Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Vége a Tavaszi Fesztiválnak, de már az őszi programokat szervezik Nyomtatás E-mail
2014. ápr. 15.
Színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncszínházi produkció, kiállítások, gyermekeknek szóló programok és megközelítőleg négyezerötszáz látogató. Röviden így lehetne összefoglalni az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Váci Tavaszi Fesztivál eseményeit. A március 16-a és április 6-a között tizenöt főrendezvénnyel és számos kísérőprogrammal várta a közönséget a váci Madách Imre Művelődési Központ kollektívája. Ezúttal is érvényesült az a jogos elvárás, hogy minden korosztály megtalálja a leginkább kedvére való programot a sokszínű kínálatban.





Bogányi Gergely, Vác város díszpolgára, Kossuth- és
Liszt-díjas zongoraművész

- A fellépők között több visszatérő is volt és elmondható, hogy a művészek szeretnek idejárni - fogalmazott Szabóné Laczi Sarolta igazgatóhelyettes. Vác város díszpolgára, a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely immáron évek óta visszatérő fellépője a tavaszi fesztivál eseményeinek. Az idén harminc éves Váci Szimfonikus Zenekar már nem először adott közös hangversenyt a művésszel Vácott és most is méltó nyitánya volt a fesztiválnak közös produkciójuk. A leggyorsabban erre, valamint Zorán koncertjére és a két színházi előadásra fogytak el a jegyek - tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.



Zorán

A váciak és a környékbeli településeken élők mindennapjaiban meghatározó szerepet betöltő kulturális intézmény programszervezői ezúttal is ügyeltek arra, hogy megemlékezzenek a kulturális élet nevezetes dátumairól, így például a Nemcsák Károly, Mikó István, Pásztor Erzsi, Piros Ildikó és Schnell Ádám főszereplésével bemutatott Doktor úr című fergeteges vígjátékot a március 27-i Színházi Világnap előestéjén tekinthette meg a publikum. Az intézmény munkatársaitól folyamatosan színházi előadásokat kérők az elmúlt hetekben bizonyára örömmel nyugtázták, hogy nem csak ezt a Molnár Ferenc darabot, hanem a Richard Baer művéből színpadra állított: Hitted volna? című produkciót is láthatták Kern András és Hernádi Judit fantasztikus előadásában. A Budapest Táncszínház jelenítette meg az ismert világutazó, Phileas Fog kalandjait felvonultató történetet, a 80 nap alatt a föld körül címűt.



Részlet a Doktor úr című előadásból

Vastag Csaba, Mészáros Árpád Zsolt és Serbán Attila egy színpadon állva szórakoztatta a publikumot ismert musicalrészletek és popdalok előadásával, de egy másik érdekes zenei találkozásnak is tanúi lehettek a könnyűzenét szeretők, hiszen Vácott is bemutatkozott a Triász nevű formáció, azaz Sipos Péter, Jankai Béla és Kálmán György. Az Irigy Hónaljmirigyből megismert Sipos Péter és a több, neves, hazai rockegyüttesben muzsikált másik két zenész közkedvelt retro slágereket énekeltek popzenész elődeiktől. Érdekes művészeti találkozások a helyi előadók vonatkozásában is voltak. A Pödör Bálint, Kovács Péter és Fazekas László alkotta váci Nagyon Ütősök Kármán Sándorral, Major Balázzsal és Makkai Lászlóval együtt adtak koncertet, míg Schmidt Mátyás, Révész Milán, Pál Lajos, Kardos Zsolt és az országosan ismert Babicsek Bernát szintén közösen szórakoztatta a publikumot a már hagyományosnak tekinthető harmonika est során. Nemcsak művészek, hanem különféle
művészeti ágak találkozásának is lehetőséget biztosított a tizenkettedik Váci Tavaszi Fesztivál.

A képzőművészet és a komolyzene egyaránt jelen volt a Kötelék V. című tárlaton, amelyen a váci Új Szalon hivatásos képző- és fotóművészei és meghívott vendégeik mutatták be alkotásaikat. A kiállítás megnyitóján Dónusz Katalin énekművész és Lachegyi Máté jazz-zongora előadóművész kamarakoncertje volt hallható. A minikoncerten a klasszikus zene és a jazz találkozott az improvizációkban a barokktól a magyar népzenén keresztül.



Dónusz Katalin énekművész és Lachegyi Máté jazz-zongora előadóművész
kamarakoncertje a Kötelék V. tárlat megnyitóján

Sikeres volt a váci írónő, Matkovich Ilona novellafűzéreiből egybegyúrt, Emma napernyője című kicsit régimódi zenés irodalmi estje Zsurzs Kati és az idén félszáz éves Váci Harmónia Kórus közreműködésével, illetve az Antonio Vivaldi Kamarazenekar hangversenye. A művelődési központ kollektívája ugyanis évek óta fontos feladatának tartja, hogy a helyi művészeti csoportok, előadók - ez által a helyi értékek - számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.



Az Antonio Vivaldi Kamarazenekar


- Ezen kívül igyekszünk szem előtt tartani, hogy az igényes, színvonalas előadások elérhetőek legyenek mindenki számára, ezért elfogadható árakon kínáljuk azokat - fogalmazott Szabóné Laczi Sarolta, aki kiemelte a fenntartó váci önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap szerepét a programszervezésben. Az utóbbitól pályázat útján nyert az intézmény kétmillió forintot, amelyből nyolcszázezer forintot fordíthattak marketingtevékenységre. Ez az összeg a programok reklámozására biztosított éves keret többszöröse - tudtuk meg.

A tavaszi fesztivál vége csupán azt jelzi a Madách Imre Művelődési Központ kollektívája számára, hogy készülnek a következő, sorrendben XI. Őszi Művészeti Hetek programjaira. Októberben és novemberben Illényi Katicával, a Ghymes együttessel, a Botafogo táncegyüttessel és a L’art pour l’art Társulattal találkozhat a közönség. Látható lesz továbbá az Első Emelet együttes ismert dalait felvonultató Csakazértis szerelem című musical, amelynek főszereplője az együttes énekese, Patkó Béla, vagyis Kiki. A március elején debütált darabban többek között Keresztes Ildikó, Sasvári Sándor, Mikó István, Hűvösvölgyi Ildikó, Bódi Barbara, Nyírő Bea és Csere László is színpadra lép. Az őszi időszakban két évfordulóra is emlékeznek, hiszen 1914-ben, azaz éppen száz esztendeje született a hazai színjátszás kiemelkedő alakja, Tolnay Klári, illetve az intézmény névadója, Madách Imre százötven évvel ezelőtt, 1864-ben hunyt el. A művésznőre és az íróra többek között egy-egy kiállítással emlékeznek majd - tudtuk meg. Ugyancsak ősszel pótolják Nyári Károly Love Story című koncertjét, amely eredetileg április 6-án lett volna megtartva, de akkor technikai okok miatt elmaradt.

Fotók: Nagy Sándor

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat