Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Két váci kórus hangversenye egy napon Nyomtatás E-mail
Két váci kórus is várja a komolyzene iránt érdeklődőket saját hangversenyére november 20-án, vasárnap. A váci Vox Humana énekkar az Országúti Orgonaestek című sorozat keretében adnak koncertet a budapesti, Margit krt. 23. szám alatti Országúti Ferences Plébánián 16 óra 30 perctől. A díjtalan koncerten Czigány György lesz a műsorvezető, aki az este programját képező művek történetét is ismerteti.



A koncerten Geszthy Veronika, Szüle Tamás, Gémes Katalin, Hajdu András, és Nagy László Adrián működik közre.

A vasárnapi hangversenyen a következő művek csendülnek fel, Rossini: O Salutaris hostia, Svider: Pater Noster, Dvorák: D-dúr mise, Kodály Zoltán: Szép könyörgés, Liszt Ferenc: Orpheus. A zenekart Lógó Tibor vezényli. Adományokat köszönettel fogadnak a helyszínen a szervezők. Az adományokat a további koncert-rendezés költségeinek fedezésére fordítják.

A Szent Cecília Kórus

A váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának ugyancsak e napon lesz a koncertje. A 19 órakor kezdődő esten a házigazdának számító váci Szent Cecília Kóruson kívül Dónusz Katalin, Szigetvári Dávid, Fitos Mónika, Zábó Gyula énekművészek mellett a Farkas Pál vezette Váci Szimfonikus Zenekar és Bednarik Anasztázia orgonaművész működik közre. Az elsősorban a komolyzene iránt érdeklődőket váró programban Roselli, Werner, Josuin, Harmat, Kókai, Bárdos, Tóth J. művei csendülnek fel, de elhangzik még Haydn: Te deum-ja, Beethoventől Az Isten dicsősége című mű, valamint Mozarttól a Laudate Dominum című szerzemény. A koncert előtt, 18 órától dr. Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi szentmiséjére kerül sor. A váci, Konstantin téri Székesegyházban tartandó ingyenes hangversenyen Varga László, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója, a váci kórus karnagya vezényel.

Az ebben az esztendőben fennállásának ötvenedik esztendejét ünneplő Szent Cecília Kórus alapító karnagya dr. Huszár Dezső, aki 1985-ig vezette Magyarország legnagyobb egyházi kórusát, amely jelenleg mintegy száz tagot számlál. Mostani karnagyuk Varga László egyházmegyei igazgató, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója. Az amatőr énekkar minden tagja szabadidejét áldozza a próbákra, szereplésekre. Az énekkar rendszeresen szerepel váci és a váci egyházmegye egyházi ünnepein, de számos alkalommal invitálták meg őket az ország egyéb helyeire és külföldre.

A Vox Humana énekkar

Rendszeres együttműködésük alakult ki az évek folyamán a Farkas Pál vezette Váci Szimfonikus Zenekarral. A kórus nevében, annak vezetője ez év augusztus 19-én vehette át a váci önkormányzat képviselő-testülete által odaítélt Pro Urbe díjat, amely elismerés természetesen valamennyi kórustagnak szól.

Az 1938-ban alakult váci Vox Humana Énekkar irányítását 1942-ben vette át Maklári József. A Mester karmesteri pálcát ötvenhét esztendőn keresztül tartotta kezében rendületlenül, s még ma is szorosan fogná, ha 1999-ben nem következik be halála. Azóta az angyalok énekkarát dirigálja.

Helyét akkor egykori tanítványa, Ménesi Gergely vette át, jelenleg pedig Lógó Tibor tölti be a karnagyi posztot. A hatvanhét éve működő kórust országszerte és nemzetközi szinten egyaránt ismerik és elismerik.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat