Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
XVI. Váci Tavaszi Fesztivál - 2018. március 8-a és április 30-a között Nyomtatás E-mail
2018. febr. 22.
Ebben az évben tizenhatodik évfordulójához érkezik a Madách Imre Művelődési Központ által szervezett Váci Tavaszi Fesztivál, Vác városának és vonzáskörzetének egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye. A fesztivál ebben az évben is országosan ismert sztárművészeket vonultat fel és emellett teret ad a helyi kulturális értékeknek is.



A váci és környékbeli művészeti csoportokkal, előadókkal, képzőművészekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően számos művészeti produkció színesíti a programkínálatot. A rendezvény ideje alatt nem csak a művelődési központ falai között zajlanak a programok, több komolyzenei előadásnak a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola AMI, valamint a Fehérek temploma ad helyet.

A közel két hónapon át tartó eseménysorozat a színházi előadások, gyermek- és szórakoztató programok, irodalmi estek és képzőművészeti kiállítások mellett a zenei programokból kínál elsősorban igazi csemegéket.

A fesztivál egyik kiemelt eseménye a Muzsikás együttes koncertje, melyre március 16-án kerül sor a művelődési központ színháztermében. A zenekar a magyar zene nagyköveteként és valóságos zenei hungarikumként évtizedek óta jelen van a nagyvilág legjelentősebb fesztiváljain.
A könnyűzene képviselői közül elsőként Falusi Mariann és Sárik Péter lép színpadra március 8-án. „Dalolva szép az élet... csak el ne dzsesszük” című előadásukban ismert magyar és világslágerek, jazz örökzöldek hangzanak el. Ezt követően, március 10-én a Luxemburg rádió zenekar ad fergeteges rock & roll partyt a táncolni vágyóknak. Őket egy igazán fiatal és sokszínű banda követi március 17-én. A Mongooz and The Magnet zenekar különleges elegyét képviseli a vérbeli rock & rollnak, a szétesős funknak, az érzelgős soulnak és a koszos bluesnak. Március 23-án a Váci Jazz Klub keretein belül a Váczi Eszter Quartet segít kicsit elbújni a világ zajától, hiszen Eszter egyedi, simogató hangszíne mindig elvarázsolja a hallgatóságot. Csak úgy, mint Zorán, aki április 5-én - a tőle már megszokott változatossággal – új fényben mutatja meg jól ismert dalait.
A zenei ínyencségeknek ezzel még mindig nincs vége, hiszen április 6-án a Binder Quartet ad koncertet. A zenekar névadója Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja, nem megfeledkezve saját zenei gyökereiről.
A Költészet Napja alkalmából, április 7-én a Kávészünet zenekar lép fel a művelődési központ Jeszenszky® teremében. 2009-ben, a Csillag születik című tehetségkutató műsorban ismerhette meg őket a nagyközönség. Ekkor döntöttek a Kávészünet név mellett, mely sugallja munkásságuk irodalmi töltetét. Az együttes attól igazán egyedi a mai zenei életben, hogy egyszerre nyújt kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást közönségének. Április 20-án ismét a rock & rollé a főszerep a Panoráma együttes jóvoltából, másnap pedig, április 21-én az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Triász zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. A csapatot ismert zenészek, énekesek alkotják: Sipos Péter – Irigy Hónaljmirigy, Jankai Béla - Dinamit, Prognózis, Boxer, Omega, Kálmán György - Dinamit, Pandora, Dirty Dance, Szolnoki Színház. Az elsősorban rock dalokból összeállított műsoruk unplugged jellegű, de mégsem a megszokott hagyományos, csak akusztikus hangszerekkel, hangzással.
A komolyzene rajongóinak is kedvez a Tavaszi Fesztivál műsorkínálata. Március 21-én „Bach 333” címmel a Sebastian Consort és Ligeti Orsolya szoprán énekes ad koncertet, melynek helyszíne a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola AMI. Április 14-én a Madách Imre Művelődési Központ és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Miklósa Erika hangversenye lesz hallható a művelődési központ színháztermében, ahol Bach, Boccherini, Grieg és Händel népszerű művei csendülnek fel. 80 éves a Vox Humana Énekkar. A jeles évforduló alkalmából jubileumi hangversenyt ad az énekkar a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Sándor Bence vezényletével. Egy igazi különlegesség lesz majd hallható: Martin Palmeri argentin származású kortárs zeneszerző egyik legismertebb művét adják elő, a Misa Tangot. A két teljesen különböző zenei stílust egyesítő műben az egyházzene, valamint a tangó ritmikája és dallamvilága találkozik.

A színházkedvelő közönségnek két musicalt és egy vígjátékot tartogat a rendezvény programtára. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter A padlás című, igen népszerű félig mese, félig musicalje több alkalommal is színpadra kerül – március 11-én, április 11-én és 15-én – a Parlando Színtársulat előadásában. Március 18-án Ray Cooney: A miniszter félrelép című nagysikerű film színpadi változata lesz látható a Bánfalvy Stúdió jóvoltából, olyan neves színészekkel, mint – a teljesség igénye nélkül – Gesztesi Károly, Harmat Imre, Beleznay Endre, Bánfalvy Ágnes.
Április 25-én a Spirit Színház Nikosz Kazantzakisz: Zorba, a görög című fergeteges, két felvonásos musiceljét mutatja be, melyben az író megtudja Zorbától, hogy mi is az a pozitív gondolkodás.

Igazi felhőtlen kikapcsolódást ígér a családoknak, de első sorban a gyerekeknek március 24-én a Húsvéti családi nap. 10 órától kézműves foglalkozáson ügyeskedhetnek a kicsik, de lesz tojásdíszítő foglalkozás és tojáskiállítás is. Az aulában a Folk Parti Táncház keretében Ónodi Béla várja a kicsiket és nagyokat egy közös táncra, 11 órakor pedig Csukás István meséjét, a Süsü a sárkány kalandjait élvezhetik a színházteremben Bergendi István zenéjével.

A humor két nagyágyúja, Badár Sándor és Szőke András garantáltan megmozgatja a rekeszizmokat április 6-án. A humoristák megkapó őszinteségükkel, művészi leleményükkel mindig lenyűgözik közönségüket. A fesztivál záróakkordja egy nagyon különleges irodalmi est április 26-án. Az „Azt meséld el Pista!” című előadásban Mácsai Pál Örkény István bőrébe bújik, és az író saját szavaival elmeséli életét.

Több képzőművészeti kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál keretein belül. Március 16-án a több éves hagyományt folytatva a „Tavaszi szél vizet áraszt…” elnevezésű, Vácott és tágabb vonzáskörzetében élő műkedvelő alkotók, amatőr képző- és iparművészek biennáléja lesz látható az Emeleti Galériában. Április 6-án Porszász Krisztián fotóiból nyílik tárlat a Kávézó Galériában, amely válogatás a FINA Vizes VB legszebb pillanataiból, bemutatva a vizes sportok szépségeit, küzdelmeit, örömeit. Szintén az Emeleti Galéria ad helyet Óvári János retrospektív kiállításának április 20-án. A kiállítások ingyenesen tekinthetőek meg.

Ahogyan azt megszokhattuk az elmúlt évek során, idén is tartalmas szórakozást, gazdag kulturális és közösségi élményt kínál minden érdeklődő számára a XVI. Váci Tavaszi Fesztivál.

Részletes program: itt


A fesztivál egyes programjai a Nemzeti Kulturális Alap, a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program, a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma, a Közművelődési Kollégium és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulnak meg.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat