Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Az egykori laktanya ismét a város birtokában Nyomtatás E-mail
A váci Esze Tamás laktanya csaknem ötven esztendeig állt a magyar hadsereg szolgálatában. A kapura 2001-ben került lakat, s azóta folytak a tárgyalások arról, hogy a város önkormányzata megkapja a mintegy huszonnyolc hektárnyi területet. A tárgyalás-sorozatok és levélváltások arra az eredményre vezettek, hogy február 21-én, kedden Juhász Ferenc honvédelmi minisztertől dr. Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő átvehette az objektum jelképes kulcsát.A város egykori tulajdonát ingyenesen kapta vissza az államtól. A becslések szerint két milliárd forintnál is nagyobb összeggel gyarapodott a város vagyona.

Juhász Ferenc dr. Bóth János polgármester, Lajtai István politikai főtanácsadó, valamint Ferjancsics László és Tóth Árpád alpolgármesterek jelenlétében a laktanya bejáratától néhány méterre adta át szimbolikusan az épület-komplexumot. A miniszter rövid beszédében utalt arra, hogy a terület egyebek mellett szociális bérlakásoknak ad otthont majd. Hozzátette: rendkívül ritka jelenség, hogy az állam ingyenesen ad oda egy értékes területet.  A néhány perces ünnepség után a polgármester és a miniszter a városházán tartott sajtótájékoztatót. Ezen a város első embere felidézte a laktanya múltját, s azt a még 2001-ben megkezdett folyamatot, amely idén januárban hozta meg a várt eredményt. A mintegy huszonnyolc hektárnyi terület ugyanis ez év januárjától az önkormányzaté, s erről már a Földhivatal tulajdonjogi bejegyzése is tanúskodik.

Az önkormányzat első lépése a terület műszaki állapotának felmérése lesz, majd ezt követően a laktanyának és a kiegészítő épületeknek otthont adott telekre vonatkozó rendezési terveit készítik el. A jókora terület tényleges belakása ezután következhet. A polgármester említést tett arról, hogy milyen funkciók kapnának helyett az objektumon. Felmerült egy, a Pest megyei Önkormányzattal közösen  létesülő szociális otthon gondolata, de jelezte területigényét a váci Waldorf Iskola is, hiszen magas az a bérleti díj, amelyet fizetnek azért az épületért, amelyben oktatási tevékenységet folytatnak.

Az épület-komplexum azon részei, amelyekben egykoron sporttevékenységet végeztek, a jövőben is hasonló funkciónak adna otthont. A hasznosítást a civil szférával, a kistérséggel és befektetési csoportokkal karöltve kívánja elvégezni a város. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a már említettt rendezési tervek elkészítése
- mondta a polgármester. A városvezető beszámolt arról, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Váci Huszár-és Nemzetőr Bandérium vezetőjével, hogy két épületet megkapnának, s ott szakszerűen gondoskodhatnának lovaikról a csoport tagjai.

A laktanya területének hasznosítására több ötlet is van, de a teljes megvalósítás két-három önkormányzati ciklus idejére húzódik. Juhász Ferenc a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a terület birtokba vétele az a városvezetés sikertörténetének nevezhető és bizonyítja, hogy nem volt hiábavaló a lobbi-tevékenység.

A miniszter a laktanya-átadását követően, a Magyar Szocialista Párt alelnökeként a váci Madách Imre Művelődési Központban tartott fórumon ismertette pártja programját. A lakossági fórumról készült képes beszámolónkat alább találhatják meg olvasóink.


Történeti előzmények
(létrehozás, működés, megszűnés)

A kezdetek 1942-re datálhatók, ekkor már a II. világháború közepében vagyunk. Budapesten elhatározzák a Magyar Királyi Honvéd Központi Híradó Iskola és Laktanya építését. Vác város képviselő-testülete 1943. március 4-én rendkívüli ülésen felajánlott száznegyvennyolc kataszteri holdat erre a célra. Ekkor Vác huszonháromezer lakosú, s az új intézménnyel háromezer fő jönne a városba.

Vonatkozó idézetek (levéltári anyagokból):

" Vác város kötelezte magát arra, hogy a felajánlott ingatlanokat kisajátítás útján megszerzi és azokat a honvédelmi miniszter úr rendelkezésére bocsátja."

"Vállalta továbbá Központi Híradóiskola területére kivezető utak elkészítését, továbbá, hogy villanyt, vízvezetéket a területhez kivezeti."

"1943. év tavaszától kezdve az ingatlanárak 1600-2000-5000-10.000 pengőre emelkedtek és a város fizetőképességét meghaladták. Ily körülmények között a város az  ingatlanok kisajátítása folytán fizetendő kártalanítási összegek viselését nem vállalhatta."

"Híradó Iskola építését a honvédelmi minisztérium 1943. év tavaszán megkezdte, úgyhogy 1944. év őszén több, köztük kétemeletes épületek is befejezés előtt állottak."

A laktanya sorsa 1947-ben majdnem megpecsételődött, mert elkezdték bontani, majd ezt leállították. Ez időtől a híradósok lakják. Csaknem fél évszázadig a honvédelem szolgálatában állt, a magyar híradós szakma bölcsője volt.

 
A laktanya bezárástól napjainkig történt lényegi események:

A város amint megtudta, hogy a laktanyát bezárják, 2001-ben elindította azon lobbi-akcióit, hogy a város számára az értékes területet visszaszerezze. Ez az Orbán-kormány alatt sikertelen volt, a kormányváltást követően pozitívan álltak hozzá, de a kedvező döntést a Gyurcsány-kormány hozta meg.


Fórum a miniszterrel

A Magyar Szocialista Párt sorsdöntő választási helyzetben van - fogalmazott Juhász Ferenc, a vezető kormánypárt alelnöke, honvédelmi miniszter azon a lakossági fórumon, amelyet a váci laktanya átadása után tartottak a helyi, Madách Imre Művelődési Központban. A választók kezében van a döntés, hogy egy fejlődő, prosperáló, vagy pedig egy, a múltba forduló pártnak szavaznak e bizalmat a kormányalakításra. A szocialisták alelnöke szerint a Fidesz az emberekben meglévő belső elégedetlenségre építi kampányát. Nem igaz - mondta -, hogy rosszabbul élünk mint négy éve.

A kormánypárt biztonságot nyújtó fejlődést ígér, s ez találkozik az emberek óhajával. A párt programját ismertető honvédelmi miniszter szerint emellett szükség van az embereknek szeretetre, a nyitottságra és a megértésre, no meg időnként mosolyra is. Az alelnök ismertette a legutóbbi kongresszuson megfogalmazott prioritásokat, amely egy modern, versenyképes, szociáldemokrata párt képét tükrözi. Az Új Magyarország nevű programban meghatározták azokat a területeket, amelyre nagyobb figyelmet fordítanának a szocialisták , amennyiben kormányon maradnak. A negyvenegynéhány pontba szedett cselekvési terv között logisztikai központok fejlesztése, létesítése a gyógyvízi turizmus intenzívebb elterjedését segítő intézkedések, valamint a gépipar és az informatika fejlődését szerepel. Ezek fejlesztésével lehetünk versenyképesek más, tőlünk jobb helyzetben lévő országokhoz viszonyítva. Az országot ugyanis a prioritások tartják lendületben - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Juhász Ferenc a voksoláson való személyes részvételre buzdította a fórum hallgatóságát. A választások során minden segítségre szükség van ugyanis, s az elmúlt választások tapasztalataiból kiindulva, egy-egy körzet képviselői székért folyó küzdelem kimenetele akár néhány szavazaton is múlhat. A voksolás tétje leegyszerűsítve: Gyurcsány vagy Orbán? A választ áprilsiban kaphatjuk meg mindannyian.
A fórumon a kormány sikereiről is szó esett és az érdeklődők is feltehették kérdéseiket.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat