Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Holt Költők Társasága a Credo-házban Nyomtatás E-mail
A Váci Egyházmegye váci, Kossuth téri közösségi épületében, a Credo-házban folytatódik a filmklub. Most csütörtökön, február 21-én 18 órától a húsz esztendővel ezelőtt készült közkedvelt amerikai filmet, a Holt költők társaságát tekinthetik meg az érdeklődők. Az 1959-ben játszódó film egy igen konzervatív és elit oktatási intézmény mindennapjaiba enged bepillantást. Az iskolában egészen addig zordan vánszorognak a napok, míg nem érkezik egy új tanár, aki felkavarja a levegőt és a kedélyállapotokat.



Megszeppent fiúcskák és kétségbeesett szülők búcsúzkodásával kezdődik a film és a tanév a Welton akadémián, ami az ország legelismertebb oktatási intézményei közé tartozik. Akinek ide sikerül bejutnia, biztató reményeket táplálhat egy jó állás, sikeres karrier, kényelmesen berendezett élet kialakításához. S ha mindezt nem is garantálják száz százalékosra, azt biztosan, hogy jól nevelt, művelt fiatalember indul innen útnak az életbe. Az évszázados múltra visszatekintő intézmény konzervatív világába egy napon új tanár érkezik, aki vibráló személyiségével, egyedi oktatási módszereivel, lelkesedésével, humorával és a gyerekek iránti teljes elkötelezettségével egyetlen pillanat alatt felkavarja maga körül az állóvizet.
 
John Keating (Robin Williams) maga is az ódon falak közt nevelkedett, már csak ezért is lehet alapozni a véleményére. Megőrizte ifjonti vérét, lázadó gondolkodását, mi tökéletesen azonos a padban ülő fiúkéval. Ezért is tudja őket kollégáitól eltérő módon megszólítani, ösztönözni. Gyorsan rádöbbenti őket az élet rövidségére, az alkalmak kihasználásának fontosságára, a költészet szeretetére és arra is, miképpen találhatják meg önmagukat, hogyan szabadíthatják fel saját gondolataikat, és hogyan küzdhetnek az álmaikért! A furcsa tevékenységek közepette az új tanár beavatja a diákokat a titokba, hogy annak idején a Holt Költők Társaságának tagja volt. Kérdésre mesél a gyűlésekről, de figyelmezteti a diákokat, hogy tartsák titokban, amit mondott. Ennek ellenére ők a kollégiumból kiszökve megalapítják a maguk Holt Költők Társaságát és a találkozókon minden résztvevő lehetőséget kap, hogy kifejlessze saját romantikus vagy realista természetét. A realizmus és a romantika megrázó konfliktusa akkor kezdődik, amikor Charlie Dalton a Holt Költők nevében egy provokatív cikket közöl az iskolaújságban, mire a vezetőség megrémül és nyomozást indít.

A film Oscar-díjat nyert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, továbbá jelölték a legjobb színész (Robin Williams), a legjobb rendezés és a legjobb film kategóriákra. A film kötelező tananyag Észak-Amerika angol szakos gimnáziumaiban. Robin Williams mellett a Dr. House című sorozatból is ismert Robert Sean Leonard, valamint Ethan Hawke és Gale Hansen is látható a kicsivel több, mint kétórás filmben.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat