Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete Nyomtatás E-mail
Ráday Mihály a ’80-as években indította útjára város- és értékvédő televíziós műsorát, melynek üzenete, hogy közvetlen lakóhelyünkért, annak múltjáért és értékeiért valamennyien felelősek vagyunk. A műsor nyomán országszerte városvédő egyesületek alakultak, melyek az építészeti, kulturális és környezeti értékek és örökségek fenntartását s megőrzését tűzték ki céljukul.


Városunkban 1987 januárjában néhány lelkes lokálpatrióta összefogásával alakult  meg a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete, melynek értékteremtő tevékenységét a város számos kitüntetéssel - Pro Urbe Közösségi kitüntetéssel (1992.), a „Vác Város Művelődéséért” közösségi díjjal (2002.) és a Váci Múzeum Egyesület által alapított Tragor Ignác közösségi emlékéremmel (2005.) – ismerte el.
 A Váci Városvédők és Városszépítők Egyesületének több mint két évtizedes múltjáról és szerteágazó tevékenységéről az egyesület elnöke, Szalay István mesélt a Váconline olvasóinak.

- Melyek voltak az elmúlt 20 év legfontosabb eseményei, illetve tevékenységei?
- Az Egyesület 1987 nyarán - egy környezetszennyezés elleni tiltakozással - kezdte meg tevékenységét. Városunk, melyet az ipari üzemek rendkívüli porral és vegyi anyaggal árasztottak el, ebben az időszakban a „piszkos 12”, vagyis az ország 12 legszennyezettebb levegőjű települése közé tartozott, ezért úgy éreztük, hogy nekünk is szót kell emelnünk az áldatlan állapotok ellen. Első rendezvényünk Szent István halálának 950. éves jubileumához kapcsolódott. Az egyesület - a város intézményeinek: a múzeumnak, a művelődési központnak, a levéltáraknak és a társegyesületeknek a bevonásával – „Szent István emlékezete, 950 év” címmel nagyszabású kiállítást rendezett, mely a Szent Jobb váci látogatásakor nyitotta meg kapuit. A munkák sorából kiemelkedik a dunaparti Zenepavilon teljes körű rekonstrukciója. A város egyik szimbólumaként ismert, öntöttvas szerkezetű építmény Budapestről, az Országház helyéről került át Vácra 1889-ben, a Dunakorzó öntöttvas korlátjával együtt. A II. világháború alatt azonban olyannyira megrongálódott, hogy életveszélyessé nyilvánították. A teljes átépítést és korhű helyreállítást – a váci üzemek anyagi támogatásával és a szakdolgozók (mintegy 180 fő) társadalmi munkavállalásával – 1989. és 1991. között sikerült megvalósítani. A rendszerváltás után javasoltuk a régi utca és közterület – elnevezések visszaállítását, majd elhatároztuk, hogy a jeles személyiségekről elkeresztelt utcák névtáblái mellé a névadót ismertető emléktáblákat helyezünk. Ezt a tevékenységet azóta is folytatjuk, mindenekelőtt pályázati forrásokból. Ez idáig összesen 40 ismertető emléktáblát szögeztünk ki, mindemellett pótoltunk 3 db múlt rendszerben eltüntetett táblát, valamint 23 egyéb emléktáblát állítottunk váci, illetve a városhoz kötődő személyiségeknek.

- Melyek az egyesület tradicionálisan megtartott megemlékezései?
- Újraindítottuk a Szent István szobornál tartott ünnepi megemlékezést augusztus 20-án. Július 17-én az 1848-49-es szabadságharc váci csatájának évfordulóján a Hétkápolnában tartunk emlékmisét az elesett hősök lelki üdvéért, majd a Honvéd emlékműnél koszorúzunk. A II. világháború kitörésének félévszázados jubileumán kopjafát állítottunk a Vác-alsóvárosi temetőben az áldozatok emlékére; itt tartjuk szokásos megemlékezésünket szeptember 1-én. A „Hősök vasárnapján” szintén évek óta koszorúzunk a II. világháborús emlékműnél.

- Az egyesületnek számos kiadványa jelent meg az évek során…
- Kiadványainkkal a város nevezetességeit és történetét igyekszünk bemutatni. Elsőként színes fotó és nyomtatott kivitelű képes levelezőlapokat jelentettünk meg a ’90-es évek elején. (közel 50000 db-ot forgalmaztunk.) Ezt követően Tragor Ignác múzeumalapító 1929-ben megjelentetett „Váci kalauzának” – korszerűsítő kötettel ellátott – reprintjével folytattuk a sort. Bánhidi László „Új váci kalauza” szintén a mi kiadványaink közé tartozik, csakúgy, mint a verőcei Migazzi kastélyról, illetve a szabadságharc váci hőséről, Földváry Károlyról szóló ismertetőfüzet, valamint Farkasfalvy Findura Imre 1875 – ből származó Vác történetének újbóli kiadása. Az egyesület fennállásának 10. éves jubileumát fénykép és egyéb dokumentumokból álló kiállítással ünnepelte meg. Ebből az alkalomból jelentettük meg 25 db, 1935. előtti képeslapból összeállított „Vác régi képeslapokon” c. kiadványunkat. (magyar, német és angol nyelven)

- Mit lehet tudni az egyesület tagjairól?
- Húsz év talán nem túl hosszú idő az emberiség történetében, de egy kisebb közösség életében mégis csak hosszúnak mondható, különösen az ehhez fogható, viharos időkben. Az egyesület jelenleg közel 50 főt számlál, beleértve a kültagokat is, akikből igazi közösség formálódott. Sajnos sokan távoztak közülünk az évek során, akiknek emlékét fájó szívvel őrizzük. Az összetartás alapja természetesen a közös cél, a várossal szembeni elkötelezettség és a városért való tenni akarás. Bizakodva tekintünk az elkövetkezendő évek, évtizedek elé, s reménykedve egyúttal, hogy munkánkhoz egyre több fiatal is csatlakozik.

Maczkay Zsaklin  
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat