Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A Jobbik nemet mond a megszavazott váci holdingra, az MSZP helyi népszavazást tartana Nyomtatás E-mail
A január 10-i, rendkívüli képviselő-testületi ülésen határozott úgy a váci városanyák- és atyák többsége, hogy egy holdingnak nevezett társaságba integrálnák azokat a tevékenységi köröket, melyek az elmúlt években, évtizedekben külön intézményekként, önkormányzati korlátolt felelősségű társaságokként működtek. A holdingba tömörülve működne tovább a polgármesteri hivatal több osztálya is. A zárt ajtók mögött megtárgyalt  - többek szerint előkészítetlen - tervvel kapcsolatosan hivatalos tájékoztatást még nem adtak.A szervezeti és működési szabályzat értelmében a zárt ülések témáiról kötelesség tájékoztatást adnia a városvezetésnek a helyi média munkatársai számára és közvetítésükkel a helyi lakosságnak. A tervezett, jelentős módosításról csupán kiszivárogtatott részinformációk és folyosói pletykák keringenek. Eddig az ami biztosra vehető az ügyben, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom váci szervezetének színeiben a képviselő-testületbe került Kászonyi Károly és a szocialista frakció négy tagja: dr. Bóth János, Kiss Zsolt, dr. Váradi Iván Attila és dr. Jakab Zoltán képviselők nemmel szavaztak az indítványra. Előbbi, Kászonyi Károly a Jobbik váci szervezete nevében egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Az utóbbiak táborából, dr. Bóth János sajtótájékoztatón ismertette a frakció álláspontját és az előterjesztés egyes részleteit, melyre a városvezetés sajtótájékoztató keretében reagált.

A döntést meghozó képviselő-testületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Bóth János ex-polgármester, képviselő elmondta: „Már vagy a harmadik néven szerepel egy nagy terjedelmű előterjesztés, amelynek a lényege, hogy egy holdingba, kissé félrevezető néven elismert vállalat csoportba akarják kiszervezni az önkormányzat húsz év alatt felhalmozott nettó huszonhat milliárdos vagyonát, mindennemű gazdasági elemzés, szakbizottsági tárgyalások nélkül. Az előterjesztést zárt ülésen kívánják tárgyalni, ahol a rendeletalkotás törvénytelen, ahogy a vagyonrendeletünkkel ellentétes az előkészítés is” – fogalmazott a városatya. - Megszűnne a polgármesteri hivatal főmérnökségének csaknem egymilliárdos városüzemeltetési költségvetésével, a vagyongazdálkodási osztály 600-700 millió forintos bevételi és 140-150 millió forintos kiadási büdzséjével /minden üzlet, minden lakás ide tartozik/, megszűnik a Tourinform iroda, az Értéktár /integrálása törvénytelen módon/, a Sport Intézmények, a Közbeszerzési iroda, a Gamesz karbantartási részlege. A holding alá kerülne a négy önkormányzati kft, a Váci Világi Vigalom, s minden városi fejlesztés, felújítás” – sorolta a képviselő a nyilvánosság kizárásával tárgyalt napirend tartalmát.
 
-„ A létrejövő konglomerátum milliárdos költségvetésével, melynek nagy része a választók adóforintjaiból keletkezett önkormányzati pénz, jogosan felveti azt a kérdést, hogy ki adott erre felhatalmazást, hogy egy kft-be vigyék szinte a teljes önkormányzati vagyont, döntési kompetenciát, felelősséget!? Sem Fördős, sem Pető urak programjában nem volt ilyen! Nincs tudomásunk arról, hogy a FIDESZ "privatizálná "az önkormányzatokat! Politikai ostobaságból, mohóságból elkövetett akció!” – summázta véleményét dr. Bóth János, aki úgy véli: miután ez az előterjesztés a képviselő testületben a többség igen szavazatával zöld utat kapott, ez a váci önkormányzat történetének legnagyobb botránya lesz!

Pető Tibor alpolgármester a városvezetés sajtótájékoztatóján így reflektált a szocialista városatya kijelentéseire: „a Váci Városfejlesztő Kft. elismert vállalatcsoporttá történő átalakítása kapcsán kiemelte, hogy annak célja a takarékosság, a kiadások csökkentése, illetve a bevételek növelése az önkormányzatnál. A gazdasági társaság segítségével, optimális humánerőforrás kialakításával, a cégek és intézmények együttműködésével új piacokat kívánnak szerezni és valódi gazdálkodást szeretnének megvalósítani. Visszautasította azt a feltételezést, amely privatizációt említ, hiszen az egyszemélyes városi tulajdonú holding nem jelent magánosítást.”

Az alpolgármester válasza nem igazán nyugtatta meg a kedélyeket, változatlanul nagyon keveset tudni erről a nagy horderejű indítványról, s főleg annak hátteréről. Vannak olyan vélemények, miszerint az egész ügy nem szól másról, minthogy átláthatatlan legyen az önkormányzati vagyon útja, hogy néhány eddigi intézmény- és/vagy cégvezetőtől, illetve bizonyos alkalmazottaktól megtudjanak válni. Egyre több helyről lehet hallani azt az információt is, hogy a holding vezetői posztjára kiírt pályázat nyertese tulajdonképpen már most meg van. 
 
A testületi ülés után is tartott sajtótájékoztatót dr. Bóth János, melyen a holdinggal kapcsolatban bejelentette: fontolóra veszik egy helyi népszavazási kezdeményezés elindítását. S kéri mindazok jelentkezését, akik egyetértenek a javaslattal. Arra buzdít az előző polgármester, hogy az egyébként több jogi szakember által is aggályosnak nevezett holding ellen az önkormányzat ismert telefonszámain, e-mail címein, sőt a 06-80-89-00-20-as ingyenesen hívható zöldszámon mondják el véleményüket.

A városatya szerint a holding létrehozásának előkészítése titkolózás mellett folyik, amit az is jelez, hogy zárt ülésen tárgyalták meg a képviselők ezt a napirendet. Utalt arra, hogy az ülésen tizenhárom határozatot hoztak e témában a képviselők, azonban ezek egyikét sem hozta nyilvánosságra mindeddig a városvezetés.
 
A Jobbik Magyarországért Mozgalom váci szervezete az alábbi közleményt juttatta el hozzánk, amit az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom csak abban az esetben támogat nemzeti-, illetve várospolitikai döntéseket, ha azok kizárólagosan honfitársaink érdekeit szolgálják, nem egy-egy párt vagy érdekcsoport politikai és gazdasági előnyszerzésének eszközei. Különösen igaz ez akkor, ha az előterjesztés és az eljárás vonatkozásában senki sem kérte és kapta meg a választók felhatalmazását és az ő szavazataik révén bejutott képviselőknek nem tudott megnyugtató válaszokat adni a meghozandó intézkedések a jogszerűségéről. Több mint aggodalmas a váci képviselő-testület által a január 10-i rendkívüli bizottsági ülésen tárgyalt, a kormánypárti frakció által előterjesztett javaslat, hogy egy forintos névértéken a kormánypártokhoz köthető - korlátolt felelősségű - cég kezére lehessen játszani egy többmilliárdos városi vagyont, ráadásul garanciáktól mentesen, amely alapvetően az itt lakó emberek tulajdona.

Ugyanezen képviselő-testületi csoport ész- és célszerűségre hivatkozva több száz ember megélhetését sodorja veszélybe, szakmaiatlannak minősítve az eddigi cégvezetők és más dolgozók néha több évtizedes munkáját. Reméljük, hogy a minősítés nem attól válik szakmaivá, hogy a kormánypártok által - a választói akaratot megkerülve - bejuttatni szükséges néhány frakciótársat, jóbarátot, mindezt piaci alapú bérezés mellett.

A Jobbik Magyarországért Váci Szervezete minden rendelkezésre álló törvényes lehetőséget ki fog használni, hogy gátat szabjon a városi vagyon pártok általi cégesítésének. Bízunk abban, hogy az előterjesztést megszavazó képviselők mérlegre teszik és átgondolják képviselői esküjük azon részét, miszerint a "jogszabályokat betartják és betartatják – olvasható a Jobbik váci szervezetének közleményében.

Bízzunk benne, hogy a városvezetés rövidesen részletekbe menő tájékoztatást is ad a témával kapcsolatban.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat