Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
"Amikor szól a szív..." - Jótékonysági koncert a váci kórház támogatására Nyomtatás E-mail
2015. okt. 10.
A Váci Híradás Centrum adott otthont október 4-én a Váci Közéleti Egyesület szervezésében megtartott jótékonysági koncertnek, melyen Oláh Vilmos Lajtha és Dohnányi díjas hegedűművész, a Rádiózenekar koncertmestere lépett fel Granik Anna zongoraművész kíséretével. A rendezvény fővédnöki tisztét Harrach Péter országgyűlési képviselő vállalta.Gyönyörű őszi vasárnap fénypontja volt ez a zenei est. Budapestről és Vác környékéről is érkeztek vendégek erre a különleges rendezvényre, melynek célja a váci kórház gerontológiai és gyermek osztályának támogatása volt. A belépő ára a vendégek által önként adományozott összeg volt, amit a betegek ápolását szolgáló kórházi eszközök vásárlására ajánlottak fel a szervezők.
Róna Andrea konferanszié köszöntötte a hallgatóságot és a meghívott vendégeket: Kárpáti Zoltánt, a váci kórház ápolási igazgatóját, Surjányi Csabát a Váci Hit Gyülekezete vezető lelkészét és Moravcsik Attilát, a Váci Közéleti Egyesület elnökét, majd felkérte Kárpáti Zoltánt, hogy mondja el köszöntő beszédét.
Kárpáti Zoltán meghatottan fejezte ki köszönetét és örömét a közönség előtt amiatt, hogy ezt a segítséget éppen az ápolási terület kapja, hiszen a nagyobb műtétek után kevésbé irányul figyelem az ápolás „kisebbnek tűnő gondjaira”. Elmondta, hogy egyre több idős beteget látnak el a kórházban. Egy antidecubitus matrac vásárlására szeretnék fordítani a koncert bevételét, amellyel a gyakran magukra hagyott, 30-40 akár 50 napra is fekvésre kényszerült idős betegeken segítenének. Ahogy az osztályon mondják, nemcsak a beteg nyomja az ágyat, hanem az ágy is a beteget. Ez az adomány nemcsak a felfekvés okozta problémák enyhítését szolgálja, hanem az adás és a zenei élmény által az önzetlen, névtelenül adakozó emberek lelke is felüdül – mondta az ápolási igazgató.„Nem hegedülni , hanem énekelni próbálok a hangszeren” – idézte a konferanszié a fellépő művész bemutatásakor Oláh Vilmos szavait különleges, nagyszerű életpályája rövid történetét ismertetve. Tizenéves kora óta ível felfelé zenei karrierje, számtalan koncert szólistája volt Magyarországon és külföldön. 1988-ban meghívást kapott Amerikába, ahol New Yorkban az ENSZ Palotában, a Julia Richman Hallban, Bostonban pedig a Harvard Egyetemen játszott. Ösztöndíjasként részt vett a salzburgi Mozarteum kurzusán, amelyen az intézmény vezetésének elismerését is kivívta. Finnországban elkészítette első szólólemezét, amely nagy sikert aratott a Skandináv országokban. Számos hegedűverseny győztese, sikeres koncerteket adott Spanyolországban, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, Hollandiában es Kínában. 2001-től a bangkoki Mahidol Egyetem tanára és a Pan Asian (Sony) Filharmonikus Zenekar koncertmestere és szólistája. 2003-ban megalapította az első magyar zenei intézményt Dél-kelet Ázsiában. A Rádiózenekar 2013-ban titkos szavazással az Év Zenekari Művészének választotta.
Oláh Vilmos olyan híres művészek kurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor és Fenyves Loránd. Együtt játszott Yo-YoMaval, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal; a híres karmesterek közül JeffreyTattel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumurával, Uri Mayerral és Adrien Shunshinennal. Eric Funk zeneszerző először Montanában hallotta játszani Oláh Vilmost. Ott fedezte fel virtuozitását és sajátos technikáját, mely arra inspirálta, hogy „The Violinealone” (Csak a hegedű) című művét neki dedikálja. Közös munkájukról egy film készült, melynek idén lesz a bemutatója.


Mindezek után egy kedves, szerény fiatalember lépett elénk a színpadra, aki megengedte, hogy az est folyamán egyszerűen Vilinek szólítsák. Zongora kísérője a horvát nemzetiségű Granik Anna zongoraművész volt, akivel több, mint húsz éve játszanak együtt.
A koncert első blokkjában kivételes virtuozitással, művészi átéléssel, különleges, sajátos technikával adta elő Brahms:A-dur Szonátáját, majd Saint Saens: Bevezetés és Rondo Capriccioso, Bloch: Nigun és Gluck: Melodia című művét.


A szünetben megkérdeztük Oláh Vilmost, hogy mi indította arra, hogy számos elfoglaltsága mellett időt szakítson erre a koncertre? - Nyolc éves koromban a hetvenes évek közepén indult a „Szól a szív” alapítvány nagy jótékonysági koncertsorozata, amelyre tehetséges gyermekeket is meghívtak zenélni. Az az öröm ért akkor, hogy kicsiként részt vehettem ebben. Máig megmaradt bennem, hogy jó tenni valamit egy nemes célért. Nem az számít, hogy öten, vagy ötezren vannak a koncertteremben, ugyanolyan örömmel játszom.

Az est második felében Kreisler: Bécsi indulócska, Sarasate: Bevezetés és Tarantella, Wieniawski: D-dúr Polonez című művével kápráztatta el a közönséget, majd a legmagasabb virtuozitást követelő mű, Bazzini: Manók Tánca hangzott el. Ezen a tüzes hangulatú tetőponton megértettük miért mondta Eric Funk, hogy „Ez a férfi önmagában egy zenekar”. A koncert utolsó darabját Dohnányi Andante című művét Vili szereti fellépései végére feltenni, mint egy koronát. Azt mondja: ez a darab visszavezeti az embereket az elcsendesedésre, hogy meghallják azt a belső hangot, amikor szól a szív…
A közönség kirobbanó tapsviharral köszönte meg a rendkívüli zenei élményt, többszöri vastapssal hívta vissza a színpadra a művészeket.

- Hogyan merült fel ennek a jótékonysági koncertnek a gondolata és mi inspirálta az egyesületet arra, hogy a váci kórház ápolási munkáját segítse? - kérdeztük a zenei est végén Moravcsik Attilát, aki elmondta, hogy az egyesület már évek óta igyekszik támogatni a váci kórházban folyó egészségügyi munkát. - Ahogy a kórház ápolási igazgatója is megemlítette egyre több a magára maradott idős ember, akiknek az ápolásában szerettünk volna segítséget nyújtani. Ez a terület kevésbé jelenik meg az adományozók előtt, az egészségügyi ellátás erőfeszítéseit lekötik a műtéti beavatkozások, a lábadozás idejére kevesebb törődés jut. A koncertre jó alkalmat nyújtott a Zene és Az idősek világnapja. Nagy öröm számunkra, hogy a rendezvény megtartására sikerült megnyernünk Oláh Vilmos nemzetközi szinten elismert hegedűművészt, akinek köszönhetően kimagasló zenei élményben volt részünk. Annak ellenére, hogy kevesebben jöttek el a koncertre mint reméltük, komoly összeg, több mint 217 ezer forint adomány gyűlt össze. Ezúton is köszönetet mondunk a fellépő művészeknek a felejthetetlen zenei élményért, Surjányi Csaba lelkésznek, hogy helyet adott a rendezvényünknek, és minden jókedvű adakozónak, aki fontosnak érezte az idős emberekről való gondoskodást - hangzott el Moravcsik Attilától.

-vm-
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat