Vác OnlineKERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.huBarna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI SHOP
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Kóstoljuk meg a váci Lingvay Pincészet borait! II. rész: a Kőszentes Nyomtatás E-mail
2016. febr. 03.
A Lingvay pincészetnél kitüntetett szerep jut annak a zöldveltelini fajtának, amit a Vác-Törökhegyen található ültetvénnyel együtt „örököltünk”. Tekintettel arra, hogy Magyarországon nagyon kevés termelőnél találni jó színvonalú zöldvelteliniből készült bort, eleinte természetesen mi is szkeptikusan viszonyultunk ehhez az Ausztriából hozzánk származott fajtához. A szocialista nagyüzemek lélektelen tömegtermelése, és az ebből eredő silány , savhangsúlyos, veltelinik emléke még ott kísért a borrajongók emlékezetében. Így voltunk ezzel mi is. Aztán rögtön az első évben nagyon kellemes csalódásban volt részünk éppen a veltelini jóvoltából.A talajerő-utánpótlást, gondos növényvédelmet, és a hozamkorlátozást a szőlő remek borral hálálta meg. Ekkor ismertük meg ennek a fajtának a természetes szépségét, ami citrusos, grapefruitos ízjegyekben, szép savakban nyilvánult meg. A kezdeti sikeren felbuzdulva folyamatosan csiszolni kezdtük a veltelini előállításának technológiáját, ami jelenleg a következőképpen néz ki: a leszüretelt szőlőt a lehető leggyorsabban a feldolgozóba szállítjuk, ahol kézi válogatást követően a bogyózó-zúzó gépbe kerül, innen rögtön a présbe szivattyúzzuk, majd hűtött tartályokban, irányított erjesztéssel 12-13 °C-on erjed ki az új bor. A reduktív technológia előnye, hogy az oxigéntől elzártan fejlődő bor megőrzi mindazokat a lendületes, fiatalos, gyümölcsös íz-, és illatanyagokat, amelyek elvesznek például a hordós tárolás során.

A 2015-ös év kiváló évjáratnak ígérkezik már az alapanyag szempontjából is, aminek az értékét két kísérletünk is tovább javította. Egyrészt készítettünk egy ún. „áztatott” tételt, ami lényegében a zúzott-bogyózott szőlő 24 órás héjon tartását jelenti, feltárva így a szőlőszemekben rejlő aromák, illatok szélesebb spektrumát. A másik kísérlet az ízekben gazdag, ám hagyományos módon már préselhetetlen finomseprő speciális zsákkal történő kipréselését jelenti. A két kísérlet eredménye olyan bor lett, ami magában hordozza az eddig megismert citrusos íz-, és illatjegyeket, azonban ennél sokkal többet is tud: több rétegű, komplex szerkezete kifinomultabb élményt ígér a fogyasztónak.


Ez a bor teltebb, tartalmasabb, ízében ott bujkál a fehér húsú barack mellett egy cseppnyi fehér bors, és zöld tea is, lecsengésében elegáns grapefruitos keserűség, ami olyannyira jellemző erre a fajtára.


Összességében az általunk etalonnak tekintett osztrák zöldveltelinikhez nagyon hasonló fehérbor született, ami reményeink szerint sikerre van ítélve nemcsak a fogyasztók részéről, hanem a szakmai megmérettetéseken is.Az általunk készített veltelini - saját tapasztalatunk szerint – nem csak baráti beszélgetések, családi összejövetelek kísérőjeként állja meg a helyét, de fröccs formájában, hála a szépen megőrzött savaknak, elviselhetővé tesz akár egy forró nyári napot is. Érdemes kipróbálni fehér húsú szárnyasok, halak, vagy éppen nyúlhús mellett, hiszen a tökéletes gasztronómiai élményt az étel mellé társított megfelelő bor adhatja meg. www.lingvaypinceszet.hu

Megosztás
 
 
The Red Rouge ...az örök divat!


ECO fabrikett VÁC


The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat