Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A szocialisták a tervezett költségvetésről, a holdingról és a mélygarázsról Nyomtatás E-mail
A váci képviselő-testület szocialista frakciójának tagjai azt javasolják, hogy a város idei költségvetési szerkezetét alakítsák át, mert úgy gondolják: az jelen formájában pénzügyileg nem valósítható meg. Az ellenzéki párt helyi frakciójának vezetője, dr. Bóth János szerint időszerű lenne a struktúraváltozás végrehajtása. A tervezett idei költségvetés bevételi oldala túlzó, míg a kiadásié a szükségesnél is szigorúbb.Pénteki sajtótájékoztatóján egy lumpen-család háztartásaként aposztrofálta a költségvetés tervezetét az ex-polgármester. A lumpen-család háztartása úgy néz ki, hogy ha kevesebb a pénz, akkor a gyerekeknek kevesebb jut, de a felnőttek szórakozására fordított összegből egy fillért sem vesznek vissza, sőt még büszkék is rá. A költségvetés – ha a február 17-i ülésen a jelenlegi változatban fogadják el – mintegy nyolcszáz-millió - egymilliárd forint közötti hiányt eredményezhet az idén, ami gyakorlatilag hitel felvételébe kergeti az önkormányzatot a működőképesség fennmaradása érdekében. S ezzel megteszi a városvezetés a városi vagyon feléléséhez vezető úton az első jelentős lépést. Az üres telkek eladásából, azaz ingatlan-értékesítésből származó bevételeket és az iparűzési adóból a város kasszájába befolyó összegek teljesíthetetlenül magasra tervezték, a kiadási oldalt pedig alacsony szinten hagyták – fejtette ki álláspontját dr. Bóth János. Hozzátette: az elmúlt három évben a gazdasági recesszió és az akkor még jól működő ingatlanpiac ellenére sem sikerült ingatlanértékesítésből mintegy egymilliárd forintnyi bevételt realizálni, mint ami most tervezve van.

A városatya úgy látja: az intézményvezetőkkel folytatott tárgyalások eredményeként bekövetkező öt százalékkal való csökkentése a költségvetésnek, mind dologi, mind személyi oldalon, jelentős feladatot ró az intézményvezetőkre, akiknek ezt a bérgazdálkodást létszámcsökkentéssel, vagy egyéb bértömeg gazdálkodási módszerekkel kell megvalósítania. Nem számol ráadásul a költségvetés az energiahordozók árának emelkedésével. A jelenlegi intézményi struktúra mellett tervezett fejlesztési-felújítási összeg elaprózott, komoly fejlesztést, felújítást nem tesz lehetővé – jelentette ki a frakcióvezető. A hivatal tekintetében a személyi oldal csökkentését nem sikerült megoldani. Jogos kérdésként merül fel ez után, hogy a nemrégiben történt köztisztviselői elbocsátások nyomán felszabadult bér hová lett? – tette fel kérdését a képviselő a sajtótájékoztatón. Csökken továbbá az egyéni választókörzetek eddigi biztosított ötmillió forintos kerete, ami gyakorlatilag a választóktól történő elvonásnak számít, hiszen ebből az összegből az általuk javasolt, kisebb költséggel járó feladatokat oldhattak meg, orvosolhattak problémákat. Tovább boncolgatva a városi költségvetést a képviselő elmondta még: a lakásszámlán csaknem százmillió forintos hiány visszapótlása várat magára, noha lehetőség nyílik az összeg pályázati önrészként való felhasználására, de erről a képviselő-testületnek kell döntenie, ami mindeddig nem történt meg.

Míg az önkormányzati intézményeknél megtakarítást szeretne elérni a városvezetés, addig mintegy 218 millió forintot terveznek a művészeti élet és a civil támogatásokra.

A korábbi városvezetés szerint ez a viselkedés rendkívül álságos.
 
A sajtótájékoztató keretében előkerült egy boríték is, amelybe dr. Bóth János és dr. Jakab Zoltán közösen helyezett el egy papírt, amelyre ezt megelőzve ráírták, hogy szerintük ki lesz az újonnan létrehozandó holding vezetője. Az elvileg pályázati úton kiválasztandó személy kilétét tehát szó szerint előre borítékolta a két szocialista városatya. A vélt végeredménnyel kapcsolatban pedig dr. Bóth János elmondta: a holding szervezése Vácott a politikai lenyúlás komplex eszköze, amelynek célja, hogy előre megtervezett módon állásokhoz juttassák az ismerősöket.

Dr. Jakab Zoltán szerint a váci polgármesteri hivatalból elbocsájtottak helyett másokat kívánnak alkalmazni. Ennek megalapozottságát abban látja, hogy nem csökkent a bérek kifizetését szolgáló keret, s hogy az egyik volt jobboldali képviselőt alkalmazzák a polgármesteri hivatalban. Erre vonatkozóan egy kérdést is megfogalmazott a januári testületi ülésen a városatya. A polgármester válaszát a cinikusság, a gátlástalanság magasiskolájának nevezte a képviselő.

Kitért a sajtótájékoztatón dr. Jakab Zoltán a mélygarázs ügyére is. A szocialisták képviseletében a tárgyalásokon részt vett városatya elmondta: a múlt héten a bank felé kinyilvánították, hogy a városnak szándékában áll a mélygarázs befejezése és azt kész állapotban szeretnék a finanszírozó részéről átvenni. Hozzátette: olyan pénzügyi ajánlatot várnak a banktól, amely a városi önkormányzat számára vállalható lesz.

Kép forrása: Vác Online Archívum (VOA)

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat