Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Olimpia rajzokban - ahogy nyolc ország diákjai látják Nyomtatás E-mail
Különleges és érdekes színfoltja volt az idei Váci Világi Vigalom eseményeinek az a gyermekrajz-kiállítás, amely a váci Madách Imre Művelődési Központban nyílt meg július 25-én, pénteken. A tárlat a 2008. évi pekingi nyári olimpiai játékok apropóján meghirdetett gyermekrajz-pályázatra beérkezett alkotásokból állt össze. A rajzpályázatra nyolc országból várták a műveket. 


Vác és testvérvárosainak diáksága mellett az olimpiának otthont adó Peking tanulói is rajzeszközöket ragadtak, hogy az alkotás örömén túlmenően teljesítsék a fő célkitűzést, vagyis, hogy a képzőművészet és a sport egyetemes eszméjén és nyelvén keresztül ez a korosztály megismerje egymást. A váci önkormányzat által meghirdetett pályázatra százharmincöt mű érkezett be.



- Összekapcsol ez a kiállítás olyan dolgokat, témákat, amelyek a gyermeki látásmód és ábrázolási készség által egészen új megvilágításba kerülnek és amelyek egymást erősítve új hangsúlyt kapnak – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Bóth János Vác város polgármestere. Hozzátette: az olimpia gondolata és a sport nemzetek közötti kapcsolatot építő szerepe jól illeszkedik a testvérvárosi kapcsolatok hasonló törekvéseihez. Mindezt a gyermekek számára érthető és átélhető módon fogalmazta meg a rajzpályázat kiírása. Bizonyság erre a résztvevők , pályázók magas száma. Hiszen nyolc ország több vidékéről és sok-sok településéről csaknem száznegyven tanuló munkája került el hozzánk. Bizonyára sokkal több fiatal munkájából válogatták ki a legjobbakat. Ami azt jelenti, hogy a testvérvárosi kapcsolat sok-sok diák számára lett ismertté és vált tudatossá.



A polgármester elmondta még: a finn, francia, szlovák, kínai, japán, erdélyi, felvidéki, német gyerekek - tanáraik segítségével – végiggondolták, hogy mit jelentett a népek közötti kapcsolatban az újkori olimpia, mit jelent ma, és mit jelent a népek testvériségének eszméje a gyakorlatban, mik a kapcsolattartás formái és mi a tartalma a testvérvárosi együttműködésnek konkrétan az adott városokban, azaz testvérvárosainkban. Mindehhez a gyermeki fantázia hozzátette a kedvességet, a humort, a gyermeki elfogulatlanságot és bátorságot az eszközhasználatban és a kifejezésben.



A város első embere zárszavában köszönetet mondott a szervezőknek, zsűritagoknak, kiállításrendezőknek, valamint nem utolsó sorban a pályázaton részt vett gyerekeknek a közreműködést. Külön megköszönte a polgármester dr Váradi Iván Attila városi képviselőnek, a Földváry Károly Általános Iskola igazgatójának, rajztanárnak, hogy az ötlettől a kivitelezésig terjedő időszakban elkötelezetten bábáskodott az ügy felett.

Az augusztus 31-ig látható kiállítás megnyitójának keretében értékelték a rajzokat, s adták át a zsűri által legjobbnak tartott alkotások készítőinek. A zsűri összesen tizenkét díjat osztott ki. Különdíjban részesültek: Adamcsek Szabina, Sárai Boglárka, Czaud Dávid, Fülöp Antal Lehel Taiga Masaka és Liu Yu Tong. Harmadik helyezett lett Wagner Flóra és a japán Masahiro Shibata. Ugyancsak ketten osztoztak a második helyen, a pekingi Guosi Yu és a dubnicai Daniel Satka állhatott fel a kpzeletbeli dobogó második fokára. A legjobbnak pedig a francia Chervet Léa pályaművét ítélte a zsűri.



A rajzpályázatra a franciaországi Deuil-la-barre-ból, a finnországi Järvenpää-ből, a németországi Donaueschingen-ből, a szlovákiai Ipolyságról és Dubnicából, a romániai Székelyudvarhely-ről, a japán Yurihonjo-ból, továbbá az olimpiát szervező kínai nagyvárosból, Pekingből érkeztek gyermekrajzok.





Képek: Cservenák Péter

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat