Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Pénzügy | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | A fejlődés útja | Így készült az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu | Látszódj VELÜNK! 2018 | Olcsó és jó eszközök az autójához

 
Verhetetlen a Földváry iskola csapata Nyomtatás E-mail
Melyik iparág szűnt meg teljesen a rendszerváltáskor Vácon? A négy megadott válaszlehetőség közül ki nem volt a Váci Szimfonikus Zenekar vezetője? Például ezekre a kérdésekre kellett jó választ adni a váci általános és középiskolás diákoknak az Életút Alapítvány szervezésében immáron harmadik alkalommal megrendezett helytörténeti vetélkedőn. A hagyományteremtő kezdeményezés célja, hogy az ifjú generációban is kialakuljon a város iránti kötődés.A váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény tornacsarnokában szombaton, november 19-én összesen tizenegy csapat sorakozott fel a reggel fél kilenckor kezdődő megmérettetésre, hogy teljesítsék a feladatokat a város több pontján kialakított állomáshelyeken. A váci civil szervezet rendezvényének sikeres lebonyolításához a Váci Értéktár, a Városi Uszoda, a Váci Levéltár, a váci Katona Lajos Városi Könyvtár, a Bartók Béla Zeneiskola, a polgármesteri hivatal egyaránt segítséget nyújtott azzal, hogy biztosították a helyet az állomásoknak. A korábban megjelölt határidőig (szeptember 13.) jelentkező iskolák tanulói számára a szombati versengést két hónapon át tartó felkészülési időszak előzte meg, melynek során irodalmi, történelmi, képzőművészeti, zenei, sport, gazdasági (ipari) témakörökben sajátíthattak el információkat a városról, jeles váci szakemberek előadásait hallgatva. Ez idő alatt ingyenesen megtekinthették a gyerekek az éppen aktuális tárlatokat az Értékár szervezésében. Így a gyerekek megismerhették például Wolkóber János, valamint Hincz Gyula életművét, de egy rendhagyó idegenvezetést is tartott számukra a történelmi belvárosban a váci Katona Lajos Városi Könyvtár helytörténésze, Kápolnai Zoltán, aki egyébként Németh Árpád festőművésszel és Lukács Ilona idegenfogalmi szakemberrel együtt alkotta a zsűrit is.

Felkészítő előadók voltak:

- Boda Mária tanárnő - irodalom

- Dr. Bóth Jánost mérnök, közgazdász – gazdaság és ipar

- Németh Árpád festőművész – képzőművészet, épített örökség

- Inotay Gergely tanár úr - zene

- Kápolnai Zoltán történész– történelem, helytörténet

- Gyombolai Gyula tanár úr - sport 

A felkészülés alkalmával elhangzott számos, hasznos, illetve érdekes információ egyébként remek alapot jelentett a szombati viadalon való eredményes szerepléshez, annál is inkább, mert voltak olyan kérdések, melyek „visszaköszöntek” a vetélkedőn. Az eddigiektől eltérően, ezúttal egyfordulós vetélkedő bizonyos feladatai így jóval összetettebbek voltak. Néhány feladatot pedig már a verseny előtt meg kellett oldaniuk a nebulóknak. Például nevet kellett választaniuk a csapatoknak, amelyhez illő, azt kifejező, saját készítésű címert, kitűzőt kellett tervezni és gyártani. Ez legalább annyira kreatívitást igénylő elfoglaltság volt, mint az a tradicionálisnak mondható „lecke” elkészítése, ami tulajdonképpen egy családfa-kutatással vette kezdetét. A gyerekek kutatásokat végeztek a családjukban, s így bemutathatták a váci kötődésű családjuk történeteit. A zsűri természetesen értékelte a családi vonatkozású csapattörténeteket is, ennek eredményeként a három legérdekesebbnek, legjobbnak minősített művet az eredményhirdetés előtt hallhatta valamennyi résztvevő.  

Az első vetélkedő alkalmával, két évvel ezelőtt még csak általános iskolások vettek részt a megmérettetésben. Akkor még nem tudták a szervezők, hogy a középiskolások is lelkesedéssel fogadják a versenyt, ezért tavaly már ők is megmutathatták magukat. Akkor még csak egy középiskolából, de több csapat vette fel a harcot egymással, idén viszont már szép számmal jelentkeztek további iskolákból is. Mivel általános iskolásoknak lett ez a verseny meghirdetve először, ezért a vándorkupát továbbra is a nyertes általános iskola viheti „haza” az iskolájába és egy éven keresztül büszke tulajdonosa lehet a serlegnek.  

A végeredmény ismeretében egy kicsit megváltozott a vándorkupa elnevezés jelentése, ugyanis a serleg sehova sem vándorolt, hiszen harmadik alkalommal is a váci Földváry Károly Általános Iskola diákjai diadalmaskodtak a vetélkedőn.  

A végső sorrend a következő volt:  

Különdíjasok, akik a családtörténetért nyertek tortát, Naszálytej Zrt.-s termékcsomagot:

1. Petőfi serege
2. Földvárys vitézek
3. Bóbiták (Árpád)

Különdíj a címerért:

egy-egy Magyarország falra akasztható domborzati térképet
1. Helybenjárók (Árpád)


A verseny díjazottjai:


Középiskola:


1. Boronkay (k)rémjei 506.5 pont - hátizsák, úszószemüveg, törölköző, póló, szóróanyag (képeslap, toll, prospektus), Naszálytej termék


2. Boronkay csapata, alias Bor-Csap 480 pont
3. Váci Szarvasok (Boronkay) 439 pont
4. Főnix Madách 426.5 pont
5. Király 373.5 pont


Általános iskola:


1. Földvárys Vitézek 520.5 pont- hátizsák, ping-pong készlet, szóróanyag, Naszálytej termék


2. Bóbiták (Árpád) 432 pont
3. Helybenjárók (Árpád) 387,5 pont
4. Dunakanyar Juhászai 382,5 pont
5. Petőfi serege 371,5 pont
6. Naszályi Gurgolyák (Radnóti) 366,5 pont 

A program főtámogatója és szervezője az Életút Alapítvány. Az alapítvány több mint 10 éve járul hozzá az emberek jövőjének megsegítéséhez. Kiemelt feladatának tekinti az ifjúság körében végzett munkát. A alapítvány munkatársai szeretnék, ha ez a tevékenységük továbbra is megmaradna, s a jövőben is megrendezésre kerülnének hasonló programok.  

A vetélkedő az együttműködő partnerek és támogatók nélkül nem jöhetett volna létre. Ők azok a szervezetek, akik helyszínt, szervezést, anyagi és természetbeni támogatást nyújtottak a rendezvényhez:

- Dunakanyar Regionális Turisztikai Egyesület - Lukács Ilona elnök

- Floch Cukrászat - Floch Istvánné vállalkozó

- Naszálytej Zrt.

- Cházár András Általános Iskola, Diákotthon és Szakképző Iskola - Mikesy György Igazgató

- Madách Imre Művelődési Központ - Für Tibor hangtechnikus

- Együttműködő partnerek még:

- a Váci Levéltár

- Katona Lajos Városi Könyvtár

- Értéktár

- Városháza

- Bartók Béla Zeneiskola

- Uszoda

- Curia BorJurta

- nem utolsó sorban önkéntesek járultak hozzá lendületes tenni akarásukkal a vetélkedő megvalósításához. Az önkéntesség egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben, hiszen a középfokú oktatásban már az önkéntességre való nevelés kiemelt szerepet kap, amely meg fog jelenni az iskolák pedagógiai programjában is. 2011 év az önkéntesség éve!

Az önkéteseink név szerint: Horákné Kovács Mária, Dr. Bóth János, Boda Mária, Németh Árpád, Lukács Ilona, Inotay Gergely, Horváth Ferenc, Kápolnai Zoltán, Greff Izabella, Balogh Imréné Zsóka, Szabó Ildikó, Racskó Jánosné Julika, Kármán Ferencné Emma, Galántai Nóra, Stedra Ibolya, Bata Emese, Krommer Márta, Bodor Tímea.

Ezúton gratulálunk a nyertes csapatoknak!

Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat