Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
Sárga zászlók a gyalogosok biztonságáért: van ahol működik, Vácon sajnos úgy néz ki, hogy nem Nyomtatás E-mail
2014. aug. 31.
A váci Damjanich térnél található, az elmúlt években több balesetet és gyalogosgázolás helyszíne volt. Az önkormányzat a jogos, lakossági felvetés kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékeséhez fordult a gyalogátkelőhely jelzőlámpával történő felszerelése ügyében. A válaszból kiderült: a zebrás átjáró jelzőlámpával történő ellátása mintegy tizenhatmillió forintba kerülne, ez az összeg azonban meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit. Az említett terület városi képviselője, dr. Schmuczer Istvánné javaslatára egy másik, az önkormányzat kasszáját kevésbé megterhelő megoldást találtak ki a problémára. A gyalogátkelőhely két oldalára két-két zászlótartó ládát szereltek fel a hét elején. Az használatuk valójában egyszerű lett volna: a zebrán átmenni óhajtó gyalogosok a kezükbe vesznek egy-egy, citromsárga színű zászlót és azt lengetve jelzik az autósoknak átkelési szándékukat. A zászló esőálló, fényvisszaverő anyagból készült, s így az esti órákban is látható lett volna, ha azt valaki éppen lengette volna. Hogy miért ez a sok volna? Azért, mert a hét végére valamennyi zászlónak lába kelt, az azokat tároló dobozokat pedig szemmel láthatóan szemetes edényként használják a járókelők.Az összesen tizenhat darab zászló használatához egyébként egy éves időtartamra adta hozzájárulását a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mondván: ha a próbaidőszak sikeresnek bizonyul, akár mintát, követendő példát is jelenthetne más magyarországi városok, települések számára. Sajnos, amit az alábbi képeinken is látnak, arra egyáltalán nem mondhatjuk, hogy követendő példa. Inkább egy elrettentő példa.

undefined

undefined

undefined

Úgy gondoljuk, az ötlet alapvetően nem rossz, de sajnos a magyar közlekedési morál mellett életképtelen. Friss példa: addig, amíg a város felől szombaton este 8 órakor a Széchenyi utcai lámpás kereszteződésbe autójával érkező kollégánkat megelőzi egy fiatalember a zebrán (!) balról, a szembe jövő sávban (!) - mert nem elég a jobbágynak a két sáv, meg tesz rá magasról, hogy zebra van -, addig nem várhatjuk, hogy egy ilyen rendszer jól működjön, és sajnos azt sem várhatjuk teljes biztossággal, hogy gyalogosan hazainduló családtagunk haza is ér... (!!!)

Sajnos ilyen morál mellett előfordul, hogy a jelzőlámpa sem védi meg a gyalogosokat (amennyiben ugye az autósok figyelmen kívül hagyják a lámpa jelzését), de úgy gondoljuk a létező legbiztosabb megoldást kizárólag a Damjanich téri gyalogátkelő mielőbbi, jelzőlámpával történő felszerelése jelentené. A megvalósítás szükségessége sokak számára egyértelmű. Marad a költői kérdés: miből? Reméljük hamarosan már ez sem lesz kérdés.

Végezetül pedig nézzünk meg egy jó példát arra, hogyan is működik a nálunk sajnos nem igazán bevált sárga zászlós átkelő rendszer. Az alábbi képek amerikában a Washington állam beli Kirkland-ben készültek:

undefined

undefined

undefined

 
Kapcsolódó anyag:

w Zászlók segítik a gyalogosok biztonságosabb átkelését a Damjanich térnél

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat