Vác Online



KERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA



Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI MÁNIA
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Pizza készítés, és ami mögötte van Nyomtatás E-mail
2015. dec. 18.
Létezik egy olyan finomság, amit bármikor gyorsan az asztalra varázsolhatunk, és a megfelelő alapanyagokból készítve az olasz gasztronómia legjavát ízlelhetjük meg hétköznap vagy akár ünnepek alkalmával is. Nem más ez, mint a mindannyiunk által jól ismert pizza, az olvadó sajtról, a gazdag feltétekről és a fűszeres ízek harmóniájáról ismert étel.



Egyszerű és fenséges!


Nem véletlen örvend világszerte nagy népszerűségnek az olasz gyökerekkel rendelkező étel, ugyanis akkor is rendkívül ízletessé varázsolható, ha pusztán néhány összetevő kap helyet rajta feltétként. Az olasz chefek az egyszerűségre esküsznek, mely kapcsán a magas minőségű alapanyagok jutnak szerephez, és garantálják a fenséges végeredményt. Napjainkban nem csak arra van lehetőségünk, hogy valamelyik pizzériába beüljünk, de akár otthon is elkészíthetjük a világ egyik legnépszerűbb ételének számító pizzát. Ha nincs idő sütni, vagy gyorsan szeretnénk valami finomat és meleget fogyasztani, telefonon, vagy applikáción keresztül is megrendelhetjük az ebédet, vacsorát, de családi, baráti összejövetelek esetén is gyakran esik a választás a pizza rendelés kényelmére. A rendkívül változatos ízek garanciát jelentenek arra, hogy mindenki talál majd ízlésének megfelelő típust a kínálatban, s az egykoron klasszikusnak számító Margherita pizza egyszerűségét már messze meghaladják a fantáziadús feltétekkel kapható pizza fajták.


Már az ókorban is ismerték, igaz, más formában!

Kevesen tudják, de a pizza története nem a nápolyi pizzériáktól indult, hanem már jóval korábbról, az ókori időkből. Bár ekkor még nem a mai formában készítették az ételt, de alapjaiban nagyon hasonlítottak az akkori lepénykék és kenyérlángosok a mai finomsághoz. Mielőtt azt hinnénk, hogy csak a mai kor embere ül be szívesen egy-egy pizzériába, érdemes tudni, hogy már Pompei városában is ismert volt a szabadidő ilyen eltöltése, ugyanis a város romjai között kezdetleges pizzériákra bukkantak. A Vergilius által is említett lepényeket akkoriban olívaolajjal és mézzel ízesítették, így inkább egyfajta édes ennivalóra hasonlított, mintsem a mai sós, gazdagon megpakolt ételre. Ez azonban nem tántorította el az ókori népeket fogyasztásától, Egyiptomban például a fáraó születésnapján rendszeresen készítették a gyógynövényekkel ízesített ételt.

Az évszázadok során mindvégig megmaradt a kenyérlángos fogyasztásának hagyománya, legfőként azért, mert akár a pékségekben kimaradta melléktermékekből is össze lehetett állítani. A fordulópont valamikor a 18. században következett be, amikor a paradicsom elterjedt Európában. Ekkor már ismert volt az indiai vízi bivaly tejéből készített mozzarella is, tehát nem sokat kellett várni arra, hogy megszülessen minden pizza ősatyja, a Margherita.

Pizza a világ körül


1905-ben már a tengerentúlon is ismert volt a finomság, és a nápolyi családi pizzériák hagyományai szinte minden kontinensen elterjedtek. Az alapfeltétek mellett megjelent a tojás, a legtöbb zöldség, a tenger gyümölcsei, a tonhal, vagy olyan mártások, mint a bolognai szósz, vagy a chillis bab. A paradicsomos pizza alap helyettesíthetővé vált, méghozzá ízlés szerint tejföllel, fokhagymás-tejföllel vagy túróval, de a sajtos változat is sokak kedvencévé vált. Volt idő, amikor kifejezetten street food ételként terjedt el a pizza, de a minőség iránti igény mindig is jelen volt az olasz finomság rajongóinak körében. Egész gasztrokultúra épült a pizza készítése és fogyasztása köré, s ma már minden nagyvárosban megtalálhatóak azok a pizzériák, melyekben pizza chefek igyekeznek az eredeti, semmihez sem fogható olasz pizza ízeit az asztalra varázsolni.

Minőségi alapanyagok, villámgyors sütés

Természetesen a siker nem csak azon múlik, milyen feltéttel készül az étel, hanem az alapanyagok minőségén, az ízek megfelelő kombinációján, sőt, a sütés módján is. Az eredeti olasz pizza kövön sütött, aminek köszönhetően nagyon gyorsan, körülbelül 8 perc alatt elkészül az, magába zárva az ízek harmóniáját. Az interneten megtalálható számos receptnek köszönhetően ma már egyre többen döntenek úgy, hogy saját kezűleg készítik a család kedvencét, persze a gyors sütést nem egyszerű reprodukálni a hagyományos sütőkkel. Ha gyakran készül a konyhában pizza, akkor hasznos lehet beszerezni egy méretben is megfelelő márvány vagy gránit kőlapot, és ezt behelyezni a sütőbe. Erre téve a pizzánkat körülbelül 6-8 perc alatt elkészíthetővé válik az, a kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

A pizza a netpincer.hu tapasztalatai szerint manapság sok vendéglátóhelyen már kalóriaszegény változatban is megtalálható a kínálatban, így azok is élvezhetik a finomságot, akik egyébként fogyni szeretnének. A búzaliszt lecserélésével és a feltétek körültekintő megválasztásával lisztérzékenyeknek és diétázóknak sem kell lemondaniuk arról, hogy az olasz konyha által oly mesterien készített ennivalót fogyaszthassák.
Megosztás
 




 




The Red Rouge ...az örök divat!

Hekk terasz



The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail





   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat