Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Kapuk a múltra - Megnyílt a váci Tragor Ignác Múzeum új állandó kiállítása Nyomtatás E-mail
2015. júl. 28.
Vác 2013 januárjától vette át a nehéz helyzetben lévő Tragor Ignác Múzeum fenntartását. Erre az időre - amikor a város szembesült vele, hogy milyen hiányosságok vannak a frissen átvett intézménybe - nyúlik vissza egy, a napokban "Kapuk a múltra" címmel nyílt állandó kiállítás terve. A múzeum szolgáltató funkcióinak fejlesztése érdekében elkészült egy kiállítási koncepció, melynek az volt a lényege, hogy az 1998-as nyitása óta erősen megkopott Memento Mori kiállítás megújuljon, kibővüljön. Mivel korábban bezárták a múzeum várostörténeti kiállítását is, fontos cél volt, hogy új lehetőségek nyíljanak a helytörténet bemutatására, az oktatás és a turizmus gazdagítására.



A város önkormányzata három pályázatot is benyújtott ennek a célnak a megvalósítása érdekében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával sikerült mostanra kialakítani egy új kiállítóhelyet a főtéren - a Memento Mori kiállítás fölötti épületrészben -, és ott megnyitni egy új tárlatot. Elkészültek a tervek a pincében bemutatott kriptaanyag megújítására is, a folyamat második ütemében, várhatóan még az idén erre is sor kerül.

Az új helytörténeti kiállítás témában is szorosan kapcsolódik a meglévő bemutatóhoz: a pincében a sajátos 18. századi temetkezési kultúrát ismerheti meg a látogató, a fölötte kialakított új térben pedig a város korabeli mindennapjait. A váci kriptaleletek feltárásával újabb kapuk nyíltak a helytörténet kutatásához, a 18. század életmódjának megismeréséhez. Ezeken a kapukon igyekszik bevezetni a látogatókat az új kiállítás. Akik figyelmesen nézik végig ezt a bemutatót, érzékelhetik azokat a folyamatokat is, hogy miként válik egy-egy régészeti leletből, régi dokumentumban felbukkanó adatból, ábrázolásból új ismeretanyag, kicsit beleláthatnak a muzeológus tevékenységébe. 

A rendezők a török hódoltságból felszabadult, megújuló város mindennapjainak bemutatását tűzték ki célul. Az új kiállítás első terme a város pusztulását és újjászületését, a megújuló Vác társadalmának kialakulását ismerteti – a szövegek és az eredeti műtárgyak mellett térképek, grafikák, grafikonok jelenítik meg a témát. A terem zárásaként animációs rövidfilm (magyar hanggal, angol feliratozással) foglalja össze az ismereteket. A második egység a település fizikai újjáépülését mutatja be – megjelennek a mecénások és a kivitelezők, láthatunk korabeli tervrajzokat, és térképkontúrokon követhető a városfejlődés. A teremben digitális feldolgozásban, infopultból ismerhető meg számtalan további információ: idővonal fut a város történetéről; feldolgozza a helyi barokk jellegzetességeit, eseménytörténeti hátterét, ismerteti a múzeum barokk műtárgyait és a múzeum egyéb gyűjteményeit is. E teremben találkozhat a látogató egy 18. századi városábrázolás felnagyított változatával, melyen összevethetők a korabeli épületek a ma látható formájukkal.

A kiállítás harmadik, legnagyobb alapterületű része konkrét 18. századi váci polgárokhoz, életútjukhoz kapcsolódva mutatja be a város életét, átfogva egyben az emberi életidőt is. A múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak - köztük a fehérek temploma kriptájában eltemetett személyek emlékanyaga – révén megismerhetők a korabeli mindennapok. A születéstől az iskolai és iparos képzésen keresztül, a kézműipar, a kereskedelem és a különböző életpályák kapcsán pillanthatnak be a látogatók a 18. századba. Az orvoslás, a betegség-gyógyítás érdekes dokumentumaival zárul a terem, ez vezet át a halál, s a kriptaleletek témaköréhez.

Ebben az egységben korabeli gyerekmeséket is meghallgathatunk, oktatási segédeszközöket, munkaeszközöket ismerhetünk meg, találkozhatunk a kereskedelem és a közigazgatás köznapi tárgyaival, a gyógyítók felszerelésével, belelapozhat a látogató korabeli orvosságos könyv másolatába is. A kiállított eredeti tárgyak és dokumentumok mellett több helyen is rendelkezésre áll fellapozható anyag azok számára, akik valamelyik tárgyról, vagy témáról többet szeretnének megtudni. Ezekben a képes ismertetők mellett sok váci családnév is felbukkan az összeírásokban, céhes nyilvántartásokban, jó kiindulópontokat nyújtva a családjuk története iránt érdeklődő helybelieknek.

A tárlat példákat mutat a Vácra jellemző kettősségre: a főpapi udvartartás, az egyházi épületek pompájára, és az átlagos városlakó polgár, kereskedő, iparos tárgyi környezetére is. Közönség elé került több olyan tárgy, amely soha nem volt még kiállítva. Köztük az a frissen restaurált festmény, melyről most derült ki valódi kora és alkotójának kvalitása. A mű témája a legenda, melyben a Szűzanya átadja Szent Domonkosnak a rózsafüzért, ez kapcsolódik a váci domonkos kriptára is jellemző rózsafüzér kultuszhoz. De most először kerülnek közönség elé egy 18. századi váci fazekasműhely produktumai, motívumai is.

A terem zárásaként egy animációs rövidfilm mutatja be a húsz évvel ezelőtt lezajlott kriptafeltárást. A film részben átvezetés a pincében látható „Memento mori” című kiállítási egységhez, részben összefoglalás azok számára, akik nem tudnak lejutni a nem akadálymentes pincetérbe.

Az új, földszinti kiállítás akadálymentesen bejárható, és teljes egészében kétnyelvű, a magyar mellett minden szöveg megjelenik angolul is. A kiállítás a nyári szezonban hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig látogatható, bejárata a Március 15. tér 19. számú ház udvaráról nyílik. Érdemes körülnézni már a kapualjban is, ahol a telek és a ház történetét mutatják be a múzeum munkatársai.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat