Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Újévi Gálakoncert az I. DANUBIDA TALENTS győzteseivel a Váci Híradás Centrumban Nyomtatás E-mail
2017. jan. 25.
Városunk sokszínű zenei életének kiemelkedő eseménye volt január 20-án az I. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny tavalyi győzteseinek: Farkas Lili, Mia Pecnik és Hyun Jung Won újévi jótékonysági gálakoncertje a Váci Híradás Centrumban. A rendezvény házigazdája a Váci Közéleti Egyesület volt, otthont pedig a Váci Hit Gyülekezete adott és ad továbbra is, példát adva sok kulturális szervezetnek, intézménynek a tehetség, a talentumok ilyen fajta támogatásában, a társadalmi szerepvállalásban, az értékek közvetítésében.



A város komolyzenei életében jól ismert Kiss Julianna Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért díjas zongoraművész-tanár a program műveszeti vezetője, aki a DANUBIA TALENTS Nemzetközi Zenei rendezvénysorozat megálmodója és motorja.  A rendezvény célja a fiatal tehetségek felfedezése, zenei tanulmányaik elősegítése és ösztönzése, valamint a magyar kultúra, a híres zenei hagyományok továbbvitele, népszerűsítése a magyar és a külföldi résztvevők számára.
Ennek a nemzetközi zenei életbe berobbant kezdeményezésnek sikerét és értékét jelzi, hogy a meghirdetett három kategóriában összesen 106 magyar és külföldi nevezés érkezett neves felkészítő tanárok és művészek által patronált tehetséges zenészektől, ami még a magyar és a nemzetközi zenei életben elismert zsűri tagjait is meglepte.  A zsűriben olyan személyiségek vettek részt, mint Kiss Julianna zongoraművész-tanár, Hornyák Balázs fuvolaművész-tanár, Kalló Zsolt hegedűművész- tanár, a Capella Savaria nemzetközi hírű művészeti vezetője, Jan Schultsz, a baseli Zeneakadémia tanára, a St. Moritz operafesztivál karmestere és művészeti vezetője, és a zsűri elnöke Prof. Rintaro Akamatsu nemzetközi karrierrel rendelkező japán zongoraművész, aki a Magyar Zeneakadémián is gyakran tart előadásokat.  A külföldi művészek, szakemberek méltatták leginkább a kezdeményezést, egyedinek tartották, mert ez a fajta zenei verseny még nem terjedt el a világon, talán Olaszországban találkozhatunk hasonlóval, és számítanak a folytatásra.
A verseny három kategóriájának abszolút győztesei díjaik részeként koncert lehetőségeket is kaptak többek között a Római Zeneakadémia felajánlásában két koncert lehetőséget, illetve együttműködést az általuk szervezett nemzetközi zenei verseny és a Danubia Talents között. A Váci Szimfónikus Zenekar, melynek vezető karmestere Farkas Pál, szintén két koncert lehetőséget ajánlott fel.
    
Ezen az estén a zeneszerető közönség a három abszolút első helyezett, fiatal művész: Farkas Lili, Mia Pecnik és Hyun Jung Won előadásában gyönyörködhetett, akik a nemzetközi zeneirodalom klasszikusai és magyar zeneszerzők műveiből válogatták össze repertoárjukat.
Az első fellépő a 15 éves Farkas Lili volt, aki a Nemzet Fiatal Tehetsége és a MOL ösztöndíjasa. Hat éve tanul zongorázni, jelenleg a salzburgi Mozarteum , Kis Tehetségek Osztálya hallgatója, mestere: Prof. Rohmann Imre. Ifjú kora ellenére már több koncerten is szerepelt: New Yorkban a Merkin Concert Hall-ban, a Budapest Music Centerben, a Semmelweis Szalonban, a németországi Tegernsee-n és a Podium Junger Solistenen, valamint szülei külföldi koncertjein: New Yorkban, Saint Louisban és Vancouverben.  Kimagasló zenei tudását, tehetségét jelzik több hazai és nemzetközi megmérettetésen való sikeres szereplés első és második díjai. 

Őt követően az I. Danubia Talents Nemzetközi zongoraverseny másik abszolút 1. díjazottja, a 16 éves Mia Pecnik ült a zongorához, aki Horvátországból érkezett.  Ő jelenleg a zágrábi Vatroslav Lisinski Zeneművészeti Gimnàzium hallgatója, mestere Prof Cnosellor Ivanka Kordic. Ő is számos országos és nemzetközi verseny első helyezettje szóló és kamara kategóriában. Felnőtt kategóriában is megállta a helyét, a DEBUT Nemzetközi Zongoraverseny győzteseként koncertmeghívást kapott 2017-ben a Carnegie Hallba, és a híres bécsi Ehrbarsaalba.
Mia nem csupán érzelem gazdag, gyönyörű zongorajátékával nyerte el a közönség tetszését, hanem kedves, mosolygós személyiségével is.
 
Az est második, egyben záró részében egy energikus és szenvedélyes, ifjú művésztanár, Hyun Jung Won zongorajátékában gyönyörködhetett a koncert közönsége. Hyun Dél-Koreából érkezett és michigani Ann Arbor Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Jelenleg a londoni Royal College of Music zongora szólista szakának hallgatója. Számos országos és nemzetközi zenei verseny díjazottja, nemzetközi ösztöndíj nyertese. Magasan képzett zongoraoktató, aki több mint 12 éves tapasztalattal vesz részt a kezdő és középhaladó növendékek csoportos és egyéni képzésében. Koncertezett már Koreában, Spanyolországban, USA-ban, Angliában és Magyarországon. Ő is számos nemzetközi és hazai megmérettetés díjazottja.


A közönség vastapssal jutalmazta az ifjú művészek előadását, akiknek a szervezők egy-egy kézműves ajándékcsomaggal kedveskedtek.  Következő koncertjükre másnap a Magyar Rádió márványtermében került sor, amit a közönség február 5-én 10:30-kor a Bartók Rádióban meghallgathat.


    
A különleges zenei élményt nyújtó koncert helyszínével kapcsolatban az est házigazdáját, Moravcsik Attilát kérdeztük, aki elmondta, hogy a Danubia Talents zenei rendezvényeinek, a nyári zenei tábornak Surjányi Csaba, a váci Hit Gyülekezete lelkésze biztosít helyszínt a gyülekezet színvonalas épületében, a Váci Híradás Centrumban, ahol más magas színvonalú rendezvények is otthonra lelnek.
    
Örömmel várjuk a folytatást.

-vm-
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat