Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Kreatív személyiségfejlesztő óvodapedagógiai program már Vácott is Nyomtatás E-mail
2018. okt. 27.
Óvodapedagógusok körében is egyre több szó esik arról, hogy a mai élet és a mai gyerekek mások. Más velük az óvodai együttlét, a családok is többféle módon vannak jelen a gyerekek életében, így a velük történő együttműködés is megváltozott. Ezért a 21. századi pedagógia egyik legnagyobb kihívása a differenciálás megvalósítása. A Blum személyiségfejlesztő óvodapedagógiai program komplex szemléletet és eszköztárat kínál mindehhez.A váci Csillagfürt óvoda helyi programját a Blum program részprogramja alapján állította össze.

Az október 19-én Nagykovácsiban megrendezésre kerülő konferencián és az azt megelőző sajtótájékoztatón a megváltozott világ és ezért a megváltozott pedagógia kihívásaira kínált válaszaikat osztották meg a program szakemberei az óvodai munkában érintett közönséggel, s mindazokkal, akik hisznek az óvodáskor kiemelt szerepében a személyiségfejlődés folyamatában.


A már 14 éve működő – korábban Gondolkodj Egészségesen! néven ismert alapítvány – rendszeresen tart továbbképzéseket óvodapedagógusok számára. "Az Infokommunikációs Technikák (IKT) alkalmazása az óvodai nevelésben" címen futó moduljuk például egyike azon keveseknek, amely hivatalos akkrediátcióval rendelkezik ebben a témában, és az óvodáskor sajátosságait építi tudástárába.

A Blum program szakmai hátterének kidolgozásában jelentős részt vállalt Dr. Bakonyi Anna pedagógia szakértő, akinek nevéhez a reformpedagógiák, a sokszínűség és különbözőségek elfogadása, a „más” gyermek, a nyomon követés és a szabad játék fűződnek.

A Program gyakorlata a kézművesség, bábozás, zenélés, tánc, mesélés, dramatizálás, összművészeti óvodai alkalmazásán alapul. A különböző művészeti ágak komplex óvodai gyakorlása hatással van a gyerekek önfejlődésére és a gyermeki közösség összekovácsolására is – mindezt a 21. század kontextusában, a digitális kultúra hatásaira is reagálva. A képzések kiegészülnek a szülők, családok és az óvoda együttműködésről, partnerviszonyon alapuló kapcsolatáról szóló workshopokkal is. Az óvodában, ahol a Blum program szemléletében foglalkoznak a kicsikkel, hatásméréseket is végeznek, így ma már számokban is jól kifejezhető a program gyakorlati eszköztárának számos pozitív hatása. Ez a munka új óvodák, új csoportok bevonásával folytatódik.A Programnak helyi kötődése is van, hiszen a nemrégiben megnyílt váci Csillagfürt Öko ovi törekvése is az, hogy az egyszeri és megismételhetetlen gyermeki személyiség természetes úton történő kibontakozását és a társakkal való együttműködést segítése.

Eredményeikre felfigyelt a Dr. Bénédicte Défontaines neurológus és Bertrand Schoentgen PhD neuropszichológus alkotta francia kutatópáros is, akik tudományos szempontból vizsgálták meg, hogy a gyerekkori agyi fejlődést, az értelmi képességeket hogyan befolyásolja a művészi tevékenység gyakorlása. A kutatás - amelynek különlegessége, hogy ezeket az összefüggéseket korábban nem vizsgálták ilyen kontextusban – kimutatta, hogy a művészeti tevékenységek fontos kognitív tényezőt képeznek ahhoz, hogy a gyerekek magabiztosabban elsajátítsák a helyes nyelvhasználatot, egyúttal erősítik az érzékelési képességeket és az önkifejezést, valamint elősegítik a rugalmas és empatikus életvitel kialakítását.

A Blum program nagy gyakorlati előnye, hogy nemcsak az óvodapedagógusokat segíti egy újfajta szemlélet elsajátításában és alkalmazásában, hanem a szülőket is. Ez a személyiségfejlesztő program számos olyan ötletet és gyakorlati megoldást kínál, melyek alkalmazásával a szülők tudatosan is támogathatják, hogy gyermekük kiegyensúlyozott, magabiztos felnőtté cseperedjen. Fennállásuk 14 évében eddig már több mint 650.000 családhoz juttatták el azokat a zsákocskákat, melyekben személyiségfejlesztő játékötleteik találhatók. A program elkötelezett támogatói közt már vannak olyan sztáranyukák, mint Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, aki maga is szívesen alkalmazz komplex művészeti eszközöket a kisfia nevelésében.


A mostani konferencia célja elsősorban az volt, hogy a nagyközönséggel is megismertessék a szakmai eredményeket és remélik, hogy hamarosan egyre több óvodában terjed el a Blum program szellemisége és eszköztára.

Ebben nagy segítséget nyújt nekik a Generali a Biztonságért Alapítvány, amely elkötelezett a gyermekek testi-lelki egészségének megteremtése iránt. Ezért is állnak fő támogatóként a kezdetektől a program mellett. Különleges értéket jelent számukra, hogy a Blum program kreatív és együttműködő, boldog gyermekek, és majdani sikeres felnőttek nevelését segíti. Számukra fontos az esélyteremtés, ezért a program egészének támogatásán túl most 10, hátrányos helyzetű régióban dolgozó óvodapedagógus Blum-képzését is finanszírozzák.

A Blum személyiségfejlesztő óvodapedagógiai programról részletesebb leírás itt található.

További képek az eseményről: itt

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat