Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Étkezés a középkorban Nyomtatás E-mail
2015. szept. 18.
A Dunakanyar tele van középkor emlékekkel. De vajon, hogyan étkeztek a középkorban, mondjuk az esztergomi várban, és egészségesebb volt-e akkoriban a táplálkozás, mint most?

Kattints a részletekért!


Kétarcú világ


A középkor étkezés rendkívül szélsőséges volt. Míg a jobbágyság körében rendszeres volt az alultápláltság, addig a főnemesi rétegben előfordulta a 40 fogásos vacsora is.

A szegények körében a fő étel az árpából vagy rozsból készített fekete kenyér volt, csak a nemesi rétegben volt jellemző a búzából készült fehér kenyér. A kenyeret szinte mindenki maga sütötte otthonában. Ez ma ismét reneszánszát éli, aki kedvet kapna hozzá, itt talál receptet a házi kenyérsütéshez.

A zsemlét Mátyás király felesége Beatrix királyné honosította meg a királyi udvarban. A szegény tömegek a gabona mellé általában zöldségeket fogyasztottak a kora középkorban a hagyma, a káposzta, a répa, és a fokhagyma, valamint a főtt gesztenye volt a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség.Főzelék nem, leves igen

A jobbágyok étrendje nem volt túl változatos, a főzeléket nemigen ismerték, de a leves már gyakori vendég volt a szegények asztalán is. A főzése azonban eltér a ma megszokottal. A tűzhely fölé egy edénybe vizet tettek és hozzáadták a zöldségeket, majd ez a leves egész nap főtt, és csak este vették le a tűzhelyről. Másnap a maradékot feltöltötték, és ismét egész nap a tűzhelyen főtt.

A hús ritka vendég volt a szegények asztalán, de a tejtermékek, így a vaj, sajt azért előfordult.

Vadat, s halat

A középkorban a vadételek fogyasztása nagyobb szerepet kapott, mint napjainkban. A legnépszerűbb a szarvas, őz, és a vaddisznó olt. A háziállatok közül Budán a szarvasmarha, a sertés, és a juh, valamint a kecske volt a legnépszerűbb. A szárnyasokat inkább csak a XV. századtól kezdték el nagyobb mennyiségben fogyasztani.

Éhséglázadások

A középkor nem a bőség időszaka volt. A XIII. századtól az éghajlat hidegebbre fordult és beköszöntött a kis jégkorszak időszaka. A lehűlés, a csapadékos, hideg nyarak komoly éhínségeket eredményeztek. A középkorban nem volt rendkívüli jelenség, hogy a nyári hónapokban havazott. A melegigényes búza helyét Magyarországon is egyre több helyen a rozs vette át. A termés gyakran elpusztult és ilyenkor léptek helyébe az ínségnövények. Ismeretes, hogy például a páfrányból és gyökerekből a középkorban kenyeret sütöttek.

Keleti hatás

A kora középkor követően fokozatosan bővült az étkezési kultúra. A keresztes hadjáratok révén megismerkedtek az európaiak az akkor még gazdagabb iszlám világ szokásaival. Megjelentek a fűszernövények, és bővült a termesztett zöldségek köre is. Divatba jött a látványos étkezés, megjelent a gasztrokultúra is. A táplálkozásban újabb lökést majd Amerika felfedezése jelenti, amely a paradicsom, a paprika, és a kukorica honosításával tett változatosabbá az étkezést.

Kevésbé változatos, de kevésbé feldolgozott


Bár a középkori étkezés kevésbé volt változatos, de az élelmiszerek feldolgozottsága lényegesen alacsonyabb volt. Bár kevesebb tápanyaghoz jutottak hozzá, ám azok rost és vitamintartalma lényegesen magasabb volt, hiszen azokat inkább nyersen fogyasztották. Ma ugyanakkor igen magas a tartósított, mirelit áruk aránya, és a primőr zöldségek-gyümölcsök vitamintartalma alacsonyabb.
Ugyanakkor tudatos döntésekkel a mai világban nem csak változatosan, de egészségesen is lehet táplálkozni, ami a középkorban inkább csak a főnemesek kiváltsága lehetett.

Kép forrása: receptneked.hu
Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat