Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Citrom-díj a meg nem értett műemlékesektől Nyomtatás E-mail
A közismert mondás úgy tartja, hogy a sárga, az irigység színe. Emellett többek között a citromé is. Erről a sárga déli gyümölcsről több féle díjat is elneveztek. Néhány napja Vác is érintett volt egy Citrom-díj odaítélésénél.Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ugyanis ezzel a megtisztelőnek éppenséggel nem nevezhető címmel "jutalmazta" a tavalyi év során megújult váci főteret. Többen úgy vélik: az említett szervezet bíráló bizottságát csak az irigység vezérelte a döntés meghozatalánál, s az sokkal fontosabb, hogy az emberek nap, mint nap elismerik az új főteret pusztán azzal, hogy használják és gyönyörködnek benne.

A műemlékvédelmi világnap, azaz április 18-a apropóján megítélt díjat a váci Főtér esetében a részben a barokk főtérre ráerőszakolt "álközépkori" kapu - Bécsi kapu - harmonikus térbe beerőszakolt betonkolosszusnak köszönhető - olvasható a csütörtöki Népszabadságban. A kapu nemcsak rombolja az összképet, hanem hamis is. Ugyanilyennek tartják a bírálók az egykori középkori templom jelzésszerű, de alaprajzában sem hitelesen rekonstruált alapfalait.

A citrom-díjasok közé választották az esztergomi Kanonoksort és a kulturális központként működő nyírbátori Báthory-kastélyt is.

- Az ICOMOS Egyesület citromdíjával kapcsolatban nem ért meglepetés - nyilatkozta megkeresésünkre dr. Bóth János, Vác város polgármestere, aki - mint fogalmazott - ha elismerést adtak volna, komoly megfontolást igényelt volna annak elfogadása. Ezen egyesület - és különösen egy ismertebb tagja - már korábban is komoly gondokat okozott a váci műemlékek megmentésében - mondta a polgármester.
Azt az ortodox egyesületi felfogást képviselte és képviseli jelenleg is az illető, hogy műemlékhez lényegében nem szabad hozzányúlni, és olyan funkciót sem szabad adni, mely ugyan megmentené és fenntartaná, de beavatkozást igényelne. A már említett úr időszaka alatt lényegében minden maradt a műemlékek vonatkozásában változatlan, és pusztulásra voltak ítélve.

Amint azonban a modern műemlékvédelem képviselői jutottak szóhoz, mit ad Isten, megújult a Vörösház, a Kőkapu, a Zsinagóga és a váci Főtér is. Ez biztos, hogy fáj az ortodox műemlékvédőknek, s ahol lehet bosszút állnak - mondta a város első embere.

Én a fenntartható, integrált műemlékvédelem híve vagyok, olyané, mely emberhez méltó környezetet teremt segítve testi-szellemi-lelki épülésünket, amelyet egyszerűen fogalmazva értékelnek az emberek - tette hozzá. Ilyen a váci Főtér is. A lábukkal szavaztak az emberek. Itt vannak, használják, élvezik, tele van fiatalokkal, babákkal, kismamákkal, iskolásokkal és nyugdíjasokkal a tér. A külföldi látogatók is elismeréssel nyilatkoznak erről az alkotásról. Ez az ami számít, nem pedig néhány rosszindulatú, meg nem értett műemlékes fröcsögése - mondta befejezésül dr. Bóth János.

***

A város megújult főteréről kizárólag az azt használók, vagyis a váciak mondhatnak mérvadó véleményt - vélik sokan. Biztosan akadnak olyanok is persze, akik a mai napig sem értenek egyet az újjászületett tér egyes elemeivel, s visszasírják a régi elrendezést. Az az egy viszont vitathatatlan: a város vezetése egy talán soha vissza nem térő lehetőséget ragadott meg azzal, hogy jelentős külsős anyagi források felhasználásával életet lehelt a Március 15. térbe. S mindazok, akik most elégedett mosollyal nyugtázzák a Citrom-díjat, jelezve ezzel, hogy ők megmondták - biztos vannak ugyanis ilyenek is - egy dologba gondoljanak bele. A kormány a város ezévi költségvetéséből nagyságrendjében megközelítőleg ugyanannyi összeget vont el, mindamennyit a váci főtér megújításához önrészként bizosított az önkormányzat. Ennek fényében felmerül egy jogosnak nevezhető kérdés: ha idén pályázna a város a főtér megújulása érdekében - mint tették azt három éve -, miből biztosítanák az önrészt? A több önkormányzati ciklus alatt megvalósulandó Főutca-főtér programnak, ugyanis vélhetően a főtér megújulása volt a legköltségesebb eleme. Mellesleg a polgármester által meg nem értett műemlékesnek nevezett személy és "társulata" által megítélt Citrom-díjas főtér tervezőjét, Sáros Lászlót ezév januárjában Hattyú-díjjal jutalmazta a Váci Értelmiségi Klub. S talán az itt élő emberekből álló klub tagjai által odaítélt elismerés valóban mérvadóbb.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat