Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Kóstoljuk meg a váci Lingvay Pincészet borait! II. rész: a Kőszentes Nyomtatás E-mail
2016. febr. 03.
A Lingvay pincészetnél kitüntetett szerep jut annak a zöldveltelini fajtának, amit a Vác-Törökhegyen található ültetvénnyel együtt „örököltünk”. Tekintettel arra, hogy Magyarországon nagyon kevés termelőnél találni jó színvonalú zöldvelteliniből készült bort, eleinte természetesen mi is szkeptikusan viszonyultunk ehhez az Ausztriából hozzánk származott fajtához. A szocialista nagyüzemek lélektelen tömegtermelése, és az ebből eredő silány , savhangsúlyos, veltelinik emléke még ott kísért a borrajongók emlékezetében. Így voltunk ezzel mi is. Aztán rögtön az első évben nagyon kellemes csalódásban volt részünk éppen a veltelini jóvoltából.A talajerő-utánpótlást, gondos növényvédelmet, és a hozamkorlátozást a szőlő remek borral hálálta meg. Ekkor ismertük meg ennek a fajtának a természetes szépségét, ami citrusos, grapefruitos ízjegyekben, szép savakban nyilvánult meg. A kezdeti sikeren felbuzdulva folyamatosan csiszolni kezdtük a veltelini előállításának technológiáját, ami jelenleg a következőképpen néz ki: a leszüretelt szőlőt a lehető leggyorsabban a feldolgozóba szállítjuk, ahol kézi válogatást követően a bogyózó-zúzó gépbe kerül, innen rögtön a présbe szivattyúzzuk, majd hűtött tartályokban, irányított erjesztéssel 12-13 °C-on erjed ki az új bor. A reduktív technológia előnye, hogy az oxigéntől elzártan fejlődő bor megőrzi mindazokat a lendületes, fiatalos, gyümölcsös íz-, és illatanyagokat, amelyek elvesznek például a hordós tárolás során.

A 2015-ös év kiváló évjáratnak ígérkezik már az alapanyag szempontjából is, aminek az értékét két kísérletünk is tovább javította. Egyrészt készítettünk egy ún. „áztatott” tételt, ami lényegében a zúzott-bogyózott szőlő 24 órás héjon tartását jelenti, feltárva így a szőlőszemekben rejlő aromák, illatok szélesebb spektrumát. A másik kísérlet az ízekben gazdag, ám hagyományos módon már préselhetetlen finomseprő speciális zsákkal történő kipréselését jelenti. A két kísérlet eredménye olyan bor lett, ami magában hordozza az eddig megismert citrusos íz-, és illatjegyeket, azonban ennél sokkal többet is tud: több rétegű, komplex szerkezete kifinomultabb élményt ígér a fogyasztónak.


Ez a bor teltebb, tartalmasabb, ízében ott bujkál a fehér húsú barack mellett egy cseppnyi fehér bors, és zöld tea is, lecsengésében elegáns grapefruitos keserűség, ami olyannyira jellemző erre a fajtára.


Összességében az általunk etalonnak tekintett osztrák zöldveltelinikhez nagyon hasonló fehérbor született, ami reményeink szerint sikerre van ítélve nemcsak a fogyasztók részéről, hanem a szakmai megmérettetéseken is.Az általunk készített veltelini - saját tapasztalatunk szerint – nem csak baráti beszélgetések, családi összejövetelek kísérőjeként állja meg a helyét, de fröccs formájában, hála a szépen megőrzött savaknak, elviselhetővé tesz akár egy forró nyári napot is. Érdemes kipróbálni fehér húsú szárnyasok, halak, vagy éppen nyúlhús mellett, hiszen a tökéletes gasztronómiai élményt az étel mellé társított megfelelő bor adhatja meg. www.lingvaypinceszet.hu

Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat