Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Sir dr. Vásárhelyi Péter: a név, a nemesség kötelez Nyomtatás E-mail
2016. aug. 25.
A Vásárhelyi név bizonyára mindenki számára ismerősen cseng. Legtöbbünknek talán a híres magyar-francia festő, az op-art jelentős képviselője, Victor Vasarely (születési nevén Vásárhelyi Győző) jut az eszébe elsőre. De ott van még Vitéz Kézdy-Vásárhelyi Gyula László világhírű bélyegtervező művész, Vásárhelyi István természettudós (Herman Ottó tanítványa), dr. Vásárhelyi Béla világhírű gerontológus, és dr. Vásárhelyi Tamás filozófus, Vásárhelyi Mátyás váradi és esztergomi érsek, Vásárhelyi Gergely, aki a reformáció egyik nagy alakja Pázmány Péter mellett, Vásárhelyi Boldizsár Kossuth-díjas vasút- és útépítő mérnök, Vásárhelyi Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, vagy a Tisza szabályozásának tervét gróf Széchenyi István elképzelése nyomán megalkotó Vásárhelyi Pál is csak, hogy néhányat említsünk a híres Vásárhelyiek közül. Azt azonban már talán kevesebben tudják, hogy a mintegy hét évszázadra visszanyúló Vásárhelyi történelemben Vác is érintett, hiszen a kézdi-vásárhelyi Vásárhelyi család leszármazottai közül itt él Sir dr. Vásárhelyi Péter, aki többek között máltai lovag, nemzetközi hírű biztonsági szakértő, ám legelső sorban lokálpatrióta, aki megszállottan kutatja hétszáz éves, dicső múltra visszatekintő családját.





Vásárhelyi István természettudós,
Herman Ottó tanítványa


Vásárhelyi Gyula László
bélyegtervező művész


Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) magyar-francia festő,
az op-art jelentős képviselője

A Vásárhelyi család 1289-ben kapta a nemesi címet IV. László királytól, amit aztán III. András, majd I. Lajos és Zsigmond király is megerősített. Mária Terézia 1754-ben pedig címert adományozott a famíliának – tudtuk meg a Sir dr. Vásárhelyi Péterrel folytatott beszélgetés során.


A fent látható címert Vásárhelyi Sámuel aradi főbírónak
nemesi levélben adományozta Mária Terézia 1754. május 27-én


A Vásárhelyi név nem csak ismert, védett is, hiszen – mint azt levéltári dokumentumok is igazolják – 1941-ben Vásárhelyi György jászberényi főnyomozó, Sir dr. Vásárhelyi Péter nagyapjának testvére levédette azt a Belügyminisztériumban.

A Vásárhelyi család nagy nevei közül Sir dr. Vásárhelyi Pétert most leginkább Vásárhelyi Pál története foglalkoztatja. Történt ugyanis, hogy a 2003 februárjában Szolnokra kihelyezett kormányülésen elfogadták a Tisza szabályozására szolgáló tervet, amely mintegy nyolcvan százalékban Vásárhelyi Pál tervén alapul, s a neve is ez lett: Vásárhelyi-terv. - A magyarok büszkék történelmükre és nemzetük nagyjaira, s mi Vásárhelyiek most különösen büszkék vagyunk, hiszen családunk egyik kiemelkedő tagjának, Vásárhelyi Pálnak a nevével fémjelezve valósul majd meg egy sokakat érintő, nagyon fontos kérdés, a Tisza szabályozása – hangzott el Sir dr. Vásárhelyi Pétertől, akitől megtudtuk továbbá, hogy a Vásárhelyi-terv megvalósításához egy sikeres pályázatnak köszönhetően az Európai Unió is anyagi támogatást biztosít.



Vásárhelyi Pál, a Tisza szabályozási tervének megalkotója

Sir dr. Vásárhelyi Péter tehát méltán büszke elődeire, mi pedig méltán lehetünk büszkék arra, hogy egy ilyen nemesi család leszármazottja Vácott él és vállalkozik, sőt... Mint a beszélgetés során megtudtuk, Vácott él még és szerencsére jó egészségnek örvend Sir dr. Vásárhelyi Péter 96 esztendős édesapja is, aki korábban iskolaigazgatóként tevékenykedett. Továbbá Sir dr. Vásárhelyi Péternek négy fiú unokája van, közülük kettő Vásárhelyi – Gergely és Botond -, akik reményei szerint az elődeikhez hasonlóan tovább őrzik majd a történelmi ősi nevet, és tesznek majd a hazájukért: - A név, a nemesség kötelez, elsősorban arra, hogy őrizzük dicső elődeink emlékét, és mi magunk is tegyünk a hazánkért – mondta zárszóként Sir dr. Vásárhelyi Péter.

Forrás: AzEst.eu
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat