

A VácOnline.hu szerkesztősége szívből gratulál
Mándli Gyulának az elismeréshez!

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat